Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Velkou pardubickou provázely pády, z prořídlého pole favoritů se překvapivě radoval Talent

Pády a problémy koní nešťastně ozdobily 131. ročník Velké pardubické. Nejnáročnější překážkový dostih na starém kontinentu nakonec opanoval Talent s žokejem Pavlem Složilem. Na diskutovaném Taxisově příkopu spadli dva ze širších favoritů Player s Kaiserwalzerem, před polovinou závodu zase zaváhal Theophilos. Z osmnácti koní na startu doběhla do cíle jen polovina.

Žokej Pavel Složil se raduje s Talentem v cíli Velké pardubické
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Moc si toho vážím. Je obrovský zážitek vyhrát největší dostih v České republice na super nachystaném koni. Všechno patří koni, já jsem se ho jenom snažil provést v pořádku. Jsou to velké emoce," řekl Složil.

Na trati jednoho z nejtěžších a nejtradičnějších dostihů v Evropě nejdříve skončily naděje Playera a Kaiserwalzera, kteří nezvládli Velký Taxisův příkop, i když prošel kvůli zvýšení bezpečnosti velkou úpravou. Poté ze hry vypadli spolufavorit Lombargini, Sztorm, předloňský vítěz Theophilos či další svěřenec legendárního Josefa Váni Mahe King s pětinásobným šampionem Janem Faltejskem.

Ve finiši porazil Talent do té doby vedoucího Evžena. "Čekal jsem do poslední překážky a zaútočil drtivým finišem. Evžen to nechtěl pustit, ale zaplaťpánbůh to vyšlo," řekl Složil.

Druhý Myška si dojel pro nejlepší výsledek kariéry. "Jedno oko pláče, uteklo to o kousek, sahali jsme po výhře. Evžen sám usoudil, že už toho koně neporazí, jak se dostal o hlavu před nás. Už jsem cítil, že rezignoval a nechtěl jít. Ale výkon podal parádní a máme se na co těšit. Je to mladý kůň, takže úplně super výkon," uvedl Myška.

Třetí doběhl další sedmiletý kůň Mr Spex. "Parádní. Skvěle skákal a dištanc zvládnul taky parádně. Teď si budeme s Jardou (Myškou) přát, aby zůstali koně v pořádku, a příští rok ukážou, že jsou nastupující generace. Budeme si přát, aby se ještě posunuli," řekl žokej Jan Kratochvíl.

Loňský vítěz Hegnus obsadil páté místo za dalším koněm, který Velkou pardubickou v minulosti také vyhrál: šampion z roku 2017 No Time To Lose doběhl čtvrtý. Podle sázkových kanceláří byl největším favoritem těsně před startem No Time To Lose s žokejem Ondřejem Velkem a kurzem 4:1.

Žokej Josef Bartoš po pádu z Theophilose opustil dostihové závodiště v sanitce s naraženou kostrčí. Natržené obočí měl Faltejsek. "Kopl mě Theophilos, jak padal," vysvětlil.

Vítězný Talent, jehož k největšímu triumfu v kariéře dovedl teprve třiadvacetiletý Složil mladší, měl kurz 25:1. Velkou pardubickou zvládl v čase 9:12,79 minuty. Jen šestkrát v historii se běželo rychleji, rekord 8:56,01 drží Ribelino z roku 2015.

Výsledky překážkového dostihu Velká pardubická:

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 3 000 000 Kč):
1. Talent (žokej Složil, trenérka Kabelková, stáj DS Kabelkovi), 2. Evžen (ž. Myška), 3. Mr Spex (ž. Kratochvíl), 4. No Time To Lose (ž. Velek), 5. Hegnus (ž. Matuský), 6. Star (ž. Brečka). Čas: 9:12,79. Výrok: boj 1 - 5 - 5 - 3/4 - 11.

Další dostihy:
I. Foudre d'Allier (ž. Kratochvíl) - Arlington - Dusigrosz,
II. Ztracenka (ž. Myška) - Nikeandnemesis - Alegoria,
III. Gatsby (ž. Faltejsek) - Giorgione - Čáryjape,
IV. Kornelia (ž. Kocman) - Sexy Lord - Leo Fantastico,
V. Chelmsford (ž. Bartoš) - Dajuka - Chicname de Cotte,
VI. Aeneas (ž. Bartoš) - Zataro - Del Rey,
VII. Chrystal Cross (ž. Myška) - Lad In - Usockem.

Žokejové úpravu Taxisu kvitují

Úpravy Taxisova příkopu jsou podle žokejů krokem správným směrem. Na letošní Velké pardubické s koňmi poprvé skákali upravenou nejtěžší z jednatřiceti překážek skoro sedmikilometrového kurzu a shodli se, že je bezpečnější.

"Je stejný skok. Akorát bezpečnější. Tečka," řekl Jan Faltejsek, pětinásobný vítěz Pardubické. "Je to krok dopředu. Musí se dělat vše pro bezpečnost. Všichni, co jsme to najížděli a bavili jsme se po dostihu, tak s tím souhlasili," přidal se další šampion Jan Kratochvíl.

Posledním impulzem k první zásadní změně od roku 1994 byl loňský dostih, po kterém na Taxisu zahynul nadějný kůň Josefa Váni Sottovento. Na základě expertní skupiny má proto čtvrtá překážka především zmírněnou doskokovou hranu a hloubka se snížila na 75 centimetrů.

"Pro koně je to příjemnější. Ale důležité taky je, že se zachovala stejná vzdálenost, aby se neztratil Taxis," zmínil letošní vítěz Pavel Složil pětimetrovou šířku příkopu.

Taxisův příkop na obtížnosti nejspíše nic neztratil. Dva koně na jeho nástrahách skončili. "Dal do toho moc síly. Jestli viděl bílou hranu a chtěl to ještě dotáhnout... Přeskočil to a neustál to," popsal žokej Marcel Novák, proč jeho Player spadl. Ze hry se ocitl také Kaiserwalzer.

V budoucnu skok čekají asi další úpravy. "Možná se to bude ještě trošku dolaďovat, ale jinak to je super," řekl Kratochvíl. V dostihu druhý Jaroslav Myška má jasno, co Taxisu chybí. "Kdyby se dotáhly ještě klády, tak by to byla krásná překážka," míní zkušený Myška.

Ale i Myška je už se současnou podobou spokojen. Dává podle něj koním šanci překážku zvládnout, i když nedolítnou. "Koukali jsme na zpomalené záběry, tak i koně, kteří byli krátcí, měli šanci se z toho vyhrabat a utíkali dál," konstatoval Myška a dodal: "Nikdy se nezabrání, aby nějaký kůň na taxisu nespadl. Úpravy ale minimalizují možnost fatálních úrazů."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články