Tesco posiluje online nákupy a doručuje v den objednání

pátek, 15. října 2021, 07:15 Aktuality, Retail, Internet & Mobil MediaGuru

Tesco přichází od října s řadou změn, které mají zjednodušit online nakupování. Nabízí doručení v den objednání, rozšiřuje nabídku a zjednodušuje aplikaci.

Online prodej tvoří v Tesco aktuálně kolem 7 % z celkových nákupů, zdroj: Shutterstock

Online prodej tvoří v Tesco aktuálně kolem 7 % z celkových nákupů, zdroj: Shutterstock

Obchodní řetězec Tesco se snaží v reakci na měnící se nákupní zvyky zákazníků vylepšovat online nakupování. Online prodej tvoří aktuálně kolem 7 % z celkových nákupů a v krátkodobém měřítku má řetězec podle svého provozního ředitele Patrika Dojčinoviče ambice dostat se k 10 %.

Na poli online nákupů nově nabízí doručení v den objednání, přičemž služba je zatím k dispozici jen v hlavním městě Praze. Tesco službu tři týdny testovalo na prodejnách v Praze na Skalce a na Zličíně. Do konce roku chce službu rozšířit i mimo Prahu.

S expresními nákupy má ale zkušenosti z Tesco Express prodejen, které spolupracují s Dáme jídlo a doručují do 30 minut. Nebo v síti Žabka, která spolupracuje se službami Bolt, Wolt a také Dáme jídlo, se kterými plánují další rozšíření pokrytí expresních nákupů.

Služba Tesco Online nákupy také navyšuje kapacity prostřednictvím externího dodavatele DoDo. Rozšířena je tak nově dostupnost v regionech Děčín, Ústí nad Labem, Vysočina, Přerov a Prostějov. Je celkově k dispozici pro více než 6,4 milionu zákazníků v ČR a plánuje dále expandovat tam, kde aktuální kapacita nestačí.

Online nákupy v Praze doručuje Tesco v den objednání, zdroj: Tesco

Online nákupy v Praze doručuje Tesco v den objednání, zdroj: Tesco

„Covid změnil nakupování a akceleroval řadu změn. Kromě 100% nárůstu online objednávek (srovnání 1. března 2020 a 1. března 2021), se zvýšil zájem o zdravý životní styl, bio potraviny a různé free from produkty," říká Patrik Dojčinovič, provozní ředitel Tesco pro ČR.

Podle Tesco údajů například 13 z 20 nejprodávanějších položek je ovoce a zelenina. V posledním roce začali lidé využívat hojně tzv. hybridní nákupy, tedy kombinovat nákupy v kamenných prodejnách a online. „Mění se funkce kamenného obchodu a lidé sem chodí buď pro určitý typ zboží, který si chtějí lidé vybrat sami, nebo z důvodu sociálního kontaktu,“ dodává Patrik Dojčinovič.

Online nákupy řetězec rozváží ze 16 prodejen (celkem jich provozuje 184) jedná se vždy o velké hypermarkety s širokou nabídkou. Nákupy chystají tzv. pickeři, kteří za hodinu připraví nákup pro zhruba šest zákazníků. Tesco nabízí online cca 16 tisíc položek, především potraviny. Rozšířil ale online nabídku spotřebního zboží, kde je nově širší sortiment pro domácnost, papírnictví, malé domácí elektrospotřebiče, elektrické výrobky pro osobní péči, baterie, žárovky a hračky pro děti.

„Nechceme prodávat všechno a mít online 100 tisíc položek. Soustředíme se na to, co zákazník skutečně potřebuje. S širokou nabídkou by se mohla zhoršila kvalita servisu, a to nechceme,“ vysvětluje Patrik Dojčinovič.

Online nákupy vychystávají pickeři v 16 obchodech, zdroj: Tesco

Online nákupy vychystávají pickeři v 16 obchodech, zdroj: Tesco

Od října začal také fungovat online Baby klub, jehož členové získají přístup k prémiovým nabídkám a slevám pro sebe i svou rodinu. Tesco se navíc snaží přesvědčit zákazníky k udržitelnému přístupu a nově předdefinovalo jako primární volbu možnost doručení nákupu bez tašek. Od října také zavedlo možnost, „Nechci náhrady”, kdy obchod neposílá náhradu, pokud daný produkt není zrovna k dispozici.

Novinky řetězec podpoří online kampaní s influencerkami, které mají každá jiný segment zákazníků – herečkou Alicí Bendovou, zpěvačkou Kamilou Nývltovou a Martinou Helis z reality show Robinsonův ostrov. V nadcházejících týdnech a měsících pak plánuje představit další vylepšení a rozšíření online nákupů.

Tesco uvádí eko plastové tašky z vlastního odpadu

středa 11. srpna 2021

-zue-