Kvůli neoznačeným billboardům s brněnským politikem hnutí ANO zahájí úřad správní řízení

Billboardy, na nichž se po Brně před volbami objevil kandidát hnutí ANO a bývalý starosta Brna-Židenic René Novotný, začal řešit ve správním řízení Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Zatím však neupřesnil, zda je řízení vedené proti Novotnému, či proti hnutí ANO. Úřad už shromáždil potřebné podklady, řekla v pátek mluvčí úřadu Luisa Divišová.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podoba billboardu, který Novotný vylepil po Brně a  má i na svých stránkách

Podoba billboardu, který Novotný vylepil po Brně a má i na svých stránkách | Zdroj: Repro iROZHLAS.cz

Důvodem k podnětu a zahájení řízení bylo to, že na billboardech nebyl označen zadavatel a zhotovitel, což zákon nařizuje v době předvolební kampaně jako povinný údaj. Pokuta za prohřešek se může pohybovat mezi 10 000 a 100 000 korun.

Vedení ANO vyškrtlo zastupitele z kandidátky do voleb kvůli billboardům. Dozvěděl se o tom z médií

Číst článek

Novotný se před volbami hájil, že šlo o jeho soukromou iniciativu, která souvisela se začátkem školního roku a s podporou sportu. Hnutí ANO nebylo výslovně zmíněno.

Novotný figuroval na 20. místě jihomoravské kandidátky. Hnutí Novotného kvůli obavám, aby se náklady na tuto kampaň nepočítaly do limitu 90 milionů korun na celou předvolební kampaň, v týdnu před volbami z kandidátky vyřadilo.

Proč průzkumy favorizovaly ANO? ‚Pro nás je nepředvídatelný závěr kampaně,‘ přiznává šéf agentury

Číst článek

Bývalý úspěšný krasobruslař se s postupem hnutí ovšem odmítl smířit a podal žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten ji postoupil Městskému soudu v Praze, v jehož působnosti je sídlo ministerstva vnitra.

V žalobě Novotný tvrdil, že se o svém stažení z kandidátky dozvěděl z médií. Domáhal se vydání předběžného opatření ještě před začátkem voleb. Podle Nejvyššího správního soudu ale Novotný návrh formuloval tak, že nespadá do působnosti volebního soudnictví a měl by se jím zabývat některý z krajských soudů.

Hnutí ANO skončilo ve volbách do Poslanecké sněmovny druhé s 27,1 procenta hlasů s nevelkým odstupem za vítěznou koalicí Spolu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme