Dva týmy získaly Cenu evropského občana za pomoc během pandemie

Cena evropského občana.

Cena evropského občana.

Skupina výzkumníků z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT získala medaili za pokročilý respirátor CIIRC RP95-3D, který vyvinula loni v počátku pandemie covid-19. Dobrovolnické centrum MUNI, které pomáhá při Masarykově univerzitě v Brně, převzalo ocenění za rok 2021. Vyřídilo přes tři tisíce žádostí o pomoc a vyslalo k potřebným více než 3800 dobrovolníků. Cena evropského občana.

Zástupci dvou týmů z vysokých škol v Praze převzali Cenu evropského občana. Skupina výzkumníků z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT má medaili za pokročilý respirátor CIIRC RP95-3D, který vyvinula loni v počátku pandemie covid-19. Dalším laureátem je dobrovolnické centrum MUNI pomáhá. To vzniklo při Masarykově univerzitě v Brně taktéž v reakci na vypuknutí pandemie. Laureáti z ČVUT mají ocenění za rok 2020, dobrovolnické centrum za rok 2021. Kvůli pandemii se loni slavnostní předání nekonalo.

Tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pod vedením Víta Dočkala loni v březnu rychle připravil ochranné polomasky vyráběné pomocí 3D tisku. Na internet také dal data k volnému využití. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová, která cenu předávala, zdůraznila, že se týmu podařilo zmobilizovat i řadu dalších dobrovolníků, kteří se zapojili do přípravy masek.

“Jsem moc ráda, že jsem cenu mohla předat zrovna těmto dvěma projektům, které významně pomáhaly v boji s covidem. Nepochybuji o tom, že české univerzity i jejich výzkumná pracoviště patří k těm nejlepším na světě, že jsou na špici ve svých oborech. Ukázalo se ale také to, že jsou schopny okamžitě zareagovat na vzniklou situaci, projevit solidaritu a vyvinout maximální úsilí k tomu, aby pomohly ve chvílích, kdy to bylo nejvíc potřeba. V době pandemie oceněný tým ČVUT chránil zdraví a životy díky unikátní ochranné masce nejen u nás, ale i v dalších zemích světa. A moderní technologie byly použity i při realizaci záměru dobrovolnického centra MUNI pomáhá, které propojuje dobrovolníky s lidmi,” uvedla místopředsedkyně EP a kancléřka Ceny evropského občana Dita Charanzová.

Díky rychlé reakci specialistů a jejich pomocníků se tak brzy začaly vyrábět tisíce respirátorů. Později odborníci upravili polomasky pro hromadnou výrobu, kterou dostala na starost firma Cardam. Dočkal dnes poděkoval svým spolupracovníkům a zavzpomínal na jejich enormní pracovní nasazení v době vývoje polomasek.

Centrum MUNI pomáhá podle Charanzové dosud napříč kraji vyřídilo přes tři tisíce žádostí o pomoc a vyslalo k potřebným více než 3800 dobrovolníků. Ti pomáhají v oblastech zdravotnictví, školství i sociální nebo právní oblasti. Koordinátorka centra Daniela Niebauerová dnes uvedla, že aktivity pokračují i po pominutí nejhorších fází pandemie. Dobrovolníci podle ní například stále tráví čas se seniory, obstarávají jim nákupy a doprovázejí je k lékaři, začali také s doučováním dětí. Centrum se zapojilo i do pomoci v lokalitách na jihu Moravy, které v červnu poničilo tornádo.

Cenu evropského občana uděluje Evropský parlament od roku 2008. Laureáty jsou iniciativy, jednotlivci i organizace v členských zemích Evropské unie, jejichž činnosti mimořádně prohlubují vzájemné porozumění a hlubší spolupráci mezi občany a podporují společné hodnoty.

Kontakt:

Iva Laňová, tisková atašé EPLO v Praze

iva.lanova@europarl.europa.eu

Klíčová slova ČR-EU-parlament-společnost-EPLO

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.