Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda příliš otálela s vyhlášením karantény, zjistili poslanci. Ta britská nebyla jediná

Autor: ČTK - 
13. října 2021
08:55

Britská vláda během první vlny koronavirových nákaz otálela s vyhlášením národní uzávěry a nedokázala zamezit šíření nemoci covid-19, což vedlo k tisícům zbytečných úmrtí. Vyplývá to z v úterý zveřejněné zprávy britských poslanců, o které informovala agentura AP. Ke krizi přispělo také nedostatečné testování nakažených a nedůsledné trasování jejich kontaktů.

Podle 150stránkové zprávy, kterou společně zpracovaly sněmovní výbory pro zdraví a vědu, kabinet premiéra Borise Johnsona dostatečně nezpochybnil tehdejší vědecká doporučení a nekriticky je prosazoval. Podle poslanců to vyústilo v jednu z nejhorších krizí veřejného zdraví, jakou Británie zažila.

Britští odborníci se během prvních měsíců pandemie covidu-19 shodovali, že nákaza většiny lidí je nevyhnutelná kvůli nedostatečnému množství testů a takřka nulovým vyhlídkám na rychlý vývoj vakcíny proti koronaviru. Britská vláda kvůli těmto předpokladům otálela se zavedením přísných uzávěr, které byly k vidění ve východní a jihovýchodní Asii. Této chyby se ale podle zákonodárců dopustily i další země v Evropě a severní Americe.

Mezi svědky je Hancock i Cummings

Johnsonův kabinet vyhlásil plošný lockdown až ve chvíli, kdy byl přetížený zdravotnický systém NHS.

„Byla tam touha vyhnout se uzávěře kvůli obrovským škodám, které by způsobila ekonomice, zbytku zdravotnictví a společnosti. Při absenci dalších strategií, jako je přísná izolace nakažených, přesné trasování případů a rozsáhlé kontroly hranic, byla ale nevyhnutelná a měli ji vyhlásit dříve,“ uvedli ve zprávě poslanci.

Svá zjištění založili na výpovědích 50 svědků včetně bývalého ministra zdravotnictví Matta Hancocka a někdejšího klíčového Johnsonova poradce Dominika Cummingse. Oba řekli, že se zdráhali vystoupit proti tehdejšímu vědeckému konsenzu.

Zákonodárci uvedli, že jejich vyšetřování bylo navrženo, aby odhalilo, proč si Británie v počátcích pandemie vedla „výrazně hůře“ než mnoho jiných zemí. Zpráva má také pomoci s vylepšením reakce na probíhající pandemii a přípravou na budoucí hrozby.

Poslanci ocenili včasné zaměření vlády na vakcíny proti covidu-19 a rozsáhlé investice do jejich vývoje. Díky tomuto rozhodnutí je podle nich v Británii, která má 67 milionů obyvatel, plně naočkováno téměř 80 procent osob starších 12 let.

Výbory ve zprávě doporučily, aby se vláda více zaměřila na přípravu proti budoucím hrozbám. Většina z jejích opatření, kromě vakcín, totiž byla spíše reaktivní, nikoli preventivní povahy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa