Nová identita Prahy cílí na kultivované turisty

středa, 13. října 2021, 12:00 Marketing, Reklama

Prague City Tourism představuje nový vizuální styl Prahy. „Využili jsme covidovou situaci pro kompletní repositioning a rebranding," říká Jana Adamcová, členka představenstva.

Jana Adamcová působí v představenstvu Prague City Tourism, zdroj: Prague City Tourism

Jana Adamcová působí v představenstvu Prague City Tourism, zdroj: Prague City Tourism

Společnost Prague City Tourism představila na letošním ročníku Designbloku nový vizuální styl, prostřednictvím kterého bude prezentovat Prahu domácím i zahraničním návštěvníkům. „Nová vizuální identita je naplňováním nové vize cestovního ruchu v Praze, kdy se celé město a všichni partneři snaží kultivovat cestovní ruch,“ říká Jana Adamcová, členka představenstva Prague City Tourism. Cílem je představit Prahu jako autentickou kulturní metropoli, nikoliv jako levnou večírkovou destinaci či turistický skanzen a přilákat domácí i zahraniční turisty z věkové skupiny 30 až 55 let. V plánu je i kamenný obchod na Staroměstské radnici, který by se měl otevřít koncem jara 2022 a přibydou další limitované edice kultivovaných suvenýrů.

Jak dlouho nová vizuální identita vznikala?

Využili jsme covidovou situaci pro kompletní repositioning a rebranding Prahy v oblasti cestovního ruchu. S přípravami jsme začali letos lednu a do 15. prosince bychom chtěli mít přeznačené všechny objekty. Změny zahrnují novou pozici značky Prahy, novou vizuální identitu a bude vznikat i nová série fotografií a audiovizuálních děl. První řadu spotů již máme nachystanou a měla by nám ji v nejbližší době schválit Rada hl. města Prahy. V následujících dnech také bude nová vizuální identita zaváděna ve všech našich digitálních marketingových nástrojích, tedy na sociálních sítích, webových stránkách, objeví se v digitální kampani, a nové budou i tradiční tiskoviny pro oblast cestovního ruchu, a také označení našich objektů.

Můžete upřesnit, jaké objekty máte ve správě?

Máme ve správě Věž Staroměstské radnice, Petřínskou rozhlednu i s bludištěm, obě věže Karlova mostu, Prašnou bránu a Novomlýnskou vodárenskou věž.

Jak probíhá rebranding, kolik stál a kde konkrétně je již nová vizuální identita k vidění?

V současné době už vidíte nový branding v digitálním prostoru na šablonách na našich sociálních sítích Instagramu a Facebooku. Vidíte ho i na webových stránkách, na hlavní stránce a třeba Prašná brána je již přeznačená, co se ceníků a ceduli týče. Rebranding přišel na 390 tisíc korun.

Nový vizuální styl vytvořili designéři Bohumil Vašák a Petr Štěpán, kteří ve svém řešení pracují s nově vytvořeným písmem z dílny typografa Tomáše Brousila, zdroj: Prague City Tourism

Nový vizuální styl vytvořili designéři Bohumil Vašák a Petr Štěpán, kteří ve svém řešení pracují s nově vytvořeným písmem z dílny typografa Tomáše Brousila, zdroj: Prague City Tourism

Máte představu, jakou životnost bude nová vizuální identita mít?

Životnost brandu obvykle bývá kolem deseti let. Ono se nám to různě vyvine technologicky a esteticky, takže předpokládám, že za osm let zase začneme přemýšlet, jak se posuneme dál. Prague City Tourism měl původně dvě identity, jednu pro prezentaci města a pak byla zvláštní korporátní identita. Kampaně probíhaly v jiné identitě a nám to přišlo neefektivní a nepraktické a pro všechny matoucí. Takže jsme to sloučili a máme teď jednotnou identitu korporátní i marketingovou.

Suvenýry se zatím pilotně prodávají na Petřínské rozhledně. Kdy a kde plánujete další kamenné prodejny?

V srpnu jsme pilotně spustili prodej kultivovaného suvenýru na Petřínské rozhledně. Nyní prodej posouváme i na informační centrum na Můstku, to se bude do budoucna rozšiřovat. Začíná také rekonstrukce Staroměstské radnice, kde vznikne vlajková prodejna kultivovaného suvenýru, ta bude zřejmě otevřena koncem jara nebo začátkem léta 2022.

Suvenýry nabízíte v limitovaných edicích. Budou každý rok přibývat nové a původní skončí nebo budou k dispozici delší dobu?

Koncept limitovaných edicí spočívá v tom, že je nemá nikdo jiný než my a tvůrce. Necháme je v prodeji, dokud bude zájem zákazníků a postupně budeme přidávat nové. Nic ale rušit nebudeme, jen portfolio rozšiřovat dalšími limitovanými edicemi. Máme několik řad suvenýrů, ta nejvyšší řada je sada sklenic se symboly našich věží z dílny Ronyho Plesla, máme i luxusní organické svíčky, také tiskoviny pro děti nebo základní edice magnetů a pohlednic. Všechny najdete také na našem e-shopu.

Praha chce přes nové suvenýry kultivovat cestovní ruch

čtvrtek 19. srpna 2021

Domácí turisté tvořili v Praze v roce 2019 jen 15 %, během covidu toto číslo narostlo na 19 %. Vaše představa je, že toto číslo ještě naroste. O kolik?

Konkurenční města jako Varšava a Vídeň mají třeba až 40 % domácího turismu. My jsme si zkusili na kampaních, které proběhly loni a letos „V Praze jako doma“, že dovedeme přilákat o 20 % domácích turistů více, než bylo v roce 2019. To souvisí i s nabídkou kultivovaných suvenýrů, která doposud neexistovala. Proto řada lidí zkrachovala, protože nebyli schopni se přizpůsobit poptávce domácího turismu. Lidé, kteří přemýšlejí v podnikání strategičtěji, tak se budou snažit nabídku reformovat i pro domácí klientelu.

Aktuálně začíná kampaň na podporu příjezdu zahraničních turistů. Můžete k tomu říci více?

Jedná se o digitální kampaň pro 13 zemí za 40 mil. korun, abychom podpořili příjezd zahraničních turistů do konce roku a na Advent. Máme již nachystanou část spotů a nyní probíhá natáčení adventní kreativy. Bude to čistě prezentace image Prahy jako kulturní destinace, kde je kvalitní život a mnoho památek k vidění. Je to designované na cílovou skupinu 30 až 55 let. Úplně exkludujeme mladé, večírky a zábavu. 

Praha má novou vizuální identitu pro cestovní ruch

úterý 5. října 2021