Hlavní obsah

Bidenova šikana. Texaský guvernér zakázal vyžadovat očkování proti covidu-19

– Washington

Texaský guvernér Gregg Abbott v pondělí zakázal ve svém státu komukoliv vyžadovat po místních občanech očkování proti covidu-19, a to i soukromým firmám.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Texasu Gregg Abbott

Článek

Republikánský guvernér prohlásil, že tím reaguje na „šikanu” administrativy demokratického prezidenta Joea Bidena, který nedávno vyzval všechny americké podniky, aby po svých zaměstnancích požadovali očkování pod hrozbou ztráty zaměstnání. Nejméně několik tisíc lidí od té doby přišlo o místo, napsala agentura Reuters. Bílý dům Abbottův krok zatím nekomentoval.

„Federální vláda to znovu přehání, Bidenova administrativa šikanuje řadu soukromých podniků, aby vyhlásily povinné očkování vakcínami proti covidu-19. Rozkládá to naši pracovní sílu, což ohrožuje pokračující zotavování Texasu z covidové katastrofy," napsal Abbott v odůvodnění nového exekutivního příkazu.

Americká firma Merck požádala o schválení léku proti covidu

Zahraniční

Abbott v něm zakazuje jakémukoliv subjektu vyžadovat důkaz o naočkování po komkoliv, včetně zaměstnanců i zákazníků. Vyzval rovněž státní zákonodárce, aby se věcí začali zabývat na další schůzi.

Velké technologické firmy jako Facebook či Google již svým zaměstnancům stanovily podmínku, že se bez naočkování nebudou moci vrátit do kanceláře. Obě firmy přitom zaměstnávají v Texasu velké množství lidí.

Největší americká aerolinka American Airlines sídlící ve městě Fort Worth pak řekla svým asi 100 tisícům zaměstnanců, že musí být plně imunizováni do 24. listopadu, jinak přijdou o práci. Podobný krok udělala i společnost United Airlines, která v Texasu zaměstnává asi 9000 lidí.

Bez očkování nebude plat. IBM nekompromisně zasáhlo proti zaměstnancům v USA

Internet a PC

Biden vyhlásil povinné očkování pro všechny federální zaměstnance a naléhal na firmy, aby zavedly stejná opatření. V USA sice šíření nákazy v posledních týdnech zpomaluje, virus se však stále přenáší několikanásobně více, než by experti považovali za bezpečné. Po nákaze koronavirem v zemi zemřelo již přes 700 tisíc lidí.

Někteří političtí lídři proto v posledních týdnech zesilují tlak na svoje občany, aby je přiměli k naočkování. Město Los Angeles například minulý týden oznámilo, že bude očkování vyžadovat pro vstup do téměř všech uzavřených veřejných prostor. Srovnatelná pravidla již vyhlásilo také San Francisco či New York.

Očkovací příkazy jsou však na mnoha místech v USA extrémně kontroverzní a řada lidí je považuje za neústavní narušení osobní svobody. Jejich propagátoři naopak tvrdí, že jsou jedinou cestou k poražení již téměř dvouleté pandemie a návratu k normálnímu životu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám