Jakub Konečný
15. října 2021 • 05:00

Uchazeči o Plzeň: datový gigant může dát náskok, Chvalovský má handicap

Vstoupit do diskuse
4
  • Video se připravuje ...

    O vstup do Viktorie Plzeň, aktuálně vedoucího týmu FORTUNA:LIGY, mají zájem celkem čtyři investoři. Deník Sport už dříve informoval o americké rodině Platekových, která vlastní třeba i klub v Serii A. Další uchazeči jsou neméně zajímaví, v článku si projděte jejich plusy a minusy. Kdo nakonec západočeský celek koupí?

  • AMERICAN FAMILY

    + Bohatá americká rodina Platekových vlastní v Evropě už tři fotbalové kluby, má tedy dostatek prostředků i zkušeností. A patrně i zajímavý záměr využívat všechny adresy co možná nejefektivněji, pokud jde o rozvoj hráčů. Mezi italskou Spezií, dánským Sönderjyske a portugalskou Casou Pia už fotbalisté vesele cirkulují.

    Plzeň nicméně známe spíš jako kombajn na úspěchy než inkubátor pro fotbalové talenty. Tady může nastat problém, protože Spezia je v Itálii předposlední a Sönderjyske v Dánsku zrovna tak. Svými maximálními ambicemi Viktoria do takto strukturovaného portfolia vůbec nezapadá.

  • HELVÉTSKÉ RETRO

    + Byť z filmu Vlk z Wall Streetu víme, že Švýcaři dovedou být pěkná kvítka, obecně mají pověst seriózních obchodních partnerů. Regionálně i kulturně jsou Plzni blíž než společnosti z Velké Británie či Spojených států, natož z Perského zálivu. Samozřejmě i díky němčině.

    Jméno sedmašedesátiletého Františka Chvalovského, který podle všeho za touto nabídkou stojí, může být dvojsečná zbraň. Jsou s ním spojovány nepopiratelné úspěchy, sportovní i ekonomické, ale také velké kaňky, má společenský handicap. A při vší úctě – moderní fotbal už je dnes jinde.

  • DATOVÝ GIGANT

    + Globální značka se skvělými referencemi. Peníze určitě nebudou problém, kontakty také ne. Společnost Genius Sports může Plzeň otevřít světu i díky své orientaci na pokročilá sportovní data, kterým evidentně patří budoucnost. Viktoria by mohla získat před tuzemskou konkurencí náskok. 

    Byť je Genius Sports partnerem Premier League, s řízením fotbalového klubu jako takovým žádné zkušenosti nemá. Bude proto záležet na osobě nového šéfa, který se navíc musí velmi rychle zorientovat ve specifických českých reáliích. Třeba řada zahraničních trenérů na tom pohořela...

  • ŠEJKOVÉ Z ARÁBIE

    + Svět sice spěje k elektromobilitě, ale ropa zatím teče a generuje obrovské zisky. Proto třeba fanoušci Newcastle United slavili, když jejich klub převzal fond ze Saúdské Arábie. Vidí, co peníze z Perského zálivu udělaly s Manchesterem City či PSG. To je samozřejmě lákavé. Až mámivé.

    Arabští partneři patří v obchodních jednáních k těm nejnáročnějším, navíc nás navzájem stále dělí obrovský kulturní a sociální příkop. Dospět k dohodě, která by vyhovovala oběma stranám, tedy bude mimořádně složité. V potaz je třeba brát i případnou reakci patrioticky založených příznivců.

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud