Hlavní obsah

Hradby Hradu překonal jen v neděli Babiš. Se Zemanem nemají politici už žádný kontakt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že nemá s hospitalizovaným prezidentem Milošem Zemanem žádný kontakt, dokumentuje stav, kdy jsou politici včetně nejvyšších ústavních činitelů odkázáni na to, co jim o stavu hlavy státu sdělí hradní kancléř Vratislav Mynář.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zemanův kancléř Vratislav Mynář

Článek

Právě za tímto nejvyšším hradním úředníkem zamířil ve čtvrtek na Hrad předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), aby se dozvěděl, že prezident svolá zasedání Sněmovny na 8. listopadu.

Novinkám Vondráček minulý týden sdělil, že prezidenta delší čas neviděl. I ve čtvrtek tak třetí nejvyšší ústavní činitel jednal toliko s kancléřem, jemuž mimo jiné slíbil, že se nebude jakkoliv vyjadřovat k Zemanovu zdravotnímu stavu.

Ještě hůře je na tom s informacemi předseda horní komory a v ústavní hierarchii druhý nejvýše postavený činitel Miloš Vystrčil. Ten Novinkám sdělil, že Zemana naposledy viděl u příležitosti státního svátku 8. května na Vítkově, a to z větší vzdálenosti.

Aktuální informace o zdravotním stavu hospitalizovaného prezidenta čerpá Vystrčil pouze z médií. I proto v úterý avizoval, že se obrátí na kancléře s žádostí o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta.

Vidět vůli prezidenta

Předseda lidovců Marian Jurečka ve čtvrtek ve vysílání DVTV uvedl, že ohledně stavu a způsobilosti prezidenta nemá žádné informace. U kroků, kde se počítá s vůlí prezidenta, jako je pověření o sestavení vlády, by si Jurečka přál, aby „to mohlo být veřejností v reálném času viděno,” eventuálně aby se akt odehrál za přítomnosti reprezentantů ústavních institucí, jako jsou předsedové obou komor či předseda Ústavního soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Veřejnost i politici by podle něj měli vidět, že šlo o krok učiněný „z úsudku, zdravého rozumu a příčetnosti” prezidenta.

Nedělní schůzka a informace o ní

Posledním ústavním činitelem, který prezidenta zřejmě viděl a mohl s ním hovořit, je premiér Andrej Babiš. Ten jej na zámku v Lánech navštívil před převozem do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Jak se měnil popis nedělní schůzky Babiše s prezidentem

Parlamentní volby

V úterý na konto setkání, které podle jeho vlastních slov nemělo být věnováno povolební situaci, řekl, že mu prezident sdělil, že „když nastane ta chvíle”, tak jej osloví.

„V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví. Opakovaně to říkal (že by Babiše pověřil) a je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu," řekl v úterý Babiš. Zda by pověření přijal, od té doby nekomentuje.

Při dotazu na další setkání s prezidentem, který je podle pondělního vyjádření nemocnice „ve stabilizovaném stavu”, Babiš opáčil, že nemá s hlavou státu žádný kontakt.

Od poloviny září, kdy byl prezident poprvé hospitalizován, jej mimo hradní aparát a rodinu osobně vidělo pouze několik politiků, které v několika dnech po propuštění z nemocnice přijal, zdravotníci a členové volební komise, kteří minulý pátek přišli na  zámek v Lánech s přenosnou volební urnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám