Intel v Evropě investuje do výroby čipů 94 miliard dolarů. Chce mít nejmodernější továrnu

Intel již začátkem tohoto roku informoval, že hodlá v Evropě postavit novou továrnu velkého rozsahu, která by pokryla nejen evropské potřeby. Podle informací webu Sourcengine se ale chystá do opravdu masivní investice a má v plánu velmi ambiciózní cíle.

V průběhu následujících let chce Intel dle slov nového ředitele Pata Gelsingera investovat v Evropě 94 miliard dolarů, tedy kolem 2 bilionů korun. Nová továrna a spojená další kritická infrastruktura by měla být nejmodernějším výrobním místem na světě.

Intel chce v nové továrně používat nejpokročilejší výrobní stroje od ASML, které už k výrobě čipů používají technologii EUV (Extreme Ultraviolet Lithography) a v plánu je úroveň miniaturizace minimálně úrovně Intel 20A (o 60 % menší než 7 nm), kterou Intel plánuje na první polovinu roku 2024. Ve výsledku by to mělo znamenat přibližně 4nm či 3nm výrobu, kterou ale TSMC hromadně rozjede už příští rok.

Klepněte pro větší obrázek

První „výkop“ nové továrny by měl nastat už příští rok, přičemž po dokončení se počítá s tím, že vznikne přes 10 tisíc nových pracovních míst. I když se Intel zatím nerozhodl, kde bude nová továrna stát a řeší to s lídry různých zemí, ve výběru jsou pouze země v rámci Evropské unie.

Intel samozřejmě v dané zemi hledá finanční i další podporu a rovněž dostupnost potřebných zkušených lidí v daných oborech pro tento projekt. Pat Gelsinger rovněž zmiňuje důležitost spolupráce s automobilkami, protože podle jeho slov se z aut stávají „počítače na kolech“ a zatímco v roce 2019 tvořily čipy v autech kolem 4 % z celkových nákladů, v roce 2030 už to má být kolem 20 % celkových nákladů na výrobu automobilu.

Jak se vyrábí 11. generace procesorů Intel Core

Diskuze (28) Další článek: Digitální mířidla udělají z palných zbraní zbraně proti dronům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,