Osm let byl poslancem Jiří Valenta z KSČM. I když byl lídr kandidátky KSČM, do sněmovny se nepodívá, neboť komunisté ve volbách propadli. Valenta, který je stále zaměstnaný na VOŠ a Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni, Deníku sdělil, že by si chtěl vzít do poloviny školního roku neplacené volno a odpočinout si. „Pak uvidím, buď se vrátím na školní instituci, nebo půjdu na pracovní úřad a hledat něco, co mě bude více naplňovat,“ řekl Deníku.

Pirát Lukáš Bartoň byl trojkou na kandidátce PIR/STAN a jak sám přiznává, vzhledem k preferencím věřil, že post poslance obhájí. Ale nestalo se tak, uskupení vybojovalo v kraji jen dva posty a oba obsadili zástupci STAN. „Skákání Starostů bylo hodně velké překvapení. Nečekal jsem to. Přeskočil jsem sice našeho pirátského lídra, ale před námi jsou čtyři zástupci STAN, takže jsem bez mandátu,“ řekl Deníku Bartoň. Dodal, že teď mu nezbude nic jiného, než vyklidit kancelář a držet palce SPOLU a PIR/STAN, aby sestavili vládu. „Já se vrátím na Fakultu strojní Západočeské univerzity a uvidím, co dál,“ uzavřel.

Volby. Ilustrační foto.
Betonárku nechceme, hlasovali obyvatelé Losiné

Ve volbách neuspěla ani Barbora Kořanová z ANO, která ale tentokrát nekandidovala v západních Čechách, nýbrž v Praze. Poslanecký post jí unikl o jediné místo.

Už neměli zájem

U některých politiků bylo předem jasné, že znovu zvoleni být nemohou, neboť vůbec nekandidovali. Mezi nimi byl i zkušený matador Václav Votava (ČSSD). „V politice jsem celkem devatenáct let. Je mi pětašedesát a myslím, že by měli přijít jiní, kteří budou Poslaneckou sněmovnu kultivovat. Kromě toho jsem neměl stejné názory na směřování sociální demokracie, a tak jsem se rozhodl už za stranu nekandidovat,“ řekl Deníku s tím, že politiku opustí. Dodal, že má připravené nějaké projekty, kterým se bude věnovat, ale nechce zatím specifikovat, o co půjde.

O křeslo znovu neusiloval ani benjamínek mezi poslanci Pavel Šindelář z ODS, který ve sněmovně usedl až letos 1. března poté, co se rozhodla na mandát poslankyně rezignovat jeho stranická kolegyně Ilona Mauritzová kvůli souběhu s funkcí hejtmanky Plzeňského kraje a první až třetí náhradník post buď odmítli, nebo se stali v mezidobí senátory. „Nekandidovat je moje osobní rozhodnutí. Jsem náměstkem primátora, to je to, čemu se dlouhodobě věnuji a čemu se chci věnovat i po volbách,“ vysvětlil Šindelář.

Z přírodního koupaliště Lomeček u Starého Klíčova.
Školák utonul v zatopeném lomu. Seriál Ochránce inspiroval případ z Domažlic

Na rozdíl od roku 2017 jste nyní na volebním lístku SPD už nenašli jméno Jany Levové. Je rozhodnuta pracovat v obchodě stejně jako předtím, než získala post ve sněmovně. „Svoji budoucnost si už vedle představitelů SPD nechci ani představit. Neztotožňuji se totiž už s politikou hnutí. Když jsem tam vstupovala, byla to úplně jiná strana, než co se s ní stalo v průběhu volebního období,“ vysvětlila, proč se rozhodla znovu nekandidovat.

Znovu nekandidovat se rozhodla i Miloslava Rutová z ANO. „Jsem třetí nejstarší osoba ze sněmovny a ráda přenechám své místo mladším,“ řekla Deníku s tím, že ale rozhodně nechce zůstat v penzi. „Za prvé jsem krajská zastupitelka za ANO a za druhé mám svoji školu kineziologie v Plzni, a to je obor, do kterého se chci vrátit,“ dodala.

Na kandidátce ANO se už znovu neobjevila ani bývalá ministryně pro místní rozvoj a také obrany Karla Šlechtová, která se jako první česká poslankyně přiznala k lesbické orientaci a je známa jako bojovnice za práva homosexuálů. Důvod, proč nekandidovala, a čemu se bude po volbách věnovat, neznáme, na otázky Deníku neodpověděla. (ki, bh, mrak)