Češi v QMJHL: Bednář čape i nahrává, žolík Špaček a nájezdový expert

David Špaček | Foto: Twitter Sherbrooke Phoenix

Osmička českých mladíků rozehrála ročník v kanadské Quebec Major Junior Hockey League, většina z nich tam přitom může bez výjimky působit ještě i příští sezonu. Nejsilnější zastoupení v soutěži mají naši brankáři.

Do soutěže se totiž vydali rovnou tři gólmani, kteří patří v českých ročnících 2002 a 2003 mezi nejlepší. Jan Bednář už v Acadie-Bathurst strávil finiš loňské sezony a teď si tam užívá parádní období. Jeho tým vyhrál prvních pět zápasů a možná jednička české dvacítky z nich odchytala tři s úspěšností 92,9 procenta.

Jednou slavila v základní hrací době, jednou v nájezdech, kde pochytala všechny čtyři pokusy, a nakonec i v prodloužení. Tam Bednář dokonce asistoval u vítězné branky!

Ještě víc je vytížený na startu první zámořské sezony Patrik Hamrla. Další bývalý brankář Karlových Varů naskočil za Rimouski do čtyř zápasů, z nichž dva také došly do prodloužení. Vítězství slavil dvakrát a úspěšnost má momentálně 88,3 procenta.

Mezi nejméně inkasující týmy patří kromě toho Bednářova rovněž Charlottetown, k čemuž pomáhá i Oliver Šatný. Z pěti utkání zatím dostal příležitost jen jednou, ale rovnou se blýskl 17 pochytanými střelami s jediným gólem.

Šatnému pomáhá v kabině také přítomnost druhého českého krajánka Jakuba Brabence. Podobně jako dříve v domácích soutěžích, také teď u mladého útočníka převládají asistence – na kontě má tři.

Další centr Ivan Ivan bývá ceněn pro své defenzivní schopnosti, přesto získal v šesti startech už čtyři body za gól a tři nahrávky. A když k tomu připočtete ještě dva proměněné nájezdy ze dvou, z nichž jeden byl vítězný, už to ukazuje na pěknou formu!

Mimochodem, díky stejné bilanci 1+3 byl Ivan nejproduktivnějším hráčem Cape Breton Eagles v přípravě.

Ale když se budeme dívat čistě na body, jednoznačně největším překvapením na startu ročníku je bek David Špaček. Zatím se v Sherbrooke rovněž chlubí statistikou 1+3, navíc se propracoval do první obrany.

Životní večer přitom prožil v neděli: Shawinigan pomohl sestřelit jedním gólem a dvěma nahrávkami, za což si vysloužil cenu pro první hvězdu utkání! Všechny body nasbíral v přesilovkách.

Zbývá doplnit dva mladíčky ročníku 2004, kteří se do quebecké soutěže shodně vydali z organizace Liberce. Útočník Jakub Hujer měl snový debut, když za Rouyn-Norandu – tedy posledního šampiona Memorial Cupu – rovnou skóroval a v souboji s krajanem Špačkem přidal nahrávku.

O pozornost pro nadcházející draft bojuje v soutěži rovněž zadák Tomáš Cibulka. Ten na první bod zatím čeká, alespoň má tři plusové v hodnocení účasti na ledě. Stejně jako většina dalších týmů, v nichž hrají Češi, se i jeho Val-d'Or pohybuje ve vrchní třetině tabulky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz