Hlavní obsah

Čtvrtý pokus o olympiádu už nechtějí hokejistky pustit z ruky

Martin KézrSport.czPrávo

O ZOH ve Vancouveru, v Soči i Pchjongčchangu bojovaly české hokejistky v kvalifikaci marně, nepustily je tam buď Němky nebo Švýcarky. Čtvrtý pokus už reprezentantky nechtějí pustit z ruky, ještě nikdy nevzbuzovaly svými výsledky takovou naději jako letos.

Foto: Český hokej

Česká hokejistka Tereza Vanišová ve zbrusu nové sadě reprezentačních dresů.

Článek

Sedmý tým z letošního MS zná všechny tři soupeřky pro listopadovou kvalifikaci, při níž v Chomutově bude ve hře jedno postupové místo na ZOH do Pekingu. Vedle Maďarska a Norska se tam národní tým utká i s Polskem, které o víkendu postoupilo z předkvalifikace na úkor Nizozemska. „Všichni si myslí, že bychom měli postoupit. Budeme pod tlakem velkého očekávání, ale musíme ustát roli papírového favorita. K tomu bude důležitá mentální, psychická příprava," říká trenér Tomáš Pacina.

Širší nominaci 28 hráček, které se sejdou už 1. listopadu v Chomutově, oznámí i příští týden. „Pro nás je důležité, že na celé dva týdny máme uvolněná všechna děvčata z ciziny. Sehrajeme už v Chomutově dvě přípravná utkání proti Dánkám, po nichž zúžíme soupisku na 23 hráček pro kvalifikaci a s nimi si dáme víkendový teambuilding na horách," přibližuje kouč.

Ve čtvrtek 11. listopadu hrají reprezentantky proti Norsku, v sobotu 13. 11. proti Polsku a o den později s Maďarskem. Začátek všech tří českých zápasů, které odvysílá Česká televize, bude v 16.00 h. „Věřím, že jsme po srpnovém světovém šampionátu udrželi sehranost, filozofii, strategii, taktiku. Doufám, že holky znovu upřednostní tým před vlastním egem. To je základní princip, jakmile začnou hrát na sebe, tak to úspěch nepřinese. Musí unést zodpovědnost za vlastní výkon a nehledat alibi a výmluvy," naznačuje Pacina.

Ve Švédsku působící útočnice Kateřina Mrázová zažila všechny tři předchozí neúspěchy v boji o ZOH. „Pro mě je to už asi poslední šance dostat se na olympiádu. Každá si uvědomujeme, co všechno je ve hře, ale nechceme se upnout k postupovému cíli, ale spíš nám jde o to, abychom šly správnou cestou," přiznává česká reprezentantka.

„V paměti holek jsou dřívější neúspěchy, snad až traumata, ale budeme o tom hodně společně mluvit. Když dáme strach na stůl, tak se zmenší, může dojít i na meditace," líčí Pacina. „Všechny máme kvalifikaci v hlavě, snad bude výhodou hrát doma v Chomutově s podporou diváků. Snad tam i za měsíc budou smět fanoušci přijít. Tým je silný, ale důležitá bude trpělivost v každém utkání. Nervozita tam asi bude, ale snad to opadne vždycky s prvním střídáním," vykládá Mrázová.

Postoupí české hokejistky na olympiádu do Pekingu?
ano
92,4 %
ne
7,6 %
Celkem hlasovalo 1382 čtenářů.

Reklama