Vlasta Parkanová v roce 2014. Foto: Profimedia

Justiční zápisník: Jak státní zástupci beztrestně mučili exministryni Vlastu Parkanovou

Napsal/a Robert Malecký 14. října 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

GLOSA. Mučení bylo z českého trestního řádu odstraněno už dávno. Včetně některých souvisejících novel jako třeba inkviziční zákoník a podobně. Jen si to stále někteří orlové práva odmítají připustit. Takové myšlenky napadají čtenáře, když sleduje poslední dění v případu údajně předražené zakázky na nákup vojenských letounů CASA, v němž byla po devíti (!) letech pravomocně zproštěna bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Když si přečteme příběh, kterým bývalá ministryně Vlasta Parkanová prochází, neubráníme se dojmu, že se někteří státní zástupci stále zhlížejí ve středověkých metodách. Údajný předražený nákup letadel CASA je z roku 2009, obvinění z roku 2012, začátek soudu 2017. Nepravomocně zproštěna loni na podzim. Teď pravomocně skončeno.

Na odvolací řízení se ovšem čekalo devět let od obvinění, tedy od chvíle, kdy státní zástupce Jan Kořán získal dojem, že se stalo něco nepravého. Zdůrazníme slovo dojem, neboť soudní přezkum dvou instancí nic takového nenašel. Naopak.

Citujme z prvoinstančního zprošťujícího rozsudku, na který upozornilo Aktuálně.cz. Soudkyně mluví přímo o příkoří: „Jehož umocňování nepodloženým dovozováním motivů soud hodnotí jako zásadní pochybení, ke kterému zřejmě státní zástupce přikročil, aby podpořil své tvrzení o úmyslném zavinění obžalovaných.“ Jak daleko je od příkoří k mučení?


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

A dodejme, že z Vlasty Parkanové je dnes zlomená žena, jíž vyšetřování zničilo slibně rozjetou politickou kariéru. Soudních jednání se neúčastní, nevyslechla si ani zprošťující rozsudky. „Rozhodně tím nemínila demonstrovat neúctu k soudu nebo bagatelizovat trestní řízení. Ona na to prostě lidsky nemá. Psychicky to velmi těžce nesla,“ vysvětlil loni její právník Tomáš Sokol. Není ani moc divu.

Pro úplnost – policista Jiří Mazánek, který vyšetřování rozjel, je dnes ředitelem mocné protimafiánské NCOZ.

A v klidu jsou i státní zástupci, kteří se na Parkanové dopouštěli příkoří (máme na to soudní verdikty).

„Ať si podá žádost o náhradu“

Co je na věci zarážející, že se státní zástupci zjevně nechystají v honu na političku ustat a navzájem se kryjí a v kuráži podporují. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, tedy Kořánova přímá nadřízená, pro iDNES.cz uvedla, že se obrátí na nejvyššího státního zástupce s „podnětem k podání mimořádného opravného prostředku“. Ten by prý mohl podat v kauze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Není to poprvé, co Bradáčová, která věc mimochodem přímo nedozoruje, do kauzy vstoupila s jasným postojem, který ovšem soudy jemně řečeno nepotvrdily. Už před pěti lety poskytla pozoruhodný rozhovor pro Seznam Zprávy, v němž řekla, že  důkazů o vině Parkanové existuje dost a čtyři roky stíhání nejsou problém. Dnes je z toho devět.

„Vždycky když se jedná o takto skutkově náročnou věc, která vyžaduje mezinárodní právní pomoc, navíc v takto citlivé problematice, jakou jsou informace vztahující se k bezpečnosti a obraně té které země, tak se to projeví na délce trestního řízení,“ uvedla tehdy vrchní státní zástupkyně a dodala, že kdyby se Parkanové zdála délka trestního stíhání neúměrně dlouhá, může si prý po skončení trestního řízení podat žádost o náhradu škody za průtahy. K těm prý ale ani před pěti lety nedošlo.

„To nechci hodnotit, protože i Evropský soud pro lidská práva hodnotí tyto věci individuálně. Máme znalosti o trestních řízeních, která trvala osm devět let a ani Evropský soud je nepovažoval za příliš dlouhou dobu. Naopak v jiných, skutkově právně jednoduchých případech, naopak označil rok trvající řízení za neúměrně dlouhé. Takže paušalizovat to opravdu nejde,“ usoudila Bradáčová.

Mučení bylo z českého trestního řádu odstraněno už dávno, jen si to stále někteří orlové práva odmítají připustit. Možná by neškodilo, kdyby si některý z nich užil postavení mimo službu na devět let a vyšetřování využívající všech možných kliček právního systému. Třeba za kárné provinění.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)