ne., 10. říjen 2021 22:53

MusicOlomouc 2021 „WOMEN“: 13. ročník mezinárodního festivalu soudobé hudby

Logo 13. ročníku festivalu MusicOlomouc Logo 13. ročníku festivalu MusicOlomouc Zdroj: Facebook.com/MusicOlomouc
13. mezinárodní festival soudobé hudby MusicOlomouc 2021 s podtitulem „WOMEN“, je zaměřen na ženy – skladatelky, interpretky – se zvláštním zacílením na autorky z oblasti Baltu. Festival je tvořen sedmi koncerty, na nichž zazní pět světových premiér. Na festivalu vystoupí orchestry, ansámbly a interpreti/interpretky z ČR, Slovenska, Švédska, a Estonska. Festival, který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci a spolek MusicOlomouc, se koná ve dnech 11. 10. – 4. 11. 2021 v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci, v Divadle na cucky a Redutě Moravské filharmonie Olomouc.

Na zahajovacím koncertě vystoupí přední pobaltský ansámbl soudobé hudby Ensemble for New Music Tallinn (EST). Dočkáme se hned tří světových premiér. Skladba Paralelní světy Soni Vetché vznikla na objednávku festivalu, dále bude uvedena Resound II for ensemble and fixed media v USA působící Sonji Mutić a Black and White estonské skladatelky Tatjany Kozlovy-Johannes, jejíž část (Black) sice již zazněla na festivalu Ostravské dny, ale v kompletní verzi zazní na koncertě MusicOlomouc ve světové premiéře. Pokud situace dovolí, budou všechny skladatelky premiérovaných kompozic přítomny osobně.

Společný koncert olomouckého ansámblu Lichtzwang a flétnistky Moniky Štreitové představí velmi pestrý program z děl současných skladatelek z osmi zemí ve skladbách pro sólovou flétnu, flétnu s elektronikou a sólový klavír. Zazní také světová premiéra skladby pro trubku, violoncello a klavír lotyšské skladatelky Santy Ratniece zkomponované přímo pro Lichtzwang na objednávku festivalu.

Letošní ročník festivalu nabídne i komorní hudebně-dramatické dílo, a to audiovizuální operu o ženách v různých životních situacích s názvem TiAmo od autorů Ivo Medka, Sáry Medkové a Víta Zouhara. Dílo v předpremiéře uvede brněnské ISHA Trio v režii slovinského operního režiséra Rocca.

Slovenský EnsembleSpectrum pod uměleckým vedením dirigenta Mateje Slobody vystoupí na festivalu MusicOlomouc poprvé. Uvede tvorbu mladé generace autorek, jejichž díla ještě v ČR neměla moc možností zaznít, v konfrontaci s významnou kompozicí Caroly Bauckholt Laufwerk.
Zajímavou produkcí bude bezesporu provedení skladby Jany Vöröšové Tři Sirény. Skladba vznikla jako součást projektu Orchestru BERG Hudba k siréně – mikrokoncerty ke zkoušce sirén. Série Hudba k siréně získala hlavní cenu Mezinárodního festivalu Prix Italia 2021 za nejlepší hudební projekt. Akce proběhne na nádvoří Uměleckého centra Univerzity Palackého během pravidelné středeční zkoušky sirén.

Koncert švédského UmeDua ve složení violoncello a perkuse, které vystoupí vůbec poprvé v ČR, se kvůli vládním opatřením v souvislostí s Covid-19 přesunul z loňského ročníku festivalu. O celý rok se díky tomu pozdržela premiéra díla brněnského skladatele Ivo Medka. Vystoupení bude jinak představením avantgardní tvorby severských či se severem spjatých autorů.

Závěrečný koncert festivalu v podání Moravské filharmonie Olomouc za řízení Petera Vrábela se sólisty Miroslavem Beinhauerem (klavír) a Pavlem Zlámalem (saxofon) bude věnován mladší generaci skladatelek z Pobaltí. V rámci programu zazní skladby Justé Janulyté (Litva), Santy Ratniece (Lotyšsko) a Mirjam Tally (Estonsko). Všechny kompozice, jež pojí inspirace živlem vody, zazní v českých premiérách za osobní přítomnosti samotných autorek.

