Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Senát chce jen vůni bábovky, kritizuje Džamila Stehlíková rozhodnutí o prognóze

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
16. října 2021
05:00

Bývalá ministryně pro lidská práva a lékařka Džamila Stehlíková dlouhodobě upozorňuje na to, že prezident Miloš Zeman je ve špatném zdravotním stavu a momentálně není schopný vykonávat svůj úřad. Pro Blesk Podcast řekla, že podpis Zemana na dokumentu svolávající dolní sněmovnu na 8. listopadu pro Radka Vondráčka, je podle ní falzifikát, protože prezident není schopný se podepsat. Požadavek Senátu o vydání prognózy, zda je Miloš Zeman schopný vykonávat svoji funkci, je jako vůně bábovky. Potřebujete vidět bábovku, tedy diagnózu.

Prezident Miloš je od neděle 10. října opět v nemocnici a zůstává hospitalizovaný na jednotce ARO Ústřední vojenské nemocnice. V neděli jej převezla sanitka a z vozu byly pořízené snímky, na nichž podle některých komentářů byl Miloš Zeman v bezvědomí. Dle kancléře Vratislava Mynáře prezident usnul. Tyto záběry, které se deník Blesk nicméně rozhodl nepublikovat, jen přiživily zájem veřejnosti a politiků o informace o skutečném zdravotním stavu hlavy státu.

Podle Džamily Stehlíkové se Miloš Zeman ocitl v rukách bezzásadových lidí a bez přístupu k potřebné lékařské pomoci. „Ti lidé s ním již měsíce zacházejí, jak kdyby to nebyl člověk a překračují hranice lidskosti. Konají jeho jménem a přitom nebyli zvolení,“ říká předsedkyně Liberální ekologické strany.  

Velké gesto Ivany Zemanové

Ve čtvrtek vystoupila manželka prezidenta Ivana Zemanová s doprovodem dcery Kateřiny a vyzvala k trpělivosti, protože její muž není prvním prezidentem, který ve funkci onemocněl. Podrobnosti o zdraví svého manžela ale nesdělila. Džamila Stehlíková její vystoupení ocenila, neboť do celé debaty vnesla lidskost.

Podpis není pravý

Ve čtvrtek také neohlášeně navštívil předseda parlamentu Radek Vondráček (ANO) na lůžku prezidenta Zemana. Toto setkání exministryně zkritizovala. „Falšoval se podpis pana prezidenta. Není totiž nyní schopen se podepsat,“ uvedla důvod, proč podle ní listina na svolání schůze dolní sněmovny na 8. listopadu, je signována podvrhem Zemanova podpisu. 

Podle informací Deníku N bylo u lůžka prezidenta více osob, které nepatří do nejužšího rodinného a přátelského kruhu. Z toho důvodu dostal prezident policejní ochranu. „To, že tam bude policie, je pro nás jistota, že nebudou vznikat další listiny podepsané prezidentem, nebudou jmenovaní soudci,“ chválí krok Stehlíková.

Senátorská bábovka

V pátek odpoledne senátoři oznámili, že doposud nedostali odpověď od Kanceláře prezidenta, jestli je Miloš Zeman schopný vykonávat svou funkci. Obrátili se proto s dotazem na Ústřední vojenskou nemocnici. „Nechceme, aby bylo prozrazováno jakékoliv zdravotní tajemství. To nás nezajímá. Nás zajímá jediná věc: a to je, jak to vypadá v současnosti a jak je prognóza z hlediska fungování pana prezidenta jako toho, kdo zastává svůj úřad a zda je schopen ho zastávat,“ řekl na tiskové konferenci Miloš Vystrčil (ODS).

Podle Stehlíkové nejsou senátoři dostatečně důrazní a měli by chtít všechny informace o zdravotním stavu prezidenta: „Bez diagnózy není prognóza. Jaksi chtít vůni bábovky, ale nechtít tu bábovku, je sice důležité, ale když má senát rozhodovat o článku 66, měl by mít veškeré údaje k dispozici. Nic by se nestalo, kdyby uspořádali uzavřené jednání a nevynášeli je dál,“ uvedla pro podcast Blesku. Okolí podle ní totiž samo od sebe nikdy nezveřejní pravdu, a jak to s prezidentem v posledních měsících bylo, se dozvíme až za dlouhé roky v pamětech jednotlivých aktérů.

Proč nechce lékařka prozradit své zdroje informací, kdy se naposledy s prezidentem Milošem Zemanem osobně setkala a jak hodnotí okolí Zemana, prozradila Džamila Stehlíková v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Senát chce jen vůni bábovky, kritizuje Džamila Stehlíková rozhodnutí o prognóze. - Jiří Marek
Video se připravuje ...

fesak2 ( 18. října 2021 19:15 )

dobře Džamilo!

borka30 ( 17. října 2021 00:19 )

To je ta lékařka, která léčí podle obrázků na dálku?

picoda ( 16. října 2021 23:46 )

eremita ( 16. října 2021 23:05 )

Není mnoho jedinců, kteří se po nepřetžitém dlouhodobém pobytu v zemi, kde se sice nenarodili, leč prožívají 33let, rodí a vychovávají děti, pracují, mají solidní vzdělání a nedokážou se naučit řeč. Tato Kazachstánka je vůbec prazvláštní tvor s mnohdy prapodivnými názory. Také by mohla národu svěřit, když se teď tak angažuje v prognóze prezidentské diagnozy, co to má za tmavé "pandovské" obruče na obličeji, které jí lemují oči?

vinke ( 16. října 2021 22:45 )

Ta hlavně zavětřila téma, na kterém by se mohla, už po iksté po 32 letech v ČR , zkusit uchytit. Zatím zkusila kde co a uspěla až u narkomanů. Tak u těch vysmahlejch mozků už není co řešit. Třeba si myslí, že si ji ÚVN najme jako konzultantku a senát jako poradkyni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa