Naplánovaný schodek rozpočtu musíme srazit. I za cenu rozpočtového provizoria, říká Skopeček

Uskupení Spolu a PirSTAN chtějí koaliční smlouvu podepsat do 8. listopadu. K jednotlivým postům se zatím vyjadřovat nechtějí, teď je na řadě debata nad společným vládním programem, zdůrazňují. Analytici a političtí komentátoři vidí případné jablko sváru v sociální oblasti, kde by se mohly střetnou pohledy konzervativní ODS a liberálních Pirátů. „O personáliích jsme doposud nemluvili,“ řekl Jan Skopeček (ODS) ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Skopeček na kongresu ODS

Jan Skopeček na kongresu ODS | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Poslankyně Olga Richterová (Piráti) se o dohodu neobává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Téma dne Lukáše Matošky

„Pohled na věc se samozřejmě liší, ale je zjevné, že nadchází těžká doba. Všichni si uvědomujeme, že inflace a šílené zdražování prostě nesmí dopadnout na ty nejchudší. A že jedním z cílů vládní koalice bude, aby krize nezapůsobila jako v minulosti a nedělaly se reformy typu pana Drábka,“ řekla v Tématu dne.

Naráží tak na někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který rezort vedl v období ekonomické krize. Konkrétně má Richterová zřejmě na mysli jím prosazené změny ve vyplácení sociálních dávek.

‚Debabišizace‘ státu?

Poslankyně Pirátů je přesvědčená, že obě koalice získaly ve volbách dostatečně silný mandát. Jako největší úkol nově vznikající vlády vnímá dokončení „debabišizace“ a „deagrofertizace“ státní správy.

Špidla: Koalice Spolu odmítá zvyšovat daně. Deficity rozpočtu zaplatí středně až nízkopříjmoví lidé

Číst článek

„Není se třeba obávat nakupování jednotlivců, což by jinak Andrej Babiš mohl zkoušet,“ prohlašuje bez dalšího vysvětlení.

Místopředseda nového poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček potvrzuje, že do nadcházejícího jednání o vládních postech se občanští demokraté chystají vstoupit s požadavkem na pozici ministra financí.

„O personáliích jsme ale doposud nemluvili. Chceme o nich začít až najdeme programovou shodu,“ vysvětluje.

Hlavním tématem je teď pro něj složitá situace kolem státního rozpočtu.

Rozpočet a křehký hospodářský růst. Ekonomové upozorňují na rizika dlouhého jednání o vládě

Číst článek

„Je zřejmé, že nebudeme-li mít vládní posty a aparát ministerstva financí, tak nejsme schopní rozpočet předělat od začátku do konce. Ale jsem přesvědčen, že i za cenu rozpočtového provizoria se nám plánovaný schodek rozpočtu musí podařit srazit. Protože není v příštím roce možné hospodařit s větším deficitem, než jsme měli v době nejhlubší covidové krize.“

Cestu ale ODS nevidí v jakémkoliv zvyšování daní, naopak v případě vzrůstajících cen elektřiny hovoří o snížení daňového břemene.

Člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel se nicméně obává, že pokud nemá být sáhnuto do hlavních výdajových bloků jako je školství, důchody nebo zdravotnictví, je cesta snižování schodku bez zvyšování daní nereálná.

Celý pořad Českého rozhlasu Plus Téma dne si poslechněte v záznamu.

Lukáš Matoška, marz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme