Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový režim u Zemana: Mynářův průchoďák, ÚVN a policie proti návštěvám a hradní hra o čas

Autor: Vera Renovica, Jakub Kopřiva, Jakub Tomek - 
16. října 2021
05:00

Už i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze ztratili s »hradní partičkou« trpělivost. Poslední kapka? Ve čtvrtek přišel na návštěvu za Milošem Zemanem (77) s kancléřem Vratislavem Mynářem (54) šéf končící Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO). Na jednotku intenzivní péče a bez ohlášení. A ÚVN ostře řekla: tak takhle ne, pánové!

Vondráčkova návštěva, na které měl Zeman podepsat svolání nové Sněmovny, vyvolala nevoli špitálu. „Ústřední vojenská nemocnice potvrzuje, že dnešního dne (ve čtvrtek) nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny pana Radka Vondráčka,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Incident teď vedou jako „nežádoucí událost“ a rozjeli vnitřní šetření. A hlavně: bez souhlasu šéfa ÚVN a Zemanova lékaře Miroslava Zavorala (67) už se za hlavou státu nikdo nepodívá! 

V akci ochranka

„ÚVN  touto cestou žádá v zájmu  pacienta, aby další oficiální návštěvy, mimo okruh osob blízkých pana prezidenta, byly realizovány vždy po předchozí dohodě s ošetřujícím lékařem pana prezidenta,“ uvedla Zinke v prohlášení. A volání nemocnice vyslyšeli ochránci zákona. 

„Policie České republiky vyhoví požadavku ÚVN a od tohoto okamžiku nebude ze strany ochránců umožněn přímý kontakt prezidenta republiky s žádnou osobou, která předem neobdržela souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou,“ uvedla na twitteru policie. Ve stínu uplynulých týdnů, kdy veřejnost dostává kusé informace o zdravotním stavu prezidenta a je zpochybňována jeho schopnost úřadovat, jde o další podivnou kauzu. A ta vyvolala mnohé otázky. Odpovědi se pokusil přinést Blesk.

Říká ÚVN, že je Zeman neschopen komunikovat?

Jedna věta z vyjádření špitálu vzbuzovala u veřejnosti obrovskou zvědavost. „ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace … byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ napsala totiž mluvčí Jitka Zinke.

„Znamená to, že je na tom Zeman špatně a nemohl s nikým jednat?“ ptali se lidé na sociálních sítích. Exministr zdravotnictví a etablovaný lékař Leoš Heger (73, TOP 09) tvrdí, že ÚVN jen řekla: o zdraví informujeme pouze my a pouze rodinu. „Za mě je toto naprosto standardní vyjádření. Nemocnice nemá pravomoc na to, aby rozhodovala, co se řekne veřejnosti. To má v rukou pacient,“ řekl Blesku Heger. A pacient, tedy Miloš Zeman, už dle dřívějších vyjádření chce, aby jeho diagnóza i zdravotní stav byly soukromé. Vondráček zkrátka svým vyjádřením šel proti přáním prezidenta i pravidlům špitálu.

Video  Zeman v nemocnici: Ivana Zemanová a prezidentova dcera Kateřina opouští ÚVN  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Je Zemanův podpis pravý?

Vondráček se ve čtvrtek ukázal před kamerou České televize s lejstrem, které dle jeho slov Zeman podepsal a svolal tak ustavující schůzi Sněmovny na 8. listopadu. Internetoví uživatelé včetně některých politiků však začali srovnávat Vondráčkem ukázaný autogram s předchozími prezidentovými podpisy a rozvíjet teorie, že se hlava státu nepodepsala vlastnoručně. Další tvrdí, že se podpis nápadně podobá autogramu jeho paní Ivany Zemanové (56).

Podle jednoho z předních soudních znalců v oboru určování pravosti podpisů v Česku, dr. Jiřího Závory, jsou ale veškeré tyhle spekulace mlácením prázdné slámy. „Samotný fakt, že je podpis zjevně odlišný od ostatních podpisů téhož pisatele, nemusí vůbec znamenat, že je falsifikátem. Postřehy laiků bývají v tomto ohledu nesprávné. Nadto podobnost rukopisu není determinována jen pokrevně, ale též sociálně když spolu dva lidé velmi dlouho žijí,“ řekl Blesku a dodal, že on sám by si nedovolil dělat žádné závěry, pokud by se příslušným autogramem nezabýval týden, klidně dva.

Podpis prezidenta Miloše Zemana na dokumentu ke svolání Sněmovny společně s jeho obvyklým podpisem a podpisem první dámy. Podpis prezidenta Miloše Zemana na dokumentu ke svolání Sněmovny společně s jeho obvyklým podpisem a podpisem první dámy. | reprofoto Facebook Miroslavy Němcové

I podle dalších zdrojů je běžné, že se lidé podepisují v různých životních etapách i třeba různých polohách těla (vleže, vsedě, vestoje) různě. Kvůli několika trestním oznámením se ale verdiktu dočkáme: Zemanovým autogramem se totiž bude zabývat policie. 

Jak reagoval Hrad?

Ve stručnosti: takřka nijak. Mluvčí Jiří Ovčáček neodpověděl na esemesku, kterou mu Blesk poslal už ve čtvrtek večer, kdy ÚVN zveřejnila svoji tiskovou zprávu. Jen ráno dal na twitter další z řady svých »poučných« statusů: „Nemoc jednoho člověka odhaluje charaktery. Odkrývají se veřejně jeden za druhým. Je to věru často smutný pohled, ale často také radost.“ Poté ještě sdílel modlitbu za všechny, kdo zlořečí… Ani hradní kancléř Vratislav Mynář (54) nevyužil příležitosti, aby popsal svoji stranu celé kauzy. 

Babiš: Je to velká chyba

Kritikou vůči Vondráčkovi nešetřil premiér Andrej Babiš (67, ANO). „Nevnímám to vůbec dobře a je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval,“ sdělil Blesku předseda vlády s tím, že se měl jeho spolustraník napřed domluvit s lékaři, než za Zemanem zašel.

„Určitě bych se spojil s ředitelem nemocnice, což jsem ostatně v mém případě udělal a pan ředitel mi sdělil, že hned jak to bude možné, tak mi setkání s panem prezidentem umožní,“ prozradil pak Babiš s tím, že stejně tak to bude i v případě i druhého kandidáta na premiéra Petra Fialy (57, ODS).

A připomněl také, že ÚVN je pod velkým tlakem. „Celá situace okolo zdraví pana prezidenta je značně vyhrocená, a to měl pan Vondráček při návštěvě pana prezidenta vnímat a zohlednit,“ dodal pak Babiš.

Šéf Sněmovny: do pokoje mě vzala ochranka

Co na nastalý poprask, který svoji návštěvou vyvolal, říká sám Radek Vondráček? Ten v prohlášení uvedl, že ho celá záležitost velice mrzí a má pochopení pro to, proč je vedení ÚVN rozladěno. „Pozval mě sám pan prezident prostřednictvím pana kancléře a já byl přesvědčený o tom, že je vše řádně zkonzultováno s nemocnicí i ošetřujícím lékařem. U vstupu mě vyzvedla ochranná služba policie a zavedla mě až do pokoje pana prezidenta, přičemž Miloš Zeman mě hned zdravil a zval dál. Že tomu nepředcházela konzultace s lékaři, mě následně překvapilo,“ napsal na facebooku Vondráček.

 Jenže podle policie se to nezakládá na pravdě. „Faktem je, že pana předsedu Sněmovny doprovodil hradní kancléř pan Mynář, který se tou dobou u prezidenta republiky již nacházel,“ řekla Blesku mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Vondráček později v ČT upřