politicon.eu

názory a komentáře

Česko Společnost Z

Republika si zvolila kladnou sílu

Volební místnosti se uzavřely. Volby se sečetly. Kostky jsou vrženy. Tak by se stručně dala popsat situace po volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Ty dopadly přesně podle přání mnoha lidí, dovolím si však říct, že většina těchto lidí v takový výsledek ani skutečně nevěřila ještě při začátku sčítání. Byly to opravdu nejtěsnější volby v historii naší země od Sametové revoluce a také to jsou první volby bez účasti tradičně levicových stran. Například KSČM se do Poslanecké sněmovny nedostala poprvé od roku 1921, kdy se strana oddělila od původní Československé sociální demokracie (pokud bychom brali v potaz, že KSČM je následnická strana původní KSČ). Podobně také u ČSSD, která byla v Parlamentu už za C. a K. mocnářství.

Kladná síla zvítězila

Myslím, že ani Petr Fiala ještě dneska ráno nevěřil v to, že by volby do Poslanecké sněmovny vyhráli na procenta. Myslím, že bylo docela pravděpodobné, že obě koalice (SPOLU + PirSTAN) získali většinu ve sněmovně, ale ani já, jako docela velký optimista, jsem nepovažoval za pravděpodobnou šanci, že by koalice SPOLU vyhrála na procenta. Je to tedy velké vítězství, které je způsobeno tím, že koalice SPOLU představovalo kladnou sílu mezi těmi třemi největšími stranami. Babiš neustále útočil na piráty. Piráti museli jet neustále defensivní kampaň a mezitím se vytvořil prostor pro to, aby mohla růst koalice SPOLU, která se ještě na jaře pohybovala pod hranicí 20%. Jak se však říká, když se dva perou, třetí se směje a kdo se směje naposledy, ten se směje nejlíp. Tak to také dopadlo.

Petr Fiala chtě nechtě bude muset dostat prostor k tomu, aby sestavoval vládu. Na Miloše Zemana se bude vyvíjet obrovský tlak a neumím si představit situaci, kdy byl tento tlak zvládl. Se vší úctou k hlavě státu a také k osobě prezidenta republiky je to starý, který je na tom pravděpodobně v tuto chvíli velice špatně a tato jeho zdravotní situace pravděpodobně přispěje k jeho náchylnosti ke jmenování Petra Fialy předsedou vlády.

Následným krokem, který se naprosto správně uskutečnil bylo podepsání memoranda o potencionální vládní spolupráci mezi koalicí SPOLU a koalicí Pirátů a Starostů. Ti odmítli jednání s hnutím ANO a v dalších týdnech se začnou scházet expertní týmy, aby začali sepisovat podklady k potenciálnímu Programovému prohlášení vlády. Šance na vládu pod vedením Petra Fialy se nadále zvyšuje.

Volební prohra

Andrej Babiš volby nevyhrál, jak by řekl Václav Klaus. Nemá šanci na sestavení vlády, pokud by se nestala nějaká velice záhadná situace. O té velice pochybuji, minimálně v tuto chvíli. Jedinou šanci pro něj představovalo, že by se do sněmovny dostaly menší strany, jako ČSSD a KSČM, kteří byly jeho partnery v minulosti. Další šancí pro něj byl nízký zisk SPOLU a PirSTANu, kdy by mohl sestavit vládu se Svobodou a přímou demokracií Tomia Okamury, která je však sranou, jak oni říkají “národoveckou” a prosazují všeobecná referenda, ale také vystoupení z Evropské unie. To by bylo velkým problémem při potencionálním sestavení vlády.

Taková situace však nenastala. SPOLU a PirSTAN podepsali něco, co bych byl ochoten nazvat Truhlářskou deklarací, která zabraňuje stranám, aby jednali s hnutím ANO.

