12. 10. 2021 | Daniel Ryl

BRE - SPA 1:3 - Do play-off CHL z prvního místa!

6., úterý 12. 10. 2021
Bremerhaven - Sparta BRE - SPA
Bremerhaven: Franzreb – Dietz, Kreutzer, Stowasser, Alber, Moore (C) – Uher (A), Vikingstad, McGinn – Urbas (A), Jeglic, Verlić – Andersen, Wahl, Mauermann – Reisnecker, Kinder, Lutz.
Sparta: Neužil – Polášek (A), Pavelka, Jeřábek, Moravčík, Dvořák, Tomov, Mikliš, M. Jandus – Kaše, Horák, Řepík (C) – Prymula, Chlapík, Doležal – Buchtele (A), Zikmund, Konečný – T. Jandus, Hašek, Forman.
Branky a nahrávky: 50. Wahl (Mauermann) – 25. Moravčík (Doležal), 42. Chlapík (Moravčík), 59. Prymula. Rozhodčí: Schrader, Hunnius – Gerth, Ponomarjow (GER). Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 555. Střely na branku: 17:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
Cesta Evropou nekončí, sparťani! Naše mužstvo v posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů na ledě Bremerhavenu vybojovalo vítězství 3:1, díky kterému postupuje do play-off z prvního místa. Německý soupeř naopak končí, protože ze druhé příčky nás doprovodí švédské Växjö. Osmifinálového soupeře se náš tým dozví při losu v pátek 15. října.

Komentář

Bremerhaven začal v bouřlivé atmosféře odhodlaně, k čemuž přispělo také brzké vyloučení Tomáše Dvořáka, při němž zachránila sparťany branková konstrukce. Když domácí nepotrestali ani následné vyloučení Martina Janduse, další výraznější šance stále nepřicházely ani na jedné straně.

Za polovinou třetiny si zahrál početní převahu také náš tým, který dostal Pinguins pod tlak. Nebezpečné rány Michala Moravčíka však domácí brankář pokryl, stejně jako střelu Filipa Chlapíka. Svěřenci Josefa Jandače měli následně navrch, leč svou střeleckou převahu gólově nepotvrdili.


Sparta se hlasité kulisy nezalekla, ba naopak vstoupila aktivně i do prostřední části. Prudké střely Radka Jeřábka s Petrem Haškem domácí brankář zlikvidoval, ale proti dorážce Michala Moravčíka proti brejkové střele Zdeňka Doležala neměl nárok!

Aktivní sparťané pokračovali ve snaze přidat druhý gól, ale David Kaše nadvakrát neuspěl. Naše mužstvo bylo nadále aktivnější, diváci však příliš zajímavých pokusů do konce třetiny neviděli. Výjimkou byly snad jen střela Filipa Chlapíka i neúspěšný Verličův pokus.


Vstup do třetího dějství vyšel sparťanům na jedničku. Domácí defenziva nechala na modré čáře volného Filipa Chlapíka, který dostal pobídku z obranného pásma a přesnou střelou k levé tyčce navýšil sparťanské vedení. Vzápětí domácí zahrávali přesilovou hru po faulu Tomáše Janduse, ale výraznější šanci si nevytvořili.

Když sparťané nemohli i přes herní aktivitu vytvořit kloudný tlak a Jakub Konečný pálil mimo branku, rozradostnil domácí kotel Mitchell Wahl, jenž využil pěknou Mauermannovu přihrávku zpoza branky. Bremerhaven se následně tlačil za vyrovnáním.

Závěrečný tlak v šesti hráčích a bez odvolaného brankáře sparťané ustáli i díky jistému Jakubu Neužilovi. Celkem 66 vteřin před koncem už Patrik Prymula trefil prázdnou branku, čímž našemu zajistil nejen výhru 3:1 a postup do play-off, ale také prvenství v základní skupině!


Ohlasy trenérů

Thomas Popiesch (Fischtown Pinguins): "Tým odevzdal v utkání maximum, prokázali jsme velkou vůli. Sparta byla po většinu času lepším týmem, ale dva góly jsme jí darovali vlastními chybami, které jsme už bohužel ve třetí třetině nedokázali napravit."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Předvedli jsme trošku lepší výkon než proti Karlovým Varům. Klíčové bylo, že jsme vstřelili první gól, to utkání zlomilo v náš prospěch. Postup i vítězství ve skupině nás velmi těší."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek