Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Školní prostředí bylo a je oblíbeným námětem filmařů. Stačí připomenout nestárnoucí veselohry Martina Friče Škola, základ života (1938) a Cesta do hlubin študákovy duše (1939) nebo kultovní film Marečku, podejte mi pero, který v roce 1976 natočil režisér Oldřich Lipský. A pokud jste ještě neviděli hudební komedii Mezi námi kluky (1981), od 13. října budete mít příležitost. Film bude k dispozici online na videoportálu Stream a můžete ho tedy zhlédnout kdykoli.

Kluci z pokoje č. 135

Příběh o nelehkém klukovském dospívání, odehrávající se v internátu, natočil zkušený režisér dětských filmů Radim Cvrček. Jeho oddechově laděný snímek vypráví o pětici učňů, kteří jsou pro každou lumpárnu, a na intru obývají společně pokoj číslo 135. Jejich povedená partička vytáčí svými kousky vychovatele, kterému se přezdívá Pistolník (Jiří Tomek), a který zcela postrádá smysl pro humor.

O správnou citovou výchovu nezvedených puberťáků se nakonec postará nová mladá vychovatelka Kamila (Jana Nagyová). Bezvýhradně optimistické ladění filmu pomáhají budovat písně Michala Davida či skupiny Bacily.

Ze zákulisí filmu

Do pětice rolí mladých učňů byli obsazeni tehdy vesměs neznámí herci. Výrazněji se pak prosadili pouze dva z nich: Mojmír Maděrič, který hrál Olina, přezdívaného Koblih, a Jan Šťastný (učeň Slávek). Zatímco Maděrič měl za sebou už pár filmových a televizních zkušeností, Šťastný ve snímku debutoval.

Film se natáčel ve Zlíně (tehdy Gottwaldově, kde se mimochodem narodil i Jan Šťastný). Místní jistě poznají nynější magistrát na náměstí Míru, jeden ze 14patrových Segmentů na Jižních svazích nebo budovy na třídě Tomáše Bati.

Kvůli výraznému slovenskému akcentu Jany Nagyové musela její postavu nadabovat divadelní herečka Sylvie Nitrová.

Šťastný je věrný vinohradské scéně

Jan Šťastný absolvoval v roce 1988 pražskou DAMU a v tomtéž roce si zahrál hlavní roli v seriálu Rodáci. Dodnes patří k hojně obsazovaným hercům. Kromě mnoha seriálů (Život na zámku, Ordinace v růžové zahradě, Vyprávěj, Krejzovi nebo Slunečná) jsme se s ním setkali i v celé řadě inscenací, pohádek a filmů.

Vedle toho ztvárnil řadu výrazných úloh na mateřské vinohradské scéně, kde působí od roku 1992. Jan Šťastný se také aktivně věnuje moderování, rozhlasové tvorbě, audioknihám a dabingu.

Růžičkovou nevzali na DAMU!

V roli vrátné na internátě uvidíte Helenu Růžičkovou. Herečka nevšedního komického talentu uměla skvěle využívat svůj temperament, postavu, spontánnost a výřečnost. Od tří let chodila do baletu a na divadelní prkna vstoupila poprvé už ve čtyřech letech. Proto je zajímavé, že po základní škole Růžičková nešla studovat herectví, ale Vyšší zdravotnickou školu, obor zubní laborant. Později se sice hlásila na DAMU, ale dvakrát nebyla přijata.

Stala se symbolem češství

Divadlo jí ale nedalo spát – dělala mj. choreografku a pracovala i jako jevištní technik. Postupně se začala prosazovat i na stříbrném plátně, ale zpočátku šlo jen o epizodní, nepříliš zapamatovatelné role. Když však roce 1967 hostovala v pražském Činoherním klubu a zazářila v roli Hejtmanky v Gogolově Revizorovi, najednou si jí filmaři začali všímat více.

Její první zásadní úlohou byla Heduš Homolková v Papouškově úspěšné komedii Ecce Homo Homolka (1969). A pak už šla Růžičková z role do role. Po její smrti v roce 2004 režisér Zdeněk Troška napsal: „Helena se stala členem každé české rodiny a symbolem češství, a to v dobrém slova smyslu.“

Milovníci českých filmů si přijdou na své i každé úterý od 20:00 hodin, kdy vysílá českou klasiku Televize Seznam.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám