Vytáhněte peněženky. Letošní zima bude pořádně tuhá. Ceny se mohou rozkolísat do neuvěřitelných úrovní

Domácí 15. října 2021 | 08:19 — Ilona Cílková
Čeká Česko a Evropu energetický kolaps? Aktuální situace kolem ukončení služeb dodavatele energií Bohemia Energy do určité míry připomíná rok 2009, kdy v krizi skončila společnost Moravia Energo. Její krach může být předzvěstí, co nás na energetickém trhu čeká.
Roste riziko blackoutu a ceny energié se mohou rozkolísat do neuvěřitelných úrovní / Pixabay Markus Distelrath z Pixabay

Evropu drtí ceny energií. Za nekontrolovatelným růstem cen v stojí několik nečekaných faktorů a jeden zcela očekávatelný. Tím je nezvládnutý boj proti emisím a špatně ordinované regulace. Zdražilo uhlí, rychle jde nahoru ropa a s ní pohonné hmoty. „Je to bezprecedentní krize, nic podobného nepamatuji za celou svou 40letou kariéru,“ říká Jiří Gavor, výkonný šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Krach Bohemia Energy je jen vzorkem toho, s čím už nějakou dobu bojuje například Velká Británie. Ve Velké Británii totiž kvůli rostoucím cenám energií už zkrachovalo několik alternativních dodavatelů, kteří zásobovali přes milion zákazníků. Britská BBC přinesla ve čtvrtek zprávu, že na zde skončili další dva dodavatelé energií. A to společnost Pure Planet, za kterou stojí těžařský gigant British Petroleum, a Colorado Energy, která sdružuje několik menších energetických společností.

Pure Planet oznámila, že důvodem jejího konce byly rostoucí ceny energetických komodit v kombinaci s cenovým stropem pro asi 15 milionů domácností, který nastavuje britský energetický regulátor Ofgem. „Náš byznys se tím stal neudržitelný,“ citovala BBC společnost Pure Planet. Pure Planet a Colorado Energy zásobovaly kolem čtvrt milionu odběratelů.

A hůře má být i na kontinentální části Evropy včetně Česka. Přestože jsme opakovaně ujišťováni, že rostoucí ceny energetických komodit na burzách jsou jen dočasnou záležitostí, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to tak skutečně mělo být. „Zejména v případě elektřiny není prognóza dobrá. Lze očekávat rostoucí poptávku, která ale není náležitě kryta,“ řekl pro  CNN Prima NEWS Jiří Gavor. Upozornil zejména na fakt, že Německo v příštím roce dokončí svůj odklon od jaderné energie. „Evropa tím přijde o stabilní zdroj v rozsahu asi roční spotřeby elektřiny České republiky,“ dodal Gavor.

Podle Gavora investice do nových větrných nebo fotovoltaických elektráren nedokážou plně pokrýt výpadky v produkci elektřiny způsobené odstavením jaderných elektráren v Německu. „V příštím ani přespříštím roce nevidím žádný impulz pro výraznější pokles cen elektřiny. Návrat na ceny, které jsme měli ještě před rokem, je prakticky nemožný,“ řekl výkonný ředitel ANDE.

S nejistotou do budoucna hledí také ředitel divize Trading společnosti MND (Moravské naftové doly) Martin Pich. Podle něho za aktuálním zdražováním energií stojí souběh několika negativních událostí. Ceny by se mohly uklidnit, ale jen za podmínky, že nás čeká mírná zima. V případě chladné a dlouhé zimy, kterou ovšem meteorologové očekávají, půjdou ceny dále vzhůru. „Od 1. ledna příštího roku se vypínají v Německu výkony v jaderných a uhelných elektrárnách. A může se stát, že Německo v chladných nevětrných dnech nebude mít dostatek elektřiny. Dosud bylo exportérem, ale stane se z něj importér a nebude mít elektřinu odkud dovézt. V takovém případě dokonce vzroste riziko blackoutu a ceny se mohou rozkolísat do neuvěřitelných úrovní," uvedl Pich. Reformy Fialovy vlády budou muset být ještě bolestivější, než se předpokládalo. Čísla jsou neúprosná.

Zdroj: bbc.com, cnniprima.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu