Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota představila nové MPV Rumion, jde však o přeznačkované Suzuki pro Afriku

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Spolupráce automobilek Toyota a Suzuki přináší další výsledky, přeznačkované Suzuki Ertiga se ale nejspíš do Evropy nepodívá.

Zatímco v Česku je spolupráce automobilek Toyota a Suzuki zřejmá především díky modelům Suzuki Swace a Across, což jsou přeznačkované modely Toyota s odlišnou nabídkou výbav, v zahraniční se objevují rovněž modely Suzuki, které nesou logo Toyoty. A jedním z nich je i nové MPV Toyota Rumion.

Nově představené MPV se třemi řadami sedadel, určené pro Jižní Afriku, je totiž přeznačkovaným modelem Suzuki Ertiga, který automobilka představila na indonéském trhu již v roce 2018. Rozdíly jsou přitom skutečně jen velmi minimalistické.

Toyota se od svého sourozence s písmenem S ve znaku odlišuje použitím nové mřížky chladiče, novými 15palcovými litými koly a samozřejmě také odlišným značením. Interiér je ovšem kompletně převzatý od Suzuki, což platí také pro infotainment s dotykovou obrazovkou.

Toyota Rumion je přitom na MPV se třemi řadami sedadel překvapivě kompaktním vozem. Na délku totiž měří pouze 4395 mm, na šířku 1735 mm a na výšku 1690 mm, přičemž rozvor má hodnotu 2740 mm. Zajímavostí pak je, že základem vozu je prodloužené šasi modelu Suzuki Swift.

Vzhledem k rozměrům nepřekvapí, že v sedmimístné konfiguraci nabízí zavazadelník objem pouze 153 litrů, po sklopení třetí řady však objem vzroste na 550 litrů a po sklopení i zadní řady se dostáváme na 803 litrů. To sice nejsou kdovíjak oslnivá čísla, přesto Rumion nabízí posádce alespoň dostatek místa nad hlavou a v zadní řadě nechybí dokonce ani držáky na pití.

Pod kapotou se ukrývá 1,5litrový atmosférický čtyřválec o výkonu 77 kW (105 k) s nejvyšším točivým momentem 138 Nm, který je možné kombinovat s pětistupňovým manuálem, nebo čtyřstupňovým automatem. Technika tak příliš neohromí, stejně jako například bezpečnostní výbava. Rumion má totiž například jen ABS a dva airbagy.

Kombinace kompaktních rozměrů a jednoduché techniky ale pomáhá stlačit cenu opravdu nízko. Toyota Rumion tak začíná od ceny 245.600 ZAR (jihoafrických randů), což je zhruba 361.500 Kč. Vrcholná verze s automatem pak stojí od 317.200 ZAR, což je zhruba 466.800 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
13. 10. 2021 18:17
Kdo by si to taky v EU koupil, že?
Když to nemá diesel... :no: