Ceny elektřiny trápí i Slovensko. K omezení výroby přistoupila i chemička spadající pod Agrofert

Závod Duslo

Závod Duslo Zdroj: duslo.sk

Rostoucí ceny elektřiny a zemního plynu na Slovensku už negativně ovlivňují výrobu, finanční kondici a konkurenceschopnost podniků. Upozornili na to v úterý zástupci podnikatelů, kteří by od vlády uvítali opatření k tlumení zdražení energií. K výraznému omezení výroby přistoupila i chemička Duslo ze skupiny Agrofert. Ministerstvo hospodářství už ohledně cen energií prosadilo nebo připravilo několika návrhů.

Slovensko se v EU řadí k nejprůmyslovějším zemím. Podnikatelské svazy dlouhodobě upozorňují, že ceny energií tam pro velké podniky patří v evropské sedmadvacítce k nejvyšším; důvodem jsou poplatky spojené například s distribucí elektřiny či s podporou výroby energie z obnovitelných zdrojů. Tržní ceny samotné elektřiny či plynu letos výrazně vzrostly.

"Růst cen likviduje velké továrny, negativně zasahuje i živnostníky a v konečném důsledku také občany," uvedl předseda Klubu 500 Vladimír Soták. Organizace sdružuje největší zaměstnavatele na Slovensku a za hlavní důvod zdražení energií označila spekulace obchodníků s energiemi.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Generální ředitel chemičky Duslo Petr Bláha doplnil, že podnik snížil výrobu na technické minimum nebo některé jednotky odstavil. Navzdory tomu společnost, která vyrábí mimo jiné i hnojiva, měsíčně vytváří ztrátu ve výši několika milionů eur. Zaměstnanci chemičky zatím nezůstali doma, podle Bláhy ale firma zvažuje odstavení produkce. Dodal, že v okolních zemích podobné podniky už produkci přerušily. Duslo, pro které je zemní plyn vstupní surovinou, se na celkové spotřebě plynu na Slovensku podílí 11 procenty.

Kvůli skokovému zdražení elektřiny už oznámil omezení produkce také slovenský výrobce feroslitin OFZ či producent hliníku Slovalco.

Vládní koalice ve snaze omezit tlak na zvýšení cen elektřiny letos v létě prosadila rozložení podpory výrobcům elektrické energie z obnovitelných zdrojů na delší období. Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík už avizoval, že stát dočasně zruší poplatek do národního jaderného fondu, z něhož se financuje například vyřazování odstavených jaderných elektráren. Sulík také navrhl, aby část poplatků spojených s distribucí elektřiny uhradil stát z fondu, který shromažďuje peníze například z prodeje emisních povolenek. Použití těchto peněz na zmíněný účel ale podléhá souhlasu ministerstva životního prostředí a financí.