Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

Turok

Turok
(1 hlasů)
70%
přihlaš se a hodnoť
Věk
Neznámý
Pohlaví
Muž
Titul
fremen, válečník
Role
Epizodní
Karma
spoiler (zobraz kliknutím)Kladná
Hraje
Turok je jedním z vedlejších charakterů Sci-fi románového světa Duna vytvořeného roku 1965 americkým spisovatelem Frankem Herbertem. Jedná se o příslušníka pouštního národa fremenů a objevil se také v seriálovém zpracování románu. Ztvárnil jej herec Noel Le Bon.

Vzhled a povaha
Celý život žije v nehostinné pouštní oblasti kolem fremenské Síče Červeného valu, není proto divu, že Turok je duší i tělem adaptován na extrémní podmínky, ve kterých je každá slabost či chyba trestána smrtí. Stejně jako všichni fremenští válečníci, i on je velmi mrštný a obratný, vzdor svému útlému věku vyniká silou i odolností nad většinu prostých lidí. Tvář má snědou s ostře řezanými rysy, pro závislost na melanži má tmavě modré oči bez odlišného bělma.
Aby dokázal přežít ve vyprahlých pouštních oblastech, nosí Turok speciální kombinézu, známou jako filtršaty. Jedná se o důmyslný vynález, díky kterému dokáže oblečený člověk pobývat na Arrakis, aniž by zbytečně ztrácel tělesnou vlhkost. Vlastní také svůj fixovaný Krispel.

Povahově se jedná o typického mladého fremena - hrdého a ctižádostivého obvatele pouště, zároveň striktně dodržujícího tradice a kmenová pravidla, zároveň však milujícího svobodu a volnost v rozhodování. Se svými věrnými druhy Stilgarem a Ommúnem se často dopouští nerozvážností zejména, jde-li o střety s Harkonneny, krutými lenními pány Arrakis. Turok je sice horkokrevný a nebezpečným válečník, jež se svým krispelem dokáže snadno rozsévat smrt, rovněž ale umí ukázat svou mírnější stránku, když se snadno nadchne pro novinky a neváhá slepě následovat vlastní sny.
Díky dětství strávenému mezi domorodými fremeny je Turok mistrem v boji s chladnými zbraněmi a odborníkem na přežití v poušti, vycvičenému k účtě vůči jakékoliv vodě.

Pozor: Následující část textu může obsahovat vyzrazení děje a osudu postavy!

V knize Předehra k Duně - Atreidové
Turok je spolu se svými dvěma přáteli Stilgarem a Ommúnem uprostřed pouště napaden oddílem krvežíznivých Harkonnenských vojáků. Přestože se mladíci brání že všech sil, přesile by jistě podlehli, nebýt včasné pomoci imperiálního planetologa Pardota Kynese, vědce, zkoumajícího na Arrakis zdejší přírodu. Jen díky němu se Turokovi a jeho přátelům podaří Harkonnen porazit. Stilgar bohužel vyjde že střetu s vážným

Turok
zraněním a musí být ihned dopraven do síče. Jelikož Pardot vysloví přání rovněž fremenskou osadu navštívit, rozhodne Turok, že mu bude jako jeho zachránci umožněn vstup.
Zatímco se Stilgar pozvolna zotavuje že svého zranění, Turok doprovází fascinovaného planetologa celou síčí a seznamuje jej se všemi aspekty fremenského života. Pro Pardota je setkání s pouštním národem velmi inspirativní a brzy začne obyvatele síče přesvědčovat, že pod správným vedením by mohli během několika staletí přetvořit nehostinnou Arrakis na zelenou planetu plnou vody.

"Co vidíš, když takhle zíráš do pouště?" - Turok k Pardotovi

Turok, stejně jako ostatní fremeni ze síče Červeného valu, nejprve kázání vědce nevěří, postupně se však nakazí jeho nadšením a vezme sen o zelené poušti za svůj. Tou dobou však naíb Heinar rozhodne, že cizincovo působení v síči ukončí a nechá jej zavraždit, aby nepobuřoval staré členy jeho náčelnické rady. Válečník Uliet, jež je útokem na Pardota pověřen, však odmítne vzít život člověku, který znamená pro jeho lid naději na lepší život, a raději sám sebe zahubí. Po této události Turok i ostatní začnou považovat planetologa za proroka pod boží ochranou, a ani naíb se dále neodváží jej ohrožovat.

Následující roky slouží Turok verně Pardotově snu a i po jeho tragické smrti bude svědomitě plnit vůli jeho syna Lieta, kterého zplodil se Stilgarovou sestrou Frieth.

V knize Duna
Již jako o starém muži se o Turokovi zmiňuje Duncan Idaho, zbrojmistr rodu Atreidů, oficiální prostředník mezi vévodu Letem Atreidem, novým pánem Arrakis, a fremeny že síče Tabr. Turok měl jako posel zpravit vévodu o Harkonnenských agentech, skrývajících se mezi fremeny, dříve než však dosáhl Arrakénu, byl těmi samými agenty dopaden a těžce zraněn. Na pokraji smrti jej nalezne Duncan Idaho, jež později odnese jeho krispel Letovi. I díky Turokově tragickému skonu později naváže Stilgar, nyní Naíb síče Tabr, s Atreidy spojenectví.
Autoři popisu: Dagomir; -
Blízcí

pro MÉNĚ REKLAM se přihlaš a komentuj postavu Turok

přidal: Dagomir
Další ze světa
Trin Kronos
295 zobraz
Tula Harkonnen
183 zobraz
Tyekanik
2962 zobraz
Tyros Reffa
1308 zobraz

Všechny postavy

Hodnocení uživatelů

Dagomir - 70%





Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc | vypnout náhledy
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.0785