Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bez cizinců se jihočeské firmy neobejdou. Přivádí hlavně Ukrajince

Od začátku letošního roku vyřídila Jihočeská hospodářská komora žádosti pro 1 284 uchazečů o zaměstnání z Ukrajiny. Podle statistik je zájem o zahraniční pracovníky téměř o čtvrtinu vyšší než v roce 2020. Kvůli nedostatku lidí firmy poptávají například dělníky do výroby či řidiče. Některé podniky se bez cizinců neobejdou.

Zástupci Jihočeské hospodářské komory uvedli, že letos evidují enormní nárůst zájmu o zahraniční pracovníky. Hlavním důvodem je dlouhodobě nízká nezaměstnanost v kraji. 

„Zaznamenali jsme za letošní rok zvýšený zájem o zahraniční pracovníky. Je to důsledek dlouhodobého nedostatku pracovníků. Nejedná se sice o příliš populární téma, nicméně je nutné si uvědomit, že tento problém tu dlouhodobě je a aktuálně nabírá na síle. Vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti, zvláště v našem kraji, nutí tato situace firmy k náboru zahraničních pracovníků. Potřebujeme, aby se tomuto tématu věnovala větší pozornost,“ varuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (JHK).

Nedostatek lidí potvrzují údaje o nezaměstnanosti, podíl lidí bez práce byl k poslednímu září na jihu Čech 2,6 procenta. To nutí firmy shánět zahraniční posily. Právě JHK je od roku 2019 zapojena do vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec, jehož cílem je s tímto procesem pomáhat.

Evidují stovky pracovníků z Ukrajiny

„V porovnání s uplynulým rokem jsme k 30. září zaznamenali o 20 procent vyšší zájem v počtu žádostí. Přitom ještě letošní rok není u konce a očekáváme, že i na podzim firmy budou žádosti podávat,“ uvádí Luděk Keist. Do programu vstupují lidé z různých zemí, nejčastěji jsou to Ukrajinci, jejichž administrativní zajištění zprostředkovává JHK. Dalšími nejčastěji zapojovanými zeměmi jsou Srbsko, Černá Hora, Bělorusko, Mongolsko či Moldavsko, kde pracovní povolení vyřizuje Hospodářská komora České republiky. 

Od začátku roku do 12. října vyřídila JHK žádosti pro 1 284 Ukrajinců. „Je ale třeba říci, že tohle číslo vyjadřuje pouze počet zpracovaných žádostí. Počet pracovníků, kteří reálně dostali vízum a pracují nyní v Česku, může být odlišný. Nemáme totiž už zpětnou vazbu od firem či statistiky, jestli žadatel z Ukrajiny splnil podmínky pro vstup do Česka a získal pracovní vízum, nebo zda ho firma nakonec do pracovního poměru přijala. Takové statistiky bohužel neexistují. Odhadem ale můžeme říci, že zhruba 60 procent žádostí se dotáhne do konce,“ přidává Keist. 

Nejčastěji jihočeské firmy hledají dělníky do výroby, řidiče nákladních automobilů a tahačů, zedníky, skladníky, obsluhu výrobních strojů, pomocné kuchaře a dělníky v potravinářství. Podle JHK poptávají cizince nejvíce dopravci a také firmy, které se věnují potravinářství, stavebnictví, potravinářství či lesnictví.

Na Jindřichohradecku je druhý nejnižší podíl lidí bez práce

Na konci září hledalo na jihu Čech práci téměř 12 tisíc lidí. Podíl nezaměstnaných je v kraji druhý nejnižší ze všech regionů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

„Do Programu kvalifikovaný zaměstnanec se zapojují malé, střední i velké firmy z celých jižních Čech. Z těch větších firem například Brisk Tábor, velešínský Jihostroj nebo českobudějovický Nicotrans. Bez zahraničních pracovníků už se ale neobejde mnoho českých firem,“ doplňuje Keist. 

Zahraniční posily má například vimperský závod společnosti Rohde & Schwarz, kde vznikají produkty v oblasti měřicí, vysílací a mediální techniky či kybernetické bezpečnosti. Ve firmě pracuje přibližně 800 lidí. 

„Bez zaměstnávání cizinců se naše globální společnost neobejde. V současné chvíli tvoří cizinci pět procent našich zaměstnanců a jejich počet bude i nadále růst. Zaměstnáváme cizince z různých zemí světa v dělnických i vysoce kvalifikovaných profesích. Mezi tyto země patří Ukrajina, Slovensko, Rusko, Makedonie, Indie, Srbsko, Německo, Rusko, Estnosko, Brazílie, Litva, Vietnam, Chorvatsko,“ popisuje personalista Milan Černý. Počet cizinců podle něj ve firmě poroste s ohledem na situaci na trhu práce. 

Podíl nezaměstnaných byl k poslednímu září na jihu Čech 2,6 procenta, práci hledalo téměř 12 tisíc lidí a firmy nabízely více než 20 tisíc volných míst. Meziměsíčně hodnota poklesla o jeden procentní bod. „V mezikrajském srovnání byl nejnižší podíl nezaměstnaných osob již několikátý měsíc po sobě v Pardubickém kraji (2,2 procenta), naopak nejvyšší podíl byl v kraji Moravskoslezském (5,3 procenta). Jihočeský kraj si tak udržuje druhou příčku,“ shrnuje Pavlína Kubíková z Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, firmy, podnikání, zaměstnanost, zaměstnanci, cizinci, Ukrajina, dělník, Hospodářská komora, Česko, nezaměstnanost, Jihočeská hospodářská komora, Český statistický úřad, Rusko, Srbsko, Milan Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez cizinců se jihočeské firmy neobejdou. Přivádí hlavně Ukrajince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.