bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset statečných! Ženy budou řídit farmářské zápasy. Jsou krůček od NHL?

12. října 2021, 18:28

Patrik Czepiec

V zámoří si hodně potrpí na symboliku. Na mezinárodní den dívek oznámila druhá nejvyšší zaoceánská soutěž AHL žhavou novinku. Už v příštím ročníku budou se soudcováním utkání pomáhat i ženy. Do nominace se vměstnalo deset průkopnic, které zároveň otevírají zapeklitou otázku. Jak dlouho bude trvat, než se zástupkyně něžného pohlaví oblečou do pruhovaných dresů v Národní hokejové lize?

American Hockey League není jen soutěží farmářských celků, kde se o pozornost hlásí odpadlíci, co neudělali hlavní tým. Slouží také jako laboratoř, zkušebna nebo cedník, přes který prochází každé zvažované novum.

Stačí vzpomenout na formát prodloužení tři na tři, který před šesti lety zavedla na návrh generálních manažerů a soutěžní komise rada guvernérů NHL. Celou jednu sezonu se změna testovala na farmách. Až když se v praxi ukázalo, že dává smysl a 75 % nastavovaných utkání skutečně k nájezdům nedojde, přišla se stejným řešením i nejlepší liga planety. 

Nyní se o podobný experiment snaží v Severní Americe znovu, tentokrát však v případě ženských rozhodčí. Neřekneme vám, jestli už v sezoně 2022-23 přivítá NHL nějakou soudkyni. Dříve nebo později se to ovšem určitě stane. AHL bude zatraceně důležitou vstupní prověrkou.

Zaslouží si šanci

Jednou z deseti žen, která bude řídit utkání v AHL, se brzy stane Kirsten Welshová. Ona sama už je v těsném kontaktu s NHL. Třikrát v řadě se účastnila akce Exposure Combine, kdy bývalí hráči a sudí z jiných zámořských lig testují své schopnosti. Dohlíží na ně třeba Stephen Walkom, ředitel rozhodcovské komise z NHL. Budoucí spolupráce tedy zdaleka není vyloučena. Právě naopak.

„Myslím si, že si konečně zasloužily dostat příležitost na vyšší úrovní. Stávají se profesionálkami, což je dobře,“ uznává pro oficiální ligové stránky Walkom. „Jsem si naprosto jistý, že uvidíme ženskou rozhodčí rovněž v NHL. Je to jen otázka času.“

Jako vůbec první přepíše dějiny AHL Katie Guayová. Za čtyři dny na ni čeká souboj Wilkes-Barre/Scranton a Lehigh Valley, tedy méně exponovaná verze pensylvánského derby. První tým totiž patří Pittsburghu, ten druhý reprezentuje Philadelphii. 

V říjnu na Guayovou naváže také Kelly Cookeová, Jacqueline Zee Howardová, Samantha Hillerová, Laura Whiteová, Amanda Tassoniová a Elizabeth Manthaová. Poslední jmenovaná je sestrou útočníka Capitals Anthonyho Manthy. 

Odmítám pískat jen proto, že jsem dívka

„Chci, aby na mě AHL byla hrdá,“ slibuje si od příští sezony čárová sudí Welshová, která svůj debut prožije později. Společně s ní bude nejen ofsajdové situace hodnotit Kendall Hanleyová a Alexandra Clarkeová. „To místo si musím zasloužit, jinak by si všichni mysleli, že jsem ho dostala jen kvůli mému pohlaví. Musím tvrdě makat.“

S podobnou motivací vstupují do dalšího ročníku i její kolegyně. AHL si ostatně prošli všichni hlavní sudí, kteří momentálně pískají o stupeň výše, stejně jako drtivá většina (97 %) čárových. Do tohoto soupisu patří například český rozhodčí Libor Suchánek.

ČTĚTE TAKÉ: Play-off s českou vlajkou na čarách: Suchánek míří do Edmontonu

Novinářka Lisa Dillmanová po oznámení novinky vzpomněla, jak se na téma ženských rozhodčích bavila s někdejším generálním manažerem Vegas Georgem McPheem. „Bylo to předloni. Říkal, že se blížíme k tomu, aby dostaly příležitost v NHL. Teď už jsou od ní vzdáleny jen několik centimetrů,“ poznamenala redaktorka The Athletic.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.