Už se řeší potenciální rozbuška ve Fialově koalici. Vážné téma. Novinář varuje

15.10.2021 13:05

Mezi koalicí SPOLU, tedy mezi ODS, lidovci a TOP 09 na straně jedné, a Piráty se Starosty na straně druhé, to možná ještě bude skřípat. 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová už totiž oznámila, že Piráti budou trvat na svých prioritách i v oblasti sexuálních menšin a lidských práv. I když jsou ve Sněmovně jen čtyři.

Už se řeší potenciální rozbuška ve Fialově koalici. Vážné téma. Novinář varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Už před volbami bylo jasné, že ačkoli obě opoziční koalice počítají se společnou vládou, v některých oblastech to mezi nimi bude skřípat. Například v prosazování práva uzavřít manželství i pro stejnopohlavní páry.

Předseda lidovců Marian Jurečka dává najevo, že toto téma zůstane pro stávající koalici uzavřené. „To určitě nebude předmětem programového prohlášení. Jsme ale připraveni jednat o úpravě některých parametrů registrovaného partnerství,“ uvedl Jurečka v rozhovoru pro deník Právo.

1. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová ale trvá na tom, že Piráti budou prosazovat to, co slibovali v předvolebním programu, včetně manželství pro stejnopohlavní páry. I když jsou ve Sněmovně jen 4 poslanci.

„Fandíme manželství pro všechny! Budeme bojovat za vše, co jsme slíbili: za lidská práva a svobody, včetně zrovnoprávnění sňatků osob stejného pohlaví. Vnímáme ale, že jde o téma, na kterém není v koalicích shoda, a nebude lehké ho prosadit. Uvidíme, co vyjednáme, držte nám palce,“ požádala Richterová.

Piráti se nevzdávají

Novinář Reflexu Čestmír Strakatý si položil otázku, kam až podobné názorové střety v budoucí vládě mohou dojít.

„Když i ten nejzjevnější kompromisní krok, který při vzniku koalice musel přijít, vyvolává takové ostré reakce, co se bude dít, až přijdou daně nebo exekuce,“ zeptal se Strakatý.

Rodí se napětí v budoucí vládě
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…