Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk Ordinace v Praze přilákala davy! Dagmar (87) se k prevenci »vypletla«

Autor: Kateřina Baranová - 
14. října 2021
05:00

Prevence je levnější než následná léčba. Tímto heslem se řídili Pražané, kteří navštívili poslední zastávku Blesk Ordinace na Karlově náměstí. Své zdraví zcela zdarma svěřila odborníkům ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) i Dagmar Dolejšová (87).

Přišla zjistit, jak je na tom po fyzické, ale i psychické stránce. „Ačkoliv stánky otevíraly v poledne, dorazila jsem už v půl desáté, abych se dostala brzy na řadu. Čekání mi nevadilo, vzala jsem si s sebou pletení,“ řekla s úsměvem paní Dagmar, která si nechala zkontrolovat znaménko na tváři, plíce, tlak a hladinu cukru v krvi.

„Vše dopadlo překvapivě v pořádku, jsem ráda, že jsem všechno oběhla,“ popsala s tím, že navštívila i poradnu psychologa kvůli nelehké covidové době. „Návštěvu Ordinace ještě završím třetí dávkou očkování ve VFN,“ dodala.

V zájmu pozornosti plíce i psycholog

Před stánky se tvořily sice dlouhé fronty, počasí ale návštěvníkům přálo, a tak si mohli mezi sebou bez deště a zimy poklábosit. Pražané si nechávali nejčastěji vyšetřit plíce, tlak a mateřská znaménka. Zájem byl ale i o poradnu psychologa, kde doktor radil, jak přečkat nelehkou covidovou dobu.

Pacienty zajímaly i novinky v nabídce největší zdravotní pojišťovny VZP, která je zároveň generálním partnerem projektu Blesk Ordinace. Při čekání na lékařskou prohlídku navíc bylo o zábavu postaráno – bohatý program moderovala herečka Eva Decastelo.

Marie Albrechtová (82): Koukli se mi na žíly

O akci se paní Marie Albrechtová dozvěděla z deníku Blesk. „Vyčkala jsem si, až Ordinace zamíří do Prahy, a konečně se můžu nechat zdarma a bez dlouhého čekání vyšetřit,“ řekla nadšeně. Nejdůležitější pro Marii byla kontrola žil. „Mám s tím dlouholeté potíže, prevence je tedy kvůli křečovým žilám na místě,“ vysvětlila s tím, že si nohy musí doma často chladit. „Teď budu muset vytáhnout obinadlo nebo punčochu,“ upřesnila s tím, že v dalších stáncích už bylo veseleji. „Tlak, cukr i plíce mám v pořádku,“ dodala.

Tomáš Komárek (33): Budu více sportovat

Až z Nymburska zavítal na Karlovo náměstí Tomáš Komárek (33), který pracuje u dráhy jako výhybkář. „Měl jsem to na tuhle zastávku v Praze nejblíže a hlavně mi na tento den vyšlo volno,“ vysvětlil po návštěvě poradny pro zdravý pohyb. „Nechal jsem si udělat pro sebe tělesné měření tuku a s výsledkem jsem spokojený. Poradili mi více sportovat,“ řekl s tím, že už nyní se aktivně věnuje běhu či jízdě na kole.

Jaroslava Bělinová (74): Demencí zatím netrpím!

Na Blesk Ordinaci v Praze se těšila i Jaroslava Bělinová. První zastávkou byl stánek, kde jí zkontrolovali žíly. „Mám nosit punčochu, ale ne každá mi sedí,“ svěřila se paní Jaroslava. Hned poté zamířila do psychologické poradny. „Chtěla jsem zjistit, zda netrpím demencí. Pan doktor mi udělal testy. Něco málo se mi nepovedlo, ale prý jsem na tom ještě dobře. Musím si procvičovat slova,“ přiznala, avšak pozitivitu neztrácela. „V ostatních stáncích jsem měla vše v pořádku, to je nejdůležitější,“ dodala.

Na Blesk Ordinaci v Praze se těšila i Jaroslava Bělinová. Na Blesk Ordinaci v Praze se těšila i Jaroslava Bělinová. | Martin Pekárek

Martin Davídek (51): Už vím, jak odolat

Své zdraví si nechal zkontrolovat i manipulační řidič Martin Davídek (51). „Byl jsem si zkontrolovat plíce a tlak. Obojí dopadlo v pořádku,“ řekl Martin, který navštívil i poradnu pro odvykání kouření. „Sice už nekouřím zhruba rok a půl, ale cigarety mi pořád voní. Byl jsem se tedy informovat, jak odolat. Odborníci mě poslali k doktorovi. Jak už ale asi každý ví, člověk musí chtít přestat sám,“ dodal Martin.

Podívejte se také, jak to vypadalo na Blesk Ordinaci v Ostravě.

Video  Blesk Ordinace v Ostravě táhla! Ostravská fakultní »proklepla« 1350 pacientů!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi