Epidemie v Česku rychle zesiluje. Vývoj může vést ke zbytečným úmrtím stovek lidí, apeluje Václav Hořejší

Profesor imunologie Václav Hořejší
Profesor imunologie Václav Hořejší
Foto: Se svolením Václava Hořejšího
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 15. 10. 2021

Epidemická situace v Česku začíná dělat vrásky na čele především odborné společnosti, která zpozorněla při rostoucím počtu nakažených. Přesto, že ještě před několika týdny se pohybovaly v desítkách, nyní už dalece přesáhly tisíc nemocných za den. Uznávaný imunolog Václav Hořejší (71) se nové dramatické vlny neobává, ale poukazuje na důležitost očkování, které může zabránit fatálním následkům. "Čísla jsou mnohonásobně nižší, ale zásadní není počet pozitivních případů odhalených testováním, ale především kolik máme vážných případů a hospitalizací, případně úmrtí. Pokud bude současný trend epidemie pokračovat, tak do konce roku zemře zbytečně několik stovek lidí," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Počet případů s onemocněním covid-19 přibývá. Ve čtvrtek přibylo 1534 případů covidu, zhruba o 550 více než před týdnem. Lidí s covidem je v nemocnicích už více než 400 a s těžkým průběhem bojuje celkem 80 pacientů.

Imunolog Václav Hořejší je názoru, že žádná masivní vlna epidemie, jakou zažilo Česko v minulosti, už znovu nehrozí. A má to podle něj svůj podstatný důvod.

"Sice roste počet nemocných, ale je dobré se podívat na různé weby, kde lze sledovat graficky znázorněné ty tři dramatické vlny, jak šly po sobě. Od loňské podzimní, přes povánoční až po tu jarní. Když se nyní podíváme, jak pomalu to roste, považuji to za nesrovnatelné. Čísla jsou mnohonásobně nižší, ale zásadní není počet pozitivních případů odhalených testováním, ale především kolik máme vážných případů a hospitalizací, případně úmrtí. Tady je primární skutečnost, že velká část naší populace je chráněná alespoň částečně jednak očkováním a jednak už nejméně polovina z ní covid prodělala. Hodně lidí o tom ani nevědělo, ale s virem se setkali. Poté mohou mít podobný status jako po očkování. To je důvod, proč jsou počty vážných případů a úmrtí stále o tolik nižší, než tomu bylo během těch předchozích vln," sdělil pro ŽivotvČesku.cz svůj odborný pohled na věc renomovaný profesor imunologie, který v letech 2005 až 2017 působil jako ředitel Ústavu molekulární genetiky (ÚMG) Akademie věd České republiky.

Ze zkušenosti doporučuje sledovat, jak epidemická situace probíhá v jiných zemích. "Třeba ve Velké Británii někdy od poloviny července zrušili veškerá omezující opatření. Hospitalizací a úmrtí mají asi tak pětkrát, možná desetkrát více i na počet obyvatel v porovnání s Českou republikou. Přesto je to nižší ve srovnání s tím, jak to měli před očkováním a před velkými vlnami koronaviru," sdělil Václav Hořejší pro ŽivotvČesku.cz.

"Byl jsem optimistický a věřil, že to zdaleka nebude tak hrozné. Nicméně i když je nakažených stále málo stejně jako hospitalizovaných, jejich počty se nadále zvyšují. Mělo by se všude zdůraznit, že lidé, které ještě stále nejsou očkovaní, by se měli nechat naočkovat. Vzniká u nich riziko, i když u mladých a zdravých lidí je relativně nízké, ale existuje. I kdyby onemocněly dva případy z tisíce, tak riskovat, že mohou zbytečně zemřít… Pokud bude současný trend epidemie pokračovat, tak do konce roku zemře zbytečně několik stovek lidí. Očkování tomu může zabránit. Zatím je to ještě dobré, ale samozřejmě se to může zhoršovat," uzavřel pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.