Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Čeká ČSSD a KSČM sjednocení? V obou stranách se množí hlasy o spojení levice

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a volební manažer strany Michal Hašek se 17. srpna 2020 v Praze zúčastnili tiskové konference k zahájení volební kampaně ČSSD do zastupitelstev krajů. foto: ČTK

Sociální demokraté a komunisté by se po volebním výprasku, po kterém obě strany vypadly ze Sněmovny, mohli i spojit dohromady v rámci sjednocující se levice. Náznaky přicházejí z obou uskupení. Připustil to bývalý hejtman v Jihomoravském kraji Michal Hašek z ČSSD. Podobně tak hovoří kandidátka na předsedkyni KSČM Kateřina Konečná nebo končící komunistický poslanec Jiří Dolejš.
  19:52

„Česká levice zůstala před branami Poslanecké sněmovny,“ popsal výsledek Michal Hašek. Česká strana sociálně demokratická získala ve sněmovních volbách 4,6 procenta, tedy se nedostala za pětiprocentní hranici. Stejně dopadla i Komunistická strana, která získala 3,6 procenta.

„Čeká nás velmi složitý proces, v podstatě nějaké sjednocení levice tak, aby se mohla znovu nadechnout,“ nastínil Hašek. Jako příklad uvedl Slovensko, kde se levicové strany sjednotily. Bývalý hejtman v tomto smyslu také připomněl symboliku, kdy se před sto lety komunisté oddělili od sociální demokracie. Před více než 70 lety se ovšem po puči z roku 1948 opět spojili. A to násilně.

Podle Haška byl nízký procentní výsledek způsobený hlavně angažmá ve vládě Andreje Babiše a také koronavirová situace, která vrhala na vládní strany odpovědnost. 

„Já jsem tehdy řekl předsedovi sociální demokracie řekl, že budeme muset radikálně změnit přístup k řadě věcí. Pokud by se nezměnilo nic, tak by loňské volby byly poslední, které by ČSSD přežila,“ řekl v České televizi Hašek. Chybou také bylo, že sociální demokracie nedokázala jasně komunikovat své úspěchy.

Končím, prohlásil Hamáček po propadu ČSSD ve volbách

Na otázku, zda bylo správné se zaměřit na tradičního konzervativního voliče odpověděl, že rozhodně ano. „Kdybychom se potáceli v liberálním prostoru, tak nemáme ani tři procenta,“ dodal.

Konečná a Dolejš podporují myšlenku sjednocení

S podobným návrhem přišla i europoslankyně Kateřina Konečná, která ihned po rezignaci Vojtěcha Filipa oznámila svou kandidaturu na  předsedkyni KSČM.  „Hodlám v tomto duchu, když dostanu důvěru, oslovit všechny levicové organizace. V příštím roce jsou komunálky, bude prostor ukázat, jak je levice schopna spolupracovat ve prospěch občanů. Vrátit se ke kořenům,“ řekla Konečná v rozhovoru pro iDNES.cz.

Zároveň dodala, že tradiční levice z politického spektra nezmizí. „Komunisté tady budou, lidé komunisty potřebují. Brzy lidé pochopí, jaké to je nemít levicovou vládu, nebude kdo by hájil jejich zájmy. Náš čas ještě přijde. Jdeme do toho čitelněji, jasněji a bez ústupků,“ uvedla.

Poslanec Jiří Dolejš také upozornil na nadcházející komunální volby. „Obávám se, že KSČM ani nebude schopna všude postavit své kandidátky. Takže je třeba uvažovat o spojenectví, různých uskupení je tu mnoho, místo hašteření se musíme dát dohromady,“ řekl.

Zásadní je podle Dolejše hledat spojence například v levicových spolcích, i lokální uskupeních, iniciativách a sdruženích. Nejblíže jsou si ideově s ČSSD naopak o voliče Přísahy nebo Trikolóry usilovat nechtějí. „Pokud bychom chtěli otevřený levicový projekt, můžeme se tam (s ČSSD) sejít. Nejde to ale formou někdejší Národní fronty, tím bychom je jen odpudili,“ dodal. Stejně jako Konečná věří, že je ve Sněmovně levici potřeba.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...