ČSSD šla zkáze naproti. Věděla, co ji po spojení s Babišem čeká. Hamáčkovi mám stále za zlé jeho otření o Luxe, říká Jurečka

Předseda lidovců Marian Jurečka lidsky soucítí se sociálními demokraty, kteří se po letošních volbách poprvé v samostatné České republice nedostali do Poslanecké sněmovny. Do jejich zklamání se umí totiž dokonale vžít, neboť KDU-ČSL v roce 2010 rovněž vypadla z Dolní komory parlamentu. „Pokud ale budu mluvit otevřeně, tak si sociální demokraté o svém osudu rozhodli sami, když šli do vlády s Andrejem Babišem. Jan Hamáček se pro spojení s hnutím ANO rozhodl vědomě. Nedbal varování od Milana Štěcha či Bohuslava Sobotky, že jim takový partner nic dobrého nepřinese. ČSSD šla zkáze doslova naproti,“ říká pro EuroZprávy.cz kandidát na vicepreméra v koalici Spolu Marian Jurečka.

Jeho zloba na odstupujícího šéfa ČSSD Jana Hamáčka z něj ještě nevyprchala. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nemůže dosluhujícímu vicepremiérovi a ministru vnitra odpustit, jak se v předvolební Superdebatě České televize zaštiťoval bývalým lídrem lidovců Josefem Luxem. Hamáček před národem prohlásil, že by za současné situace Lux volil ČSSD a nikoli křesťany. „Obracím se na voliče KDU-ČSL. Koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu znamená hlas pro ODS. Jsem přesvědčen, že kdyby v této situaci volil Josef Lux, zvolil by sociální demokracii.”

Bývalého ministra zemědělství ze Sobotkova kabinetu, který na stejný post aspiruje i nyní, tvrdí, jak moc jej Hamáčkova rétorika mrzí, a to i týden poté, co svá slova vyřknul. „Jednalo se o trapný a zoufalý pokus něco urvat na člověku, který tady s námi už dvaadvacet let není. Pro Hamáčkovu interpretaci nemám jediné pochopení ani omluvu. Stále se na něj zlobím. Jeho otření o Luxe, který se už nemůže bránit, je nemístné, “ tvrdí pro EuroZprávy.cz.

Proti Hamáčkově vyjádření se v minulých dnech před volbami ostře vymezila i vdova po Josefu Luxovi paní Věra. „Důrazně odmítám tvrzení pana Hamáčka, že by můj manžel Josef Lux volil ČSSD. Já i moje rodina aktivně podporujeme koalici Spolu a jako hrdí členové KDU-ČSL vyzýváme všechny lidovce k volbě koalice Spolu. Program koalice Spolu je postaven na modelu sociálně tržního hospodářství, které můj manžel podporoval.“

V rozhovoru pro iROZHLAS.cz pak Věra Luxová detailně rozebrala, proč by její muž, který v roce 1999 podlehl leukémii, nepodpořil ČSSD. „Především sociální demokracie se v tomto čtyřletém vládnutí dohodla s hnutím ANO a s podporou komunistů. Už to je něco, co by manžel neschvaloval. Neustálá podpora zadlužování naší republiky, malý akcent na rodiny, na školství, prostě politika založená pouze na tom, abychom si kupovali voliče. S tím by se manžel neztotožnil,“ uvedla vdova pro server.

Stávající místopředseda sněmovního hospodářského výboru má přesto pro ČSSD pochopení. Situaci, v níž se nejstarší strana v zemi ocitla, sami lidovci zažili v parlamentních volbách roku 2010. Před jedenácti lety jim brány Dolní komory poprvé v historii samostatné České republiky zůstaly zavřeny, když získali jen 4,39 procent hlasů a zaznamenali velký debakl. ČSSD sice letos získala více, ale ani podpora 4,65 procent voličů jí nepomohla. „Nedostat se do parlamentu je pro každou stranu těžké a zvláště pro nejstarší politický subjekt v zemi. Je pochopitelné, že prožívají obrovské zklamání, které jen tak nepřebolí. Chápu, že Jan Hamáček prožívá  extrémně náročnou lidskou situaci v životě.“

Sociální demokraté ignorovali propadák z krajských voleb

Podle Jurečky však v ČSSD zcela ignorovali velkou prohru z loňských krajských voleb. „Naprostý propadák z těchto voleb jim vysílal jasný signál, že je zapotřebí něco změnit. Vždyť v pěti krajích se nedostali do zastupitelstev. Už tehdy se měli zamyslet, co se stane za rok, když setrvají ve vládní koalici s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO. Ale oni místo nějakého rozumného řešení neudělali vůbec nic,“ kroutí hlavou. Kandidát na vicepremiéra v nově se rodící vládě koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a Starosty se domnívá, že sociální demokraté si za svůj současný osud mohou sami. „A to tím, že šli do vlády s Andrejem Babišem. ČSSD šla zkáze doslova naproti,“ míní.

Zastupitel Olomouckého kraje přitom zdůrazňuje, že přitom mnoho členů ČSSD, kteří měli se šéfem hnutí ANO zkušenost ze Sobotkovy vlády, je před takovým krokem varovalo. „Spojení s Andrejem Babišem jim důrazně nedoporučoval například bývalý předseda senátu Milan Štěch či expremiér Bohuslav Sobotka. Jasně jim říkali, že pokud si za partnera zvolí hnutí ANO, tak je nečeká nic dobrého a hrozí, že nepřekonají pětiprocentní hranici nutný pro vstup do Sněmovny. Jenže Jan Hamáček se pro spolupráci s hnutím ANO rozhodl vědomě.“

Lidovci v letech 2014 až 2017 seděli rovněž s Babišem ve vládě, ale tehdy vykonával funkci ministra financí a kabinet jako premiér řídil Bohuslav Sobotka z ČSSD. „Už po minulých volbách jsme od hnutí ANO odmítli nabídku pro vstup do vlády, v jejímž čele stál premiér Babiš. A náš nesouhlas s jeho politikou trvá. Proto jak lidovci, tak ostatní partneři z koalice Spolu a PirStan, nepovedou žádné povolební vyjednávání s Andrejem Babišem. Výsledek ČSSD, která se s ním spojila, je odstrašující a varovný,“ má jasno soukromý zemědělec z Rokytnice na Přerovsku.

O nejisté budoucnosti ČSSD hovořil už v nedělním rozhovoru pro EuroZprávy.cz politolog Ladislav Mrklas ze soukromé vysoké školy Cevro Institut. Podle něj se nyní nabízejí dvě věci. „Buď se ČSSD vydá stejnou cestou jako lidovci, kteří rovněž v roce 2010 po volbách dopadli katastrofálně a nedostali se do Poslanecké sněmovny. Tehdy totálně přetransformovali stranu. Přišli do ní nové tváře a generační řez opravdu pomohl a zabral. Anebo se nechá inspirovat ODS, která se v roce 2013 ocitla na absolutním dně. Nyní se už její taktický tah moc nepřipomíná, ale konzervativcům se vyplatila sázka do veřejného prostoru, z něhož vytáhla Petra Fialu,“ prohlásil expert na tuzemský politický systém.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Marian Jurečka (KDU-ČSL) ČSSD

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 56 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy