Colbrelli se o své cestě k úspěchu a dalších cílech svěřil deníku Corriere dello Sport. Talentovaný cyklista se až ve 31 letech dostal do světové špičky. Cesta až na vrchol a vítězství na Roubaix byla dlouhá. Profesionálem se stal v roce 2011 ve dvaceti letech a až v roce 2017 získal smlouvu ve WorldTour. A až letos se zařadil mezi nejlepší klasikáře. Nejdříve vyhrál italský šampionát na těžké trati, poté prestižní etapový závod Okolo Beneluxu, poté se stal mistrem Evropy a nakonec i vítězem Paříž - Roubaix.

"Důležitá byla dieta. Až třetí rok mezi profesionály jsem přestal mít nadváhu. Jezdil jsem se 7 až 8 kilogramy navíc. Jeden rok v zimě jsem se držel dál od jídla a v následující sezóně jsem vyhrál sedm závodů. Od té doby se držím. Chodil jsem spát hladový, bylo to těžké, ale nezbytné," vysvětuje Colbrelli, ale také dodává, že mimořádně důležitá byla práce s psychikou. Dříve se bál, že selže, nyní je díky své mentální koučce Paole Pagani silnější, klidnější a sebejistý. 

"Když jedu s nejlepšími, říkám si, že je to v pořádku, protože k nim patřím a zasloužím si to. Míval jsem komplexy, paranoiu, pochybnosti. Fyzicky můžete být stoprocentní, ale vše řídí hlava. Pocházím z dělnické rodiny, znám hodnotu tvrdé práce. Od mládí jsem pracoval v továrně, v šest ráno jsem začal a po směně jsem jel na trénink. Ve srovnání s prací v továrně bylo kolo rájem. V 17 letech jsem se rozhodoval mezi prací a cyklistikou a táta mi doporučil kolo," dodává Colbrelli. 

Colbrelli měl letos skvělý podzim, zazářil na Benelux Tour dlouhým únikem v klasikářské etapě a celkovým vítězstvím, poté svou formu udržel i do dalších závodů. V příštím roce chce uspět hlavně na jaře. Prvním velkým cílem bude monument Milán - Sanremo: "V roce 2022 bych chtěl potvrdit svou výkonnost. Chci se vrátit na Giro d´Italia, už pět let jsem tam nezávodil. Soustředím se na Mistrovství světa a Sanremo. Chci pokračovat na své cestě."

Má už za sebou pět účastí na Giru a pět na Tour de France, ale etapové vítězství ještě nezískal. Ve spurtech byl vždy někdo rychlejší, ale Colbrelli letos objevil novou silnou stránku. Nemusí čekat na spurt, zvládne také útočit a být v únicích, i v těžkých etapách. Svůj nejlepší výsledek na Tour de France udělal v horské etapě, v etapě do Saint-Gaudens mu ujel pouze Patrick Konrad. A v etapě s cílem na vrcholu stoupání v Tignes byl třetí. Vyhrát etapu na Giru by mělo být o něco snazší než na Tour de France. 

Colbrelli po skončení sezóny prodloužil smlouvu s týmem Bahrain Victorious do konce roku 2023. Týmu se podařilo udržet také druhého klíčového závodníka, Slovince Mateje Mohoriče.