Říká se, že dva nejobtížnější filmové žánry jsou horor a komedie. Snažit se někoho vyděsit a přitom nezapomenout natočit kvalitní film je opravdu těžké. Ještě těžší je však diváka pobavit. Vždyť umět vymyslet opravdu vtipnou scénu je skutečné umění. Sacha Baron Cohen, který právě dnes slaví padesátiny, to dokázal se vším všudy.

-reklama-


Život může být nepředvídatelný. Dokazuje to Sachovo mládí, respektive začátek jeho kariéry. Pocházel z bohaté rodiny, studoval na Cambridge a příležitostně uváděl dětské pořady. Rozhodně to tedy nevypadalo na kariéru muže, který se proslaví absurdním stylem humoru. Zásadní zlom však nastal, když si vyzkoušel modeling a ano, hádáte správně, netrvalo dlouho a v jeho hlavě se pomalu začala rodit postava rakouského gaye Bruna. Ruku v ruce s ním však přišla i jeho první skutečně známá postava, rapper ALI G.

Hlavním znakem jeho práce s touto postavou byly absurdní situace během rozhovorů, které vedl s různými hosty ve svém pořadu Da Ali G Show. Velmi dobře si uvědomil, že právě tento typ humoru na diváka funguje, a tak se v roce 2006 předvedl se svou asi nejslavnější postavou Boratem Sagdyevem. Ačkoli byl Cohen již poměrně známý, právě postava svérázného reportéra mu přinesla celosvětovou slávu, ale hlavně mu umožnila ukázat, že dokáže hrát i zcela odlišné role od komediálního žánru.

Takže ano, dalo by se říct, že Sacha zvolil poměrně snadnou cestu, jak se v tomto odvětví dostat co nejdál. Koneckonců díky kombinaci absurdního humoru a schopnosti nebát se šokovat to ani jinak dopadnout nemohlo. Je však nepopiratelným faktem, že Cohen je také opravdu talentovaný herec. Stačí si vzpomenout na jeho charakterní role ve filmech jako Hugo a jeho velký objev, Bídníci, nebo na jeho skvělé výkony v loňském Chicagském Tribunálu, či v minisérii Agent.

Pokud jde o jeho soukromý život, i v něm se mu daří více než dobře. Žije s herečkou Islou Fisherovou a společně vychovávají tři děti.

Doufejme, že tento umělec, který nějakou dobu uvažoval i o kariéře šéfkuchaře, má pro nás připraveno mnoho dalších zajímavých postav. Faktem je, že paradoxně loni s pokračováním Borata po komediální stránce trochu klopýtl, takže se rádi přesvědčíme, že Sacha na to po komediální stránce stále má. A i kdyby ne, stále bude mít příležitost ukázat se v dramatických rolích.

Zdroje informací: ČSFD.cz, imdb.com

-reklama-

​Peter Stehlík
Kto som? Filmový a v posledných rokoch aj seriálový nadšenec. No pri dlhých zimných večeroch nepoviem nie ani knihe, hoci tam fičím takmer výhradne na hororovej tematike. V minulosti som nejaký čas prispieval na rôzne portály. Za všetky spomeniem student.dnes24.sk. No už viac ako dva roky je mojím domovom TVGURU.cz.