Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Složil mladší překonal otce: Navenek působím flegmaticky, ale prožívám to vnitřně

Pavel Složil starší dnes gratuloval synovi k tomu, o co se on sám snažil celý život. Pavel Složil mladší s ryzákem Talentem ovládl ve třiadvaceti letech Velkou pardubickou steeplechase. V cíli ani v rozhovorech nedával najevo emoce, ale úspěch prý prožívá v hlavě a plánuje velkou oslavu. 

Pavel Složil ml. s vítězným Talentem v cíli Velké pardubické
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to možná moje první a poslední vítězství v kariéře (v Pardubické), takže je to třeba trošku oslavit a užít si. Ani nedokážu popsat, jaká oslava bude, ale asi velká," usmál se Složil mladší. Jinak ale působil klidně a vyrovnaně. "Prožívám to vnitřně, jsem klidnější povahy. Promítám si to v hlavě, ale navenek působím úplně flegmaticky," pronesl žokej.

Jeho otec Pavel Složil starší byl nejblíže vítězství v roce 1997, kdy s hnědákem Marketplace skončil druhý. "Táta mi gratuloval, že se mi povedlo, po čem on toužil celý život. Jsem rád, že se mi to povedlo. Je to o štěstí," řekl Složil mladší.

Žokej v sobotu startoval ve francouzském Nancy. Domů se vrátil v noci a moc toho nenaspal. "Ráno jsem se přesunul do Pardubic a prohlédl si dráhu," popisoval. Před hlavním dostihem sedlal čtyři koně a nejlépe skončil jednou druhý. Do Velké pardubické tak šel dobře naladěn.

A věděl, do čeho jde. Loni totiž sedlal rovněž Talenta, na kterého se dostal na poslední chvíli jako náhradník, a dojeli čtvrtí. "Už loni ukázal, že by to mohl vyhrát, akorát udělal chybu na Velkém anglickém skoku," vzpomínal Složil, který jel dostih poprvé v osmnácti v roce 2016.

Cestou za výhrou se držel za špičkou. Dobře s Talentem zvládli upravený Taxisův příkop. "Byl jsem se na to dvakrát podívat a jinak jsem to neřešil. Hledal jsem si volné místo, aby za Taxisem neležel kůň. Toho jsem se snažil vyvarovat," řekl žokej z Radslavic na Přerovsku.

Nejnáročnější okamžik prožil při pádu Theophilose. "Spadl mi pod nohy, ale naštěstí jsme to ustáli," oddechl si žokej. Do cílové rovinky najížděli za Evženem s Jaroslavem Myškou a chvilku jim trvalo, než soka zdolali. "Už jsem málem plakal, že to nezvládnu. Evžen ukázal, že je velký bojovník, jak Jarda Myška říkal, ale Talent vytáhl poslední síly a bojovné srdce," řekl Složil.

Jezdí pro rodinu Váňů, ale v Pardubické sedlal Talenta Hany Kabelkové. "Nechtěl jsem pustit koně, na kterých jsem pracoval. Moc si vážím super nabídky pana Váni, ale nechtěl jsem, aby na mě nezbyl žádný kůň. Snažil jsem se vybírat a vyjít obou stranám vstříc," uvedl Složil.

Jeho dojatý otec Pavel Složil starší po dostihu řekl, že syna naučil jezdit na koni a na traktoru. "Na koni mě naučil základy, ale všechno jsem se učil v jiných stájích, kde jsou jinačí koně. Tohle je trošku sporné, ale dá se říct, že na traktoru mě naučil on," řekl Složil mladší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články