Poptávka po prvních zelených bondech Evropské unie trhala rekordy

Evropská unie vydala své první zelené dluhopisy. Zájem o ně překonal očekávání.

Evropská unie vydala své první zelené dluhopisy. Zájem o ně překonal očekávání. Zdroj: e15.cz

Guvernér slovenské centrální banky Peter Kažimír byl obviněn z korupce.
Britští zaměstnavatelé v září najali rekordních 207 tisíc pracovníků. Zaměstnaných lidí je v zemi nyní více než před pandemií.
Francouzský prezident Emmanuel Macron představil svůj pětiletý investiční plán. Chce, aby Francie byla lídrem například v produkci zeleného vodíku.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Britský pracovní trh ožívá

Britské firmy v září najaly rekordních 207 tisíc zaměstnanců, uvádějí tamní daňové úřady. Počet placených pracovníků v zemi se tak minulý měsíc vyhoupl na vyšší úroveň než před začátkem pandemie. Přestože množství volných pracovních pozic také stále zůstává na rekordu a společnosti potřebují obsadit dalších 1,2 milionu míst, jedná se o známku toho, že britský pracovní trh se rychle vzpamatovává z koronakrize. Agentura Bloomberg předpokládá, že nynější oživení pracovního trhu by mohlo povzbudit britskou centrální banku k dřívějšímu zvýšení základní úrokové sazby, které se očekává v prosinci.     

Šéf slovenské centrální banky byl obviněn z úplatkářství

Slovenská prokuratura obvinila z korupce současného šéfa centrální banky Petera Kažimíra. Ten v letech 2012 až 2019 zastával funkci slovenského ministra financí za sociální demokraty (Směr-SD). Server Aktuality.sk uvádí, že kauza souvisí s blíže neupřesněnými daňovými řízeními. Guvernér měl sehrát roli kurýra a přinést tehdejšímu šéfovi Finanční správy Františku Imreczemu úplatek ve výši 50 tisíc eur, kolem 1,27 milionu korun. Podle serveru Aktuality.sk to přiznal sám Imrecze. Kažimír vinu popírá. 

Z trhů a burz 

Akciové indexy uzavřely v minusu  

Hodnota akcií v úterý klesala. Investoři v západní Evropě i v USA čekají na oznámení hospodářských výsledků velkých společností za třetí čtvrtletí. Index S&P 500 se snížil o 0,24 procenta. Dow Jones oslabil o 0,34 procenta. Nasdaq Composite odepsal 0,14 procenta. Panevropský benchmark STOXX Europe 600 zlevnil o 0,07 procenta. Ve ztrátě skončila též britská (–0,23 procenta), německá (–0,34 procenta) a francouzská burza (–0,34 procenta). Bitcoin se propadl o více než tři procenta. Ceny ropy, zlata a stříbra se nijak zvlášť nehýbaly.    

Zelené dluhopisy EU šly na dračku 

Evropská unie včera poprvé vydala své zelené dluhopisy. Podle agentury Reuters se bondy setkaly s rekordním zájmem investorů. Sedmadvacítka nabídla patnáctileté dluhopisy za dvanáct miliard eur. Poptávka však překonala 135 miliard eur, zhruba 3,4 bilionu korun. Nabídka tím pádem byla nejvyšší jak z hlediska velikosti emise, tak z pohledu výše zájmu. „Evropská unie tak učinila první krok k tomu, aby se stala největším emitentem bondů, které budou financovat environmentální projekty,“ píše Reuters.    

Tweet dne

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý zveřejnil svůj pětiletý investiční plán v hodnotě třiceti miliard eur, asi 762 miliard korun, zaměřený na dekarbonizaci průmyslových gigantů. Francie se na základě Macronova tvrzení stane lídrem v oblastech, jako je například produkce zeleného vodíku. 

Stane se dnes

  • Evropská komise představí návrhy na řešení současné energetické krize v Evropě. 
  • Pokračuje výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které potrvá do 17. října. 
  • Německá kancléřka Angela Merkelová navštíví Španělsko, kde převezme evropskou cenu Karla V. 
  • Brusel vydá zprávu o vývoji průmyslové výroby v zemích Evropské unie za srpen.
  • Spojené státy budou informovat o zářijovém vývoji inflace v USA. 
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí například americká letecká společnost Delta Air Lines či banka JP Morgan Chase.