 Starostovi a Pirátové

Tady v koalici Piráti a Starostové proběhlo naprosto nekompromisní kroužkování. Piráti skončili s naprosto vtipným výsledkem 4 poslanců a hnutí STAN získalo naprosto neskutečných 33 poslaneckých křesel. To je paradoxem těchto voleb, protože při začátku koalice byly příčky na kandidátkách rozděleny v poměru 2:1 ve prospěch Pirátské strany. Jde vidět, že Starostové a nezávislí mají opravdu velkou základnu na komunální úrovni a známé starosty, místostarosty a radní přímo v obcích a městech, kteří odvádějí dobře svou práci a jsou tak populární, že jsou vykroužkováni z nevolitelných míst.

V tuto chvíli se spekuluje, že Pirátská strana obsadí ministerstvo místního rozvoje, kde by stál sám Ivan Bartoš, který je jedním ze 4 poslanců, kteří bylo zvoleni za piráty. Je tedy pravděpodobné, že v rámci této koalice bude nadále hnutá STAN tím hegemonním.

Nezastoupení klasické levice

Jak jsem zmiňoval hned na začátku, Česká strana sociálně demokratická a ani Komunistická strana Čecha a Moravy se nedostala do Poslanecké sněmovny. To znamená, že v Poslanecké sněmovně není v tuto chválí jediná strana, která by sama sebe definovala jako levicová. Máme zde pouze jednotlivé poslance, kteří se tak identifikují. Například Pirátská staronová poslankyně Olga Richterová by se dala označit za prototyp sociálního demokrata (myšleno hodnotové, nikoliv jako člena ČSSD). Dále se spoustu takových lidí nachází v hnutí ANO, které samo sebe definuje jako catch all party, tedy stranu pro všechny. Tedy pro pravičáky, levičáky i lidi, kteří. Jsou spíše středoví. To stejné také v hnutí SPD. Nejsou však zastoupeny strany klasické levice, což může být problém, protože tato velká skupina levicových voličů není zastoupena stranou. Tato skupina klasických levicových voličů představuje v tuto chvíli minimálně 10%, ve skutečnosti je toto číslo mnohem vyšší, stoupu těchto voličů se dnes přestěhovalo k vládnímu hnutí ANO.

Jak bude postupovat prezident?

Otázka, jak bude postupovat prezident republiky Miloš Zeman je velice důležitá, ale odpověď neznáme. Na povolební den, tedy neděli 10. října je plánována schůzka premiéra Babiše s prezidentem republiky. Zdravotní stav prezidenta republiky zná však v tuto chvíli pouze pár lidí v této zemi a proslýchají se pouze určité zvěsti, jak to asi je. Je však jasné, že hlava státu není v pořádku a už se vyhrabalo spoustu nápadů, jak situaci řešit, jako je ústavní žaloba na prezidenta Zemana či jeho prohlášení za neschopného výkonu funkce podle článku 66 Ústavy České republiky.

Představitelná je i situace, kdy by byl opět jmenován Andrej Babiš, který by po vzoru roku 2017 sestavil vládu, která by byla sestavena pouze z lidí, kteří budou nominovaní za hnutí ANO. V takové situaci můžeme očekávat vlnu občanské nespokojenosti. Již v minulosti ukázal například spolek Milion chvilek pro demokracii, že je schopný svolat demonstraci, která naplní Letenskou pláň. Mohla by tak být svolána podobná, a ještě masovější demonstrace, protože to, že Andrej Babiš prohrál volby neznamená pouze, že volby dopadly tak, jak dopadly, ale jde o změnu nálady ve společnosti, kdy měli lidé dosud strach z moci, kterou Andrej Babiš má. Teď však lidé budou vědět, že v tom nejsou sami, že je jich většina.

Na závěr by bylo dobré popřát prezidentu republiky zdraví, protože sice s ním nemusíme souhlasit, ale nadále je to pouze člověk, který je částečně manipulován svými loutkovodiči, které sám uvedl do funkcí. Doufejme tedy, že bude hlava státu postupovat v souladu se zvyky a s Ústavou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..