„Do poslední chvíle jsem věřil, že pět procent překročíme, to se ale nestalo. Myslím, že i daleko lepší výsledky na Vysočině nemohly celostátnímu trendu pomoci. Pro sociální demokracii je to samozřejmě velký smutek,“ svěřil se s pocity Petr Krčál ve chvíli, kdy bylo jasné, že se strana do Poslanecké sněmovny ČR nedostane.

Lepší výsledky na Vysočině přisuzuje Krčál nejen lídrovi Jiřímu Běhounkovi, ale i dlouhodobě stabilizované situaci mezi sociální demokracií na Vysočině.

„Jsem přesvědčen, že nastalou situaci budeme muset řešit celostátně a důkladně ji analyzovat. Když mluvím za Vysočinu, tak nás čekají okresní a krajská konference. Už před rokem jsem avizoval, že na předsedu znovu kandidovat nebudu. Rád bych předal svému nástupci stabilizovanou situaci na Vysočině především před komunálními volbami,“ konstatoval Petr Krčál s tím, že uspět v komunálních volbách nebude vzhledem k výsledkům do parlamentu nic jednoduchého.

Radost v táboře Spolu u Tří Knížat v Jihlavě
Sledování výsledků bylo pro koalici Spolu v Jihlavě jako Zátopkův běh

Předseda strany na Vysočině upozornil, že neúspěch je o to smutnější, protože je členem strany od roku 1992 a za tu dobu ČSSD čtyřikrát vyhrála volby.

Zklamaný politik mluvil mimo jiné o celkovém oživení strany a vyvození osobní odpovědnosti dalších členů. Důkladně se bude muset strana zaměřit i na důvody, proč dosáhla pouze dvou až tří procent v krajích Ústeckém, Karlovarském a Libereckém.

„Vůbec nechci tipovat, kdo by měl či neměl odejít. Musí jít o debatu napříč celou stranou a zamyslet se nad tím, jakou cestou by se měla oživená strana vydat,“ konstatoval Krčál, který zmínil i vysokou volební účast, což bylo kdysi pro ČSSD výhodou.

„Nikoli však v těchto volbách. Rozhodlo se mezi dvěma koalicemi a hnutím ANO. Ty si rozdělily většinu hlasů,“ dodal Petr Krčál.