Jak vybrat komín pro vytápění novostavby?

12.10.2021

Každá novostavba už dnes musí splňovat požadavky na „téměř nulovou“ spotřebu energie. To ovlivňuje proces výběru zdroje tepla, ale také volbu vhodného komína. Energeticky efektivní řešení odvodu spalin nabízí komín Schiedel ABSOLUT, který efektivně omezuje tepelné ztráty a tepelné mosty.

Termín „téměř nulová spotřeba energie“ zavedla do slovníku domácích stavařů evropská směrnice o energetické náročnosti budov. Povinnost splnit tyto požadavky platí pro všechny novostavby s plochou do 350 m2 od 1. ledna 2020. Stavitelé rodinných domů tak musí vybírat kotel i komín velmi obezřetně. Ještě vyšší nároky na komín jsou u tzv. pasivních domů nebo nízkoenergetických domů (NED), kde jediným plně certifikovaným komínem je právě Schiedel ABSOLUT. 

Všechny energeticky úsporné domy mají těsnou obálku s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Typ objektu a jeho konstrukční provedení pak musí respektovat také spalinová cesta. Komín musí být odolný proti kondenzátu a korozi. Musí eliminovat tepelné mosty při průchodu tepelně izolačními vrstvami objektu. A v ideálním případě je součástí spalinové cesty také přívod vzduchu pro provoz nezávislých spotřebičů.

Výhody komína Schiedel ABSOLUT pro novostavby

Komín Schiedel ABSOLUT v sobě spojuje všechny vlastnosti, které musí mít spalinová cesta u nízkoenergetických domů. Jedná se o dvouvrstvý komínový systém s tepelnou izolací integrovanou přímo v komínové tvárnici. Tyto speciální termoizolační tvárnice zabraňují společně s dalšími chytrými prvky vzniku tepelných mostů. Izolační vrstva navíc vždy zpomaluje chladnutí komínové vložky, zvyšuje teplotu spalin a podporuje tah. 

Vnitřní vrstvu komína potom tvoří tenkostěnná izostatická vložka, která má výrazně lepší vlastnosti než nerezové nebo běžné keramické vložky (více se dočtete v článku Izostatické keramické vložky). Komínová vložka musí být odolná nejen vůči horkým spalinám, ale taky vůči vlhkosti. Právě u novostaveb přitom bývá s vlhkostí u nekvalitních komínů problém. Okna i celá konstrukce jsou u energeticky úsporných domů perfektně utěsněné, takže vlhkost se často kondenzuje na tvárnicích komína a vznikají mokré mapy nebo kresby na omítce. Komín Schiedel ABSOLUT je díky izostatické vložce nenasákavý a navíc dokonale utěsněný. 

Komín Schiedel ABSOLUT je vhodný k odvodu spalin od spotřebičů na plynná, kapalná i pevná paliva. Velmi dobré zkušenosti s ním mají majitelé novostaveb, kde je v provozu kotel na pelety, případně kamna na pelety. Komín je také určen pro odvod spalin od nízkoteplotních a kondenzačních spotřebičů. Záruka na bezpečnost komína při vyhoření sazí je 30 let.

Přečtěte si více o komínovém systému Schiedel ABSOLUT.