“V centru dění 13. ročníku festivalu MusicOlomouc jsou ženy – a to především jako skladatelky. Téměř všechny koncerty jsou složeny z děl soudobých skladatelek. Zazní díla autorek z celkem 21 zemí, se zvláštním důrazem na tvorbu z Pobaltí. Výjimku tvoří koncert Isha Trio, které v předpremiéře uvede operu Ivo Medka, Sáry Medkové a Víta Zouhara TiAmo a koncert UmeDua (sestry Karolina a Erika Öhmannovy), s genderově „vyváženým“ programem. Festival nabídne nejen skladby významných etablovaných skladatelek, ale i pestrost kompozičních přístupů velmi zajímavé mladší generace skladatelek, jejichž tvorba v ČR dosud neměla moc šancí zaznít. Po loňském roce se velmi těšíme na živé publikum a na setkání s autorkami. Pro všechny případy budeme také připraveni přejít do online prostředí a posluchačům nabídnout každoroční olomouckou dávku současného hudebního umění alespoň prostřednictvím YouTube kanálu festivalu”, uvedl ředitel a dramaturg festivalu Marek Keprt.

Festival finančně podpořili: Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Katedra muzikologie FF Univerzity Palackého v Olomouci, Ministerstvo kultury, Státní fond kultury ČR, Statutární město Olomouc, Olomoucký kraj, OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, z.s. v programu „Partnerství OSA“ a Nadace Český hudební fond.

PROGRAM:

ENSEMBLE FOR NEW MUSIC TALLINN (EST)
Pondělí 11. 10. 2021, 20.00, Atrium, UCUP
Program: J. Repečkaite, A. Abbasi, E. Masing, S. Vetchá (premiéra), T. Kozlova-Johannes (premiéra), S. Mutić (premiéra)

MONIKA ŠTREITOVÁ A LICHTZWANG (CZ)
Pondělí 18. 10. 2021, 19.00, Kaple Božího Těla, UCUP
Program: T. Kozlova-Johannes, U. Chin, C. Rosa, K. Saariaho, K. Tanaka, E. Canat de Chizy, J. Kmiťová, P. Oliveira-Bachratá, S. Ratniece (premiéra)

ISHA TRIO (CZ)
Úterý 19. 10. 2021, 19.00, Kaple Božího Těla, UCUP
Program: I. Medek / S. Medková / V. Zouhar (předpremiéra)

 

ENSEMBLESPECTRUM (SK)
Pondělí 25. 10. 2021, 20.00, Atrium, UCUP
Program: M. Kachlová, E. Wityńska, A. Arkushyna, H. Arias, C. Bauckholt

SIRÉNY (CZ)
Středa 3. 11. 2021, 11.50, Atrium, UCUP
Program: J. Vöröšová

UME DUO (SE)
Středa 3. 11. 2021, 20.00, Divadlo na cucky
Program: L. Tian, U. Maer-Spohn, G. Aperghis, S. Steen-Andersen, J. Hodkinson,
I. Medek (premiéra), R. Eizirik

MORAVSKÁ FILHARMONIE OLOMOUC (CZ)
Čtvrtek 4. 11. 2021, 19.00, Reduta Moravské filharmonie Olomouc
Program: S. Ratniece, J. Janulytė, M. Tally

 

PODROBNÝ PROGRAM: www.musicolomouc.cz

MÍSTA KONÁNÍ KONCERTŮ:
Umělecké centrum Univerzity Palackého v Olomouci, Univerzitní 3, 771 80 Olomouc – Kaple Božího Těla, Atrium;
Moravská filharmonie Olomouc, Horní nám. 424, 779 00 Olomouc – sál Reduta;
Divadlo na cucky, Dolní náměstí 42, 779 00 Olomouc

VÍCE INFORMACÍ:
www.musicolomouc.cz, na facebooku @musicolomouc nebo na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

PRODEJ VSTUPENEK:
Před zahájením koncertů v místě konání. Vstupenky na závěrečný koncert – Moravská filharmonie Olomouc lze zakoupit online na: https://www.mfo.cz/cyklus-m (koncert M4)

 

VSTUPNÉ:
Závěrečný koncert – Moravská filharmonie Olomouc: 70 – 230 Kč
Ostatní koncerty (kromě koncertu MFO): 150/80 Kč
Koncert Sirény: zdarma

 

Martina Pudelová
manažerka festivalu
www.musicolomouc.cz

Zobrazeno 888 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. říjen 2021 23:04
Filip Rabenseifner

Student muzikologie a mediálních studií, redaktor na KlasikaPlus.cz, copywriter na TopRanker.cz, editor zde na PresUP a správce facebookové stránky PRES.UPmedia.

Pro psaní komentářů se přihlaste