TOPlist

Putin respektuje kryptoměny jako platidlo, Rusko je omezovat nebude

putin rusko russia wikipedia

Bitcoin i ostatní kryptoměny zažívají velmi turbulentní období. Jednou jsou tu pozitivní zprávy o přijetí bitcoinu jako oficiálního platidla v Salvádoru, pak zase přicházejí čínské regulace nebo Muskovy výroky, které cenu srážejí dolů. Nyní se v rozhovoru pro CNBC ke kryptoměnám vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin.

Doslova řekl, že „kryptoměny mají právo na existenci a mohou být používány jako platidlo“. Zároveň však uznal, že je zatím příliš brzy na to, aby se mluvilo i o možnosti v kryptoměnách obchodovat s ropou nebo jinými komoditami, které jsou pro Rusko zásadní.

Země dlouhodobě hledá alternativní měnu pro obchodování, která by nahradila americký dolar. Ten již pro Putina není výhodný vzhledem k sankcím, které jsou na Rusko uvaleny od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymu Ruskem. Putin obviňuje USA z toho, že svou měnu používají jako zbraň. Ruští podporovatelé kryptoměn je už delší dobu nabízejí jako alternativu k běžným měnám.

cryptocurrency bitcoin jumpstory
Ilustrační obrázek

Centrální banka Ruské federace naopak varuje investory před jejich volatilitou (kolísáním hodnoty) a upozorňuje na fakt, že digitální měny nejsou v Rusku jako platidlo oficiálně povoleny. Ministr financí Alexej Mojsejev nicméně uvedl, že země neplánuje žádný plošný zákaz po vzoru Číny.

Putinův postoj si lze vysvětlovat jako protipól k americkým tendencím zavést větší regulaci kryptoměn, ke které se nyní schyluje. Čína postupovala ještě razantněji a veškeré transakce v kryptoměnách plošně zakázala již v minulém měsíci.

Autor článku Adam Bělunek
Adam Bělunek
Baví mě Apple, kvalitní audio-video technika a obecně chytrá řešení, která fungují. Volné dny se snažím trávit na kole v bikeparcích a trailcentrech, nebo na horách s batohem na zádech. Užívám si dobrou hudbu, občas zajímavou knihu a rád cestuji.

Kapitoly článku