Hlavní obsah

Žalobu na Babiše za pomluvu opět řeší soudkyně, která se ho už zastala

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Soudkyně pražského krajského soudu znovu dostala do agendy případ, v němž se rozhodne, zda se Andrej Babiš bude muset omlouvat za pomluvu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V uplynulých dnech doputovaly k pražskému krajského soudu případy, v nichž se bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek respektive pirátský senátor Lukáš Wagenknecht snaží domoci omluvy od premiéra Andreje Babiše.

Kromě předmětu žaloby mají oba tyto spory společnou ještě jednu věc - rozhodovat je bude senát vedený Hanou Lojkáskovou.

Soudkyní, která v uplynulých měsících podobné případy s Babišem v roli žalovaného řešila. A dvakrát senát zvrátil původní rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ, který nařídil Babišovi omluvu.

Šlo o spory, které s Andrejem Babišem vedli Miroslav Kalousek respektive občanská aktivistka Jana Filipová, o níž premiér řekl, že proti němu chodí demonstrovat za peníze.

Kalouskův případ teď v novém kole projednávání dospěl do agendy soudkyně znovu, to, že dostala také případ žaloby od Lukáše Wagenknechta, je podle soudu dílem náhody při přidělování kauz mezi jednotlivé senáty.

„Je to náhoda. Nic za tím nehledejte,“ uvedla mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá.

Spor mezi Kalouskem a Babišem dostal senát soudkyně Lojkáskové podle rozvrhu práce právě proto, že ho už jednou řešil.

Zrušil původní rozsudek, podle kterého se měl Babiš omluvit za svůj výrok pronesený během jednání Sněmovny, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

„Žalovaný (Andrej Babiš) jimi v žádném případě poslancům nesděloval fakta, že žalobce (Miroslav Kalousek) spáchal trestný čin vraždy tím, že někoho prostřednictvím padáků zabil, že ho například padáky uškrtil, udusil nebo ‚umlátil‘, ani (že spáchal) trestný čin krádeže, loupeže či zpronevěry k újmě Ministerstva obrany,“ zdůvodnila to tehdy ve svém rozhodnutí soudkyně Lojkásková.

Poté, co tímto verdiktem její senát rozsudek ve sporu Kalouska s Babišem zrušil, Okresní soud Praha-západ se musel řídit v novém projednání jeho názorem a rozhodl, že se premiér omlouvat nemusí. Ale proti tomuto rozsudku se Kalousek odvolal.

Senát, který Kalouskovu kauzu řešil, má specializaci na případy, kdy jde o žaloby na ochranu osobnosti.

Soudkyně Hana Lojkásková je ve funkci od roku 1993. Ve stejném roce se soudkyní stala také další členka jejího senátu Blažena Škopková. Poslední jeho člen Vladimír Soukup je pak soudcem od roku 1994.

Případ sporu o omluvu mezi senátorem Wagenknechtem a premiérem Babišem byl však také přidělen senátu Hany Lojkáskové.

Soudkyně Lojkásková tak nyní posuzuje, zda se bude muset premiér Babiš senátorovi Wagenknechtovi omluvit za to, že o něm předseda vlády opakovaně do médií uváděl, že je psychopat nebo součást mafie, která ho chce zlikvidovat v politice.

Podle Andreje Babiše, jak uvedl u soudu, by tyto nepřiměřené a někdy i urážející výroky měly být ve veřejné či politické debatě ústavně chráněny. A Lukáš Wagenknecht – jak dále Andrej Babiš uvedl soudu – je povinen tuto kritiku snést.

U soudu pro Prahu-západ se však soudkyně Simona Kačerová přiklonila na stranu senátora Wagenknechta.

„S ohledem na to, že na projevy premiéra je upřena zvýšená pozornost a lze na ně klást vyšší nároky, je nutno trvat na tom, aby žalovaný ovládal své emoce, šířil informace ověřené ze seriózních zdrojů a vyvaroval se hrubých a urážlivých výroků na adresu svých politických konkurentů,“ zdůvodnila Kačerová, proč by se podle ní měl Babiš omluvit.

Její rozsudek přikazující Babišovi omluvu je zatím nepravomocný a právě senát Hany Lojkáskové bude u krajského soudu rozhodovat, zda tento verdikt potvrdí. Nebo stejně jako v případě Kalouska a Filipové změní.

V článku jsme upřesnili informace ohledně přidělení případu senátu soudkyně Hany Lojkáskové.

Reklama

Doporučované