Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lipovská a Nerušil ve volbách neuspěli. Arcibiskupství s ním zatím o návratu nejedná

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 12. října 2021 19:19
Lipovská a Nerušil ve volbách neuspěli. Arcibiskupství s ním zatím o návratu nejedná

Josef Nerušil
Autor: Wikipedia.org

Praha, Pardubice - Hana Lipovská (Volný Blok) i Josef Nerušil (SPD) ve volbách do Poslanecké sněmovny propadli. Bývalá členka Rady České televize a bývalý rozhlasový radní místo poslance nezískali. Volný blok obdržel v Pardubickém kraji, kde byla Lipovská jedničkou na kandidátce, pouhých 1,57 % hlasů. Hana Lipovská získala 1007 preferenčních hlasů. Nerušil byl lídrem SPD v Praze, kde strana získala jen 4,59 %. Přesto díky celorepublikovému výsledku 9,56 % jednoho poslance z pražské kandidátky mít bude. Stane se jím současný poslanec Jiří Kobza, jemuž voliči udělili 3149 preferenčních hlasů. Nerušil dostal 1356 přednostních hlasů a skončil na druhém místě.

Pravě kandidatura bývalého zaměstnance Arcibiskupství pražského Josefa Nerušila a Hany Lipovské vzbudila uvnitř katolické církve vlnu nevole. Více než 1200 osobností zaslalo během prázdnin kardinálu Dominiku Dukovi otevřený dopis, v němž vyjádřily znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Konference řeholí zase Lipovskou s Nerušilem vyzvala, aby svoji kandidaturu nespojovali s křesťanstvím.

Nerušil se nakonec s pražským arcibiskupstvím domluvil na úpravě pracovní smlouvy, aby se mohl více věnovat volební kampani: „V případě volebního neúspěchu mohu na Arcibiskupství pokračovat, spíše však předpokládám volební úspěch a budoucí spolupráci na úrovni Poslanecká sněmovna – církev,“ řekl na konci srpna Nerušil Deníku N. Kampaň SPD před volbami podpořil i částkou 100 tisíc korun.

Pražské arcibiskupství s Nerušilem o návratu na stejné pracovní místo, které zastával před volbami, zatím nejedná. Pro magazín Christnet.eu to uvedl tiskový mluvčí Jiří Prinz: „Arcibiskupství pražské v současné době s Josefem Nerušilem o ničem nejedná. Jeho budoucí plány neznáme.“ Na dotazy zaslané redakcí Nerušil odpověděl: „Arcibiskupství mi v srpnu tuto nabídku pro tento případ učinilo, nicméně jsme se o tom doposud zatím nebavili. Více k tomu zatím není co říci.”

Na svém facebookovém profilu Josef Nerušil ohodnotil výsledky voleb jako úspěch pro SPD: „Když dám bokem osobní hledisko, nakonec musím volby z pohledu partaje vyhodnotit jako úspěch. Podařilo se nám na rozdíl od Pirátů, komunistů a socialistů udržet pozice,“ napsal a v jednom z komentářů doplnil, že se hodlá ve straně dále angažovat: „Jednou jsem na loď nastoupil, tak v ní jedu. Ze se na mě nedostalo místo u vesla – bohužel – práce je na lodi i tak dost.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)