Ha ha, pan prezident udělá kroky. Babiš zdrhne před kriminálem. Povolební ryk od Hřebejka i z Jezerky

10.10.2021 8:43

Hnutí ANO ve sněmovních volbách překvapivě skončilo na druhém místě, těsně ho porazila koalice SPOLU a před branami do Poslanecké sněmovny zůstali komunisté. Dva hlavní důvody, jež přiměly známé tváře české kulturní scény k radosti. Slaví zarytý odpůrce Babišovy vlády herec a principál soukromého Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský či filmový režisér Jan Hřebejk.

Ha ha, pan prezident udělá kroky. Babiš zdrhne před kriminálem. Povolební  ryk od Hřebejka i z Jezerky
Foto: Facebook J. Hrušínského
Popisek: Jan Hrušínský

„Andrej Babiš prohrál. Komunisty jsme poprvé od II. světové války vyhnali ze Sněmovny. Česká republika zvítězila,“ napsal si vítězně na svou facebookovou zeď Hrušínský a k příspěvku připojil fotomontáž premiéra Babiše v cele, zadumaného předsedy KSČM Vojtěcha Filipa či prezidenta Miloše Zemana vhazujícího volební lístek do urny.

Více se se svými názory rozparádil v následující diskusi pod svým příspěvkem, kde se o současném rozpoložení politických sil hojně diskutovalo.

„Ještě se neradujme. Pořád tam ti dva jsou,“ upozornil jeden z uživatelů na tandem Babiš – Zeman. Hrušínský ale jeho obavy nesdílel, přesně ví, co bude následovat: „Babiš zdrhne před kriminálem do nějakého daňového ráje, kde má peníze z České republiky – a Zeman bude ještě chvilku zdržovat. Potom taky někam zmizí a nikdo si na něj už nikdy nevzpomene,“ napsal pobaveně.

„Bylo by zapotřebí, aby naše společnost obdržela satisfakci, kdy trestně stíhaný politik, pakliže je mu prokázána vina, skončí. Za mřížemi nebo mimo aktivní politiku.

Nemáme bohužel prezidenta, který by nastávající krizi pomohl řešit/vyřešit. Naopak,“ připojil svůj názor Jiří Novák. „Ve Francii ani v USA Zemanova milost ani abolice neplatí…,“ podotkl k tomu Hrušínský.

V diskusi panovalo mezi uživateli vesměs nadšení s častou poznámkou, že by bylo třeba zbavit Hrad Zemana, Mynáře, Ovčáčka a dalších „proruských posluhovačů“, pak bude vše, jak má být. Našli se i tací, jež namítli, že o tak velké vítězství nejde, jelikož ANO volilo 1,5 milionu lidí, kteří vnímali, co se tu dělo.

Povolební situaci na Twitteru glosoval také Jan Hřebejk. Vítězná koalice SPOLU má podle něj příležitost ukázat velkorysost a předseda hnutí STAN Vít Rakušan férovost vůči koalici PirSTAN, která podle něj byla hromosvodem antikampaně ANO. „Nejhorší by bylo jednat uvnitř koalic z pozice sil,“ míní.

 

 

Jako nejvíce spojující osobnost mezi dvěma koalicemi byla podle něj celou dobu Markéta Pekarová Adamová. Olga Richterová či Ivan Bartoš by podle jeho úsudku mohli být zase dobrými ministry.

A jak si podle něj povede Babiš a Zeman? „Prezident udělá kroky. Řekl bych, že premiéra a prezidenta čeká kurzarbeit,“ uvedl Hřebejk.

Poté se pozastavil u rozdělení mandátů v rámci koalice PirSTAN, ohledně kterých padají rozdílné informace. Piráti jich totiž získali kvůli kroužkování jen pár, což pro ně bylo velkým a nemilým překvapením.

 

 

„Prý je to jednoznačně ve prospěch STAN, Piráti mají mít jen tři mandáty. Průser jak blázen,“ zhodnotil přispěvatel do diskuse Milan Hampl. Ostatní diskutující mu dali za pravdu, že spojení těchto stran byla proto chyba.

Ovšem lídři se na včerejší tiskové konferenci ve volebním štábu dušovali, že budou postupovat nadále společně a plnit svůj program, což považují za prioritní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…