K Živé vodě vyrazili krátce po šesté hodině ranní profesionální hasiči z Uherského Hradiště a Zlína i dobrovolná jednotka hasičů z Buchlovic.

„Po příjezdu na místo zjistili, že se na hladině vody nachází naftová skvrna o velikosti okolo 10 x 10 metrů. K odstranění látky hasiči použili plovoucí sorbent a norné stěny. Postupně naftou nasáklý sorbent odstraňovali. Tento proces několikrát opakovali, až do úplného vyčištění hladiny,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

V koloně ve Véskách stráví řidiči i 90 minut.
Řidičům zaseklým v koloně nabízejí školačky ve Véskách občerstvení

Starosta Modré Miroslav Kovářík Deníku sdělil, že díky včasnému zásahu zatím k úhynu ryb nedošlo, ale zatím čeká, jak se vše vyvine.

„Podle mého názoru šlo o cílenou sabotáž psychicky narušeného jedince. Toto normální člověk neudělá. Pachatel se zaměřil na tu část, kde máme vzácné až dva metry dlouhé vyzy velké, ryby v hodnotě statisíců korun, dosahující váhy až sto kilogramů,“ uvedl Miroslav Kovářík.

Prostor u Živé vody podle jeho slov monitorují kamery.

„Jejich záznamy prověřují policisté, kteří událost šetří spolu s Inspekcí životního prostředí. Je jisté, že po tomto incidentu budeme muset u Živé vody zpřísnit bezpečnostní opatření,“ konstatoval Miroslav Kovářík.

Živá voda v Modré

Expozice Živá voda v Modré u VelehraduExpozice Živá voda v Modré u VelehraduZdroj: Deník/Jan KarásekPřední část vodní plochy slouží jako expoziční jezero s jeho přirozeným fungováním a vztahy, včetně drobných vodních organizmů. Jeho hloubka je 6,5 metru a celkový objem 850 metrů krychlových. Žijí tam druhy ryb typické pro náš region, a to jak současné, tak historicky původní. Lze se tams také osvěžit v přírodním koupališti s brouzdalištěm napájeném podzemním pramenem. Vodní rostliny tam vysazené fungují jako kořenová čistička.

Raritou Živé vody je podvodní tunel. Nachází se v hloubce 3,5 metru pod vodní hladinou, má délku 8 metrů a šíři 2 metry. Po levé straně v něm lze vidět ryby jelce, lipany, mníky, pstruhy, parmy a oukleje. Pravá strana patří velkým rybám. Typickým obyvatelem je kapr. Dravce reprezentují štiky, candáti nebo sumci. Vzácností expozice jsou jeseteři – tažné ryby, které dříve migrovaly z Černého moře až do řeky Moravy. Mezi jeseterem ruským, malým či hvězdnatým se vyjímá vyza velká – největší sladkovodní ryba světa. V Živé vodě chovají několik vyz délky téměř dva metry.