Hlavní obsah

Borat slaví padesátku. Jeho vzorem byl Peter Sellers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský komik a herec Sacha Baron Cohen, který se narodil 13. října 1971, způsobil poprask zejména svými komediálními alter egy, kterými vtahoval nic netušící respondenty do svých skečů a odhaloval jejich povahy. Nejznámější z postav Barona Cohena je zřejmě kazašský televizní reportér Borat Sagdijev, který se objevil ve dvou celovečerních filmech.

Foto: Amazon

Sacha Baron Cohen alias Borat

Článek

Londýňan s židovskými kořeny, jehož vzorem je slavný britský komik a herec Peter Sellers, studoval na Cambridgeské univerzitě a před kamerou začínal jako moderátor dětských pořadů. Živil se i jako model. Proslavil se koncem 90. let svým pořadem Da Ali G Show, v němž zesměšňoval slavné osobnosti i anonymní lidi na ulici.

V roce 2006 exceloval ve filmu Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu v roli neotesaného kazašského novináře Borata Sagdijeva, který v USA natáčí film o Američanech. Byl za ni oceněn Zlatým glóbem a film byl za scénář nominován i na Oscara. Ve světě vydělal přes 250 milionů dolarů. Snímek ale rozlítil kazašské představitele, považující Boratovu mystifikaci za hanlivou. Kromě Kazachů nešetřil komik ani Američany, Romy či Židy.

Foto: Falcon

Britský blb Nobby v podání Cohena.

Celosvětového úspěchu dosáhl i jako představitel rakouského homosexuálního módního reportéra Brüna (2009) či jako Aladin, vládce fiktivní zemičky Wadiya, ve snímku Diktátor (2012). Před pěti lety představil své další alter ego, fanouška fotbalu a piva Nobbyho ve snímku Grimsby.

Foto: Showtime

Sacha Baron Cohen (vpravo) v seriálu Who is America?

Druhý díl Borata vstoupil do kin loni na podzim a reagoval na šíření antisemitské a xenofobní rétoriky po nástupu prezidenta Donalda Trumpa do Bílého domu. Americkému rozhlasu NPR v Cohen však letos v únoru řekl, že o další film v duchu těch o kazašském novináři Boratovi už se nemůže pokoušet.

Baron Cohen se loni neobjevil jen v roli sexistického a antisemitského novináře z Kazachstánu. Za ztvárnění někdejšího protiválečného aktivisty Abbieho Hoffmana ve filmu Chicagský tribunál si vysloužil nominaci na Zlatý glóbus pro herce ve vedlejší roli. Zároveň se sám věnoval aktivismu a dál vystupoval za regulaci velkých technologických firem, které předloni označil za „největší propagandistickou mašinerii v dějinách”. Cohen je ženatý, s australskou herečkou Islou Fisherovou má tři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám