Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

Irulan Corrino

Irulan Corrino
(10 hlasů)
67%
přihlaš se a hodnoť
Věk
Narozena 10 162 AG
Pohlaví
Žena
Titul
Princezna
Role
Vedlejší
Karma
spoiler (zobraz kliknutím)Neutrální
“Začátek je doba, kdy je třeba pečlivě dbát o co nejpřesnější rovnováhu. To ví každá sestra z Bene Gesseritu. Než se tedy začnete zabývat poznáváním života Muad´diba, dbejte v prvé řadě na to, abyste ho zařadili do jeho doby. Narodil se v 57. roce vlády pádišáha imperátora Shaddama IV. A obzvláště dbejte na to, abyste ho umístili do jeho světa – na planetu Arrakis. Nechť vás nemýlí skutečnost, že se narodil na Caladanu a že na něm prožil prvních patnáct let svého života.
Jeho světem provždy zůstane Arrakis, planeta známá jako Duna.“
- Princezna Irulán, Pravá kniha o Muad´dibovi

Irulán Corrino je jednou z vedlejších postav Sci-fi románového světa Duna, vytvořeného roku 1965 americkým spisovatelem Frankem Herbertem. Jedná se o nejstarší dceru pádišáha imperátora Shaddama IV. Corrina a objevila se také ve filmových zpracováních románu. Ztvárnili ji herečky Virginia Madsen, Florence Pugh a Julie Cox.

Vzhled
Popisována bývá jako mladá a velmi půvabná dívka okolo dvaceti let věku, vysoká a štíhlá, pohybující se s přirozenou elegancí a lehkostí. Pohlednou tvář ji zdobí jemné rysy a mléčně bílá pleť, po své matce zdědila pronikavé modro-zelené oči a nepoddajné zlaté vlasy světlého odstínu. Celkově působí velmi

Irulán Corrino
vznešeně a reprezentativně, pravá dcera císaře, krásná a přesto nadaná oduševnělým pohledem na svět.
Jako Corrinská princezna se vždy obléká do honosných šatů z těch nejdražších látek, zdobených těmi nejdražšími klenoty a kovy. Její vzhled plní velkou funkci při prezentaci císařské rodiny jako nejzámožnějšího a nejmocnějšího společenstva celého vesmíru, není proto divu, že Irulán působí vždy dokonale upravena, v jejím odění se spojuje decentní móda s klasickou zdobností monarchů.

Povaha a vztahy

“Čím opovrhuješ? Podle toho tě skutečně poznám.“ – Princezna Irulán, pravá kniha o Muad´dibovi

Od narození se malé Irulán (jejíž jméno je anagramem jména Anirul, Irulániny matky) dostávalo jen toho nejlepšího vzdělání, jak politického, tak všeobecného. Zatímco její otec se ji snažil vštípit smysl pro diplomatické rozhodování, díky matce byla princezna už v mladém věku zasvěcena do tajů sesterstva Bene Gesserit. Členky tohoto vlivného společenství naučili Irulán ovládat své pocity, dokonale skrývat emoce a manipulovat s ostatními. Iruláninou učitelkou byla mocná Gaius Helena Mohiamová, což dokazuje, že Bene Gesserit investoval do princeznina rozvoje vše, co mohl a připravoval ji pro budoucí vysoké postavení ve své hierarchii. Dívka si brzy osvojila mnoho speciálních dovedností, například prstovou řeč či tzv. “Hlas“ - umění hypnózy pomocí slov.

Povaha nadané Irulán je silně ovlivněna učením Bene Gesseritu i dětstvím na Imperiálním dvoře, přesto je tato dívka stále překvapivě osobitá a má sklony k nezávislému jednání. Její velkou zálibou je umění, především literatura, kterou nejenom čte, ale také sama vytváří. Ačkoliv je velmi inteligentní a moudrá, mnohdy se projevuje jako poněkud pyšná a nafoukaná princezna, pro kterou není nic dost dobré. Díky tomu, že v dětství často četla, navykla si věřit více svým slovům a nikoliv činům. Pro Bene Gesserit jistě není dobrou vizitkou také její časté vztekání se, zatvrzelost podřídit se nevyhnutelnému a přiznat svou chybu.
Ačkoliv má celou řadu charakterových vad, je Irulán v první řadě citlivá a milá žena, zdravě sebevědomá a připravená ohromit celý svět svými dovednostmi.

Chalice, Wensicia, Rugi a Josifa - Irulániny mladší sestry. Ačkoliv jsou si všechny dívky podobné svým věkem, až na nejmladší Rugi s nimi nemá Irulán příliš vřelé vztahy a mnohdy v nich vidí spíše konkurentky než přítelkyně. Podobně odtažitý vtah chová i ke svému arogantnímu otci.

Pozor: Následující část textu může obsahovat vyzrazení děje a osudu postavy!

Minulost (dle trilogie „Předehry k Duně)
Jako prvorozená dcera imperátora Shaddama Corrina a jeho Bene Gesseritské manželky Anirul má Irulán vůči své rodině mnoho povinností. Jakmile její otec zjistil, že Anirul mu bude rodit pouze dcery, rozhodl se ji vycvičit jako svou nástupkyni, budoucí manželku imperátora. Tou dobou sice započal také její výcvik u sesterstva, navzdory veškeré snaze však Irulán dosáhne pouze pozice řadové sestry. Dle názoru lady Jessicy Atreides byla Irulán až příliš pyšná na své dílčí úspěchy, že se vzdálila naději na dosáhnutí vyšších met. Vzhledem k jejímu dynastickému postavení je proto nakonec sestrami rozhodnuto, že Irulán bude mít větší cenu jako vladařka, než jako Ctihodná matka.

Nešťastné manželství
Poté, co je její otec na Arrakis poražen Paulem Muad´dibem Atreidem a impérium Corrinů ztrácí své výsostné postavení, navrhne nový vládce známého vesmíru Irulán své manželství v naději, že svatba s Corrinskou princeznou mu zajistí podporu Landsraadu. Dívka souhlasí především proto, aby minimalizovala hanbu svého rodu, a také proto, že na roli

ve filmu Duna (1984
) manželky pádišáha imperátora byla celý život připravována. Netuší, jakou úlohu pro ni Kwisatz Haderach připravuje…

V prvních letech po nástupu Muad´diba na trůn Zlatého lva zachvátí celý vesmír krvavý džihád, vedený fremenskými komandy smrti proti každému rodu, odporujícímu uznat Atreidskou nadvládu. Odboj se sjednocuje pod vedení šlechtice Memnona Thorvalda, díky kterému se daří fremenskou bouři alespoň zpomalovat. Mnohem více než fakt, že Paul nařídí vypálení starého imperiálního paláce na Kaitanu však Irulán trápí fakt, že za svou skutečnou partnerku považuje neurozenou pouštní dívku Chani Kynes ze síče Tabr. S Irulán Paul zarputile odmítá sdílet lože, čímž znervózňuje především Bene Gesserit. Jeho geny jsou příliš cenné, než aby se mísily s neznámou ženou.

“Bůh stvořil Arrakis, aby vychovával věrné.“ - Princezna Irulán, Moudrost Muad´diba

Nešťastné Irulán je postavena před hotovou věc – může si najít, kolik milenců bude chtít, s žádným však nesmí otěhotnět. Paul odmítá všechny její prosby i námitky. Dědic trůnu bude syn jeho a Chani, jeho jediné pravé lásky. Pro nešťastnou princeznu je rozhodnutí jejího manžela kruté, obzvláště proto, že Paula začíná pro jeho povahu milovat. Až poté, co je během atentátu architekta Whitemora Bludda zabita její sestra Rugi, poskytne ji Paul útěchu v historickém úkolu. Má literárně zpracovat jeho život do historické knihy, která se stane posvátným textem jeho fremenských legií.

Zrada imperátora
Dvanáct let trvající džihád, během kterého neutopí v Paulovi legie v krvi nejen Thorvaldovu alianci, ale také každou, i tu nejmenší vzpouru, zanechá vesmír v troskách. Miliony smrtí, desítky sterilizovaných planet, vyvrácená náboženství. Muad´dib je synonymem nového pořádku, milovaným imperátorem, ale také krutým válečným diktátorem. Irulán mu slouží jako osobní kronikářka, občas na nátlak kněžích glorifikující jeho úspěchy. Zasedá také v jeho radě společně s chvalořečníkem Korbou, starým naíbem Stilgarem ben Fifrawim a Paulovou sestrou Aliou. Touha stát se zakladatelkou imperiální linie nakonec Irulán dovedou do řad tajného spiknutí, jehož cílem je císaře svrhnout.

Během tajné schůzky na Wallachu IX. se Irulán společně s Gaius Helenou Mohiamovou, navigátorem Edricem a tvarovým tanečníkem Scytalem dozví, že imperátor má být zničen s pomocí gholy (klonu) Hayta, vytvořeného z mrtvého Duncana Idaha. Pro princeznu je přidání se k rebelům těžký krok, již dříve Chani tajně podávala antikoncepci v žárlivé touze, aby Paul neměl se svou konkubínou dítě, účast na vraždě svého manžela však dlouho rozvažuje. K rozhodnutí ji pravděpodobně přiměje až rozmluva s Paulem, během které je opět jako žena odmítnuta.

“Hluboko v lidském podvědomí je neodbytná potřeba mít logický vesmír, který dává smysl. Avšak skutečný vesmír je vždy o krok za logikou.“ - Princezna Irulán, Sebrané výroky Muad´diba

Spiklencům se podaří dostat Hayta do Paulovi blízkosti, Fremeni se však zmocní Ctihodné matky Mohiamové, pro kterou je vstup na Arrakis zapovězen. Irulán navštíví svou učitelku v cele a dozví se od ní svůj úkol – má přezkoumat plodné spojení mezi Muad´dibem a jeho sestrou a především dál bránit Chani v otěhotnění. I kdyby měla mladou fremenku zavraždit. Irulán odmítá Chani jakkoliv ohrozit, dobře ví, že by byla první, na koho by padlo podezření. Začíná tušit, že spiklenci se nijak nestarají o její budoucnost, chtějí ji pouze využít.

Díky tomu, že Chani postupuje dietu složenou výhradně z koření, nemůže ji Irulán dále do jídla pašovat antikoncepci, a imperátorova konkubína tak konečně otěhotní. Tou dobou však již princeznina věrnost spiknutí má vážné trhliny, když se proto dozví, že její intriky nakonec přivodili Chani smrt na porodním lůžku, ohrozily život jejich dětí Leta a Ghanimy a nepřímo zavinily i odchod slepého Paula do pouště, odřekne věrnost sesterstvu a rozhodne se zbytek života zasvětit výchově Muad´dibových potomků.

Nové pořádky
Už během posledních let Muad´dibovy vlády se vesmírem začaly jako mor množit kacířské pamflety, ve kterých je imperátor líčen jako prostý chybující člověk, nikoliv spasitel. Kvizarát tyto buřičské listiny, pod nimiž je podepsán tajemný Bronso z Iksu, přivádějí k

v seriálu Děti Duny (2003
)zuřivosti – okolo jejich císaře byl již vybudován fanatický kult osobnosti. Po Paulově smrti příliv těchto anonymně distribuovaných knih ještě vzroste, a je na Alii, císařské regentce, aby se společně se svým manželem Haytem - Idahem novému nepříteli postavila.

Když se Irulán od Lady Jessicy, Paulovi matky žijící na Caladanu dozví, že Bronso je Muad´dibův přítel z dětství a kacířské pamflety píše z jeho vlastního přání (aby jej zbavil božství, které je impulzem k násilí), je zmatena. Alia ji nařizuje, aby dál psala své kroniky a ještě více vyzvedala roli jejího bratra, přestože sám imperátor si to nikdy nepřál. Obtížná situace dojde svému ukončení nešťastně – Bronso je nakonec zatčen a umučen k smrti.

“A nastal ten den, kdy se Arrakis postavil do středu vesmíru, připravený otáčet jeho během.“ - Princezna Irulán, Arrakis se probouzí

O devět let později slouží Irulán na imperiálním dvoru regentky Alie jako vychovatelka Paulových dětí – malého Leta a jeho sestry Ghanimy. Dvojčata se narodila s duševními schopnostmi svého otce, díky kterým mají přístup k vzpomínkám všech bytostí ve vesmíru. Ačkoliv jsou tedy po psychické stránce již dospělé, moc stále drží v rukách Alia, ze které vyrostla cílevědomá, ale také nebezpečně nestálá vládkyně. Irulán miluje Leta a Ghanimu jako své děti.

Zatímco k dvojčatům i přes jejich podivně dospělé chování cítí upřímnou lásku, vztah Irulán a Alie začíná být napnutý. Princezna vidí krutost, se kterou mladá regentka prosazuje vůli svého mrtvého bratra a začíná se obávat, že Atreidské impérium ztrácí morální základ (tou dobou již začíná Alia být posedlá zděděnými vzpomínkami a ovládána duší barona Vladimira Harkonnena).

Nový imperátor
Díky odloučení od Atreidů naváže Irulán opět kontakty se svou rodinou, vyhoštěnou na planetě Salusa Secundus. Její sestra Wensicia vládne zbytku imperiálního dvora prostřednictvím svého syna Farad´na, kterého vychovává jako budoucího imperátora. Sama Irulán nechce svým příbuzným nijak pomáhat při osnování úkladů proti regentce, naopak, snaží se Corriny a Atreidy sjednotit a uklidnit tak staromódní členy Landsraadu. Přimluví se tak proto za přijmutí daru – šatů – pro dvojčata od prince Farad´na.

Poté, co je Leto údajně zavražděn dvojicí Lazánských tygrů, vyslaných Wensicií, snaží se Irulán Ghanimu přesvědčit, aby se pro mír a pořádek ve vesmíru přenesla nad pomstu a přijala nabídku Frad´na na manželství. Toto stanovisko zastává i Alia, ovšem ze zcela jiného důvodu – až Ghanima svého muže během svatební noci zabije, ztratí Atreidské impérium svého největšího nepřítele. Když se princezna Irulán dozví, jaké má Ghanima vražedné úmysly, snaží se ji alespoň přesvědčit, aby vyhlásila vůči Corrinům kanly, nebo aby smrt prince působila jako nehoda…cokoliv, jen aby opět nedošlo k pobouření ostatních velkorodů.

“Princezno! Ponížení je něco, co nikdo nemůže zapomenout! Varuji tě! Uteč!“ - slepý Kazatel v Arrakéně

Aby ji distancovali od dění na imperiálním dvoře a zabránili ji v sabotování plánované svatby, nechají Aliini kněží Irulán přestěhovat do síče Tabr, kde sídlí naíb Stilgar, jeden z posledních věrných služebníků Paula Atreida. Duncan Idaho svou obětí zapříčiní, aby se Stilgarovi fremeni přidali k povstání divokých pouštních kmenů, a Irulán tak nezbývá, než s Ghanimou pro jejich vlastní bezpečí prchnout do pouště. Alia ztrácí poslední zábrany, uprchlíky nechá zatknout a Irulán vsadit do žaláře.

Poté, co se Leto II. Atreides vrátí z pouště jako nový Kwisatz Haderach a Alia umírá, je Irulán z vězení propuštěna. Její role v novém impériu i její další osudy nejsou známy…
Autoři popisu: Dagomir; -
Blízcí

pro MÉNĚ REKLAM se přihlaš a komentuj postavu Irulan Corrino

přidal: Bayy
Další ze světa
Ilban Riches
817 zobraz
Ilesa Ekaz
619 zobraz
Jamis
4559 zobraz
Janess Milam
1311 zobraz

Všechny postavy

Hodnocení uživatelů

IcyDaniel21 - 50%
Lord.Speedr - 90%
Minakit271 - 50%
Malum - 100%
Holmyc - 70%
Akul - 70%
The Watcher - 60%
Gediman - 50%
Dagomir - 70%
alca - 60%





Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc | vypnout náhledy
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.0543