Rady od babičky

Pepa je za kamerou a říká si hrdě režisér, Toník na sebe vzal úlohu herce. Pokračovatelé slavné herecké rodiny předávali cenu za celoživotní mistrovství Ivě Janžurové (80). „Babička mi říkala, abych nehuhlal, a děda, abych přidal emoce,“ svěřil mladší Antonín, jak s bráškou dopadli při rodinném promítání svých filmů. Josef Abrhám si svou Thálii z loňska, kdy byla divadla zavřená, ještě kvůli vážným zdravotním problémům nevyzvedl. Vnoučkové ale mají kolem jeho rolí jasno. „Děda se mi nejvíc líbil ve Vrchní, prchni a v divadle ve hře Hráči,“ prozradil Pepík. Tonda zase miluje Penzion pro svobodné pány.

Chce být schovaná

Iva Janžurová, která získala cenu za celoživotní mistrovství, při pohledu na talentované pokračovatele rodu slavné Popelky přiznala, že měla zaječí úmysly. „Ráno jsem přemýšlela, jestli se nemám hodit marod. Měla jsem taky poslat vnuky,“ prozradila. „Tohle je složité, ráda se na jevišti schovám za roli, tady jsem teď sama za sebe,“ dodala herečka. Ještě ale vůbec netuší, kam si vázu Bořka Šípka (†66) doma dá.

Děsivé následky brutálního napadení v Brně: Ján Sedal nemůže psát a číst

Před třemi roky mu život navždy poznamenal útočník v jednom z brněnských barů. Ján Sedal (73) musel podstoupit tři operace mozku a následky jsou pro herce známého například z Dědictví aneb Kurvahošigutntag strašlivé. „Neumím číst a psát,“ přiznal. Při tom všem může být vlastně rád, že vůbec útok přežil.

Musel opustit milovanou práci, jedna vteřina tehdy ve Dvořákově ulici v centru moravské metropole mu byla navždy osudná. Útočník, který byl v době incidentu nepříčetný, zůstal nepotrestán. Když si v sobotu večer šel herec pro Cenu Thálie za celoživotní mistrovství, měl s sebou papír se jmény lidí, kterým chtěl poděkovat. Číst ale nešlo. Naštěstí ho na jeviště doprovodila dcera, která mu se čtením pomáhala. Když se pak měl podepisovat svým fanouškům, bohužel nezvládl ani autogram.

Kdo si odnesl ocenění?

Ceny za celoživotní mistrovství:

Činohra: Iva Janžurová, Zdenka Procházková, Jaroslav Satoranský ,Alois Švehlík, Libuše Švormová, Karel Urbánek

Opera: Eva Randová Balet, Jaroslav Slavický

Muzikál : Jitka Molavcová

Alternativní divadlo : Ján Sedal

Loutkové divadlo: Tomáš Dvořák

Cena České akademie divadelníků: Jan Kačer

Cena za šíření divadelního umění v televizi: Jaroslav Someš

Cena pro činoherečku do 33 let: Denisa Barešová

 

Video: Držitelka Ceny Thálie Helena Kružíková (90) vzpomíná na herecké mládí.

Fotogalerie
74 fotografií