Smutné stáří Oty Sklenčky: Milovanou manželku Ninu Popelíkovou mu vzala rakovina

Smutné stáří Oty Sklenčky: Milovanou manželku Ninu Popelíkovou mu vzala rakovina
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Vím, že jsi vrah je český film o nevěře, vraždách, složitých vztazích a zákulisí zločinu, které je třeba odhalit. Snímek se moc nelíbil tehdejšímu režimu... 
...popíral totiž všechny morální zásady "správné" socialistické společnosti.
Herecký debut si v krimi Vím, že jsi vrah střihl i televizní režisér Jiří Adamec. Hraje šíleného zabijáka, který si vybíjel mindráky z dětství na ženách.Nejvíce to odnesla Alena Vránová, kterou Jiří Adamec málem utopil ve vaně. + 1 fotka+ 2 fotky

Herec Ota Sklenčka, kterého si dnes můžeme připomenout v krimi Vím, že jsi vrah, byl spíše tiché a přemýšlivé povahy. Možná právě proto nebylo herectví jeho první volbou. Otovu neobvyklou povahu dokazovalo i manželství s hereckou kolegyní Ninou Popelíkovou. Zatímco ona zvládala hned několik věcí najednou, on šel raději na ryby.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2021 11:00

Děj filmu Vím, že jsi vrah: Dana Martinová, mladá žena pochybných mravů, se stane obětí vyšinutého Pavla Zacha. Kriminálka najde mrtvolu díky Danině kamarádce Evě. Tu však záhy stihne stejný osud, vrah má totiž strach, že by jej prozradila. Případu dvojnásobné vraždy se ujímá poručík Zeman, jemuž pomůže zkušenější kolega Suchánek. Na krimi Vím, že jsi vrah z roku 1971 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Druhá kariéra Oty Sklenčky

Když Ota Sklenčka odmaturoval v roce 1939 na gymnáziu, měl v plánu nastoupit na medicínu. Stihl však dokončit jen necelý semestr. Stát se lékařem mu znemožnili nacisté, kteří po příchodu do Československa uzavřeli vysoké školy. Kvůli tomu se Ota Sklenčka dal na hereckou dráhu. Začínal v Horáckém divadle v Třebíči, poté se přesunul do Tábora.

V padesátých letech se uchytil v Divadle na Vinohradech, pak přešel do Městských divadel pražských. Nakonec se vrátil zpět a na Vinohradech zůstal až do své smrti. Kromě herectví se věnoval pedagogice a výtvarné činnosti. Spatřit jsme ho mohli také ve filmech Poslušně hlásím nebo Smrt si říká Engelchen a v mnoha televizních inscenacích a seriálech.

Skvělé manželství Oty Sklenčky

S Ninou Popelíkovou, kterou diváci znají z úspěšného seriálu Nemocnice na kraji města, a to jako přísnou vrchní sestru Jáchymovou, se Sklenčka oženil v roce 1945. Manželství to bylo téměř idylické. Vzájemně se doplňovali. I když trochu netradičně. Vtip byl v tom, že Ota nebyl vůbec manuálně zručný. Nina naopak ano.

O tom, jak vypadal třeba jejich pobyt na chatě, se pro časopis Vlasta rozpovídala dcera Milica: „Táta dostal seznam, co má nakoupit. Od jídla až po maltu. Byl hodně úkolovaný, ale nevadilo mu to. Klidně přivezl tvárnice, písek i vepřové, které pak udělal na paprice. Výborně si rozuměli.” Až na ryby. Sklenčka byl vášnivým rybářem, jeho úlovky však Nině nikdy nechutnaly, a to i přesto, že jí věnoval vlastnoručně vyrobenou kuchařku s rybími pokrmy.

Popelíkovou a Sklenčku rozdělila až nemoc

Pevné manželství bohužel zpřetrhala rakovina Niny Popelíkové. Zemřela na jaře roku 1982. Ota Sklenčka, už jako vdovec, na společnou chalupu nezanevřel a jezdil tam dál. Byla by velká škoda nechat ji tak, Nina se na ní skutečně nadřela. Ota svou ženu následoval 10. října 1993, zemřel ve věku čtyřiasedmdesáti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Ota Sklenčka 

Prima MAX: Vím, že jsi vrah 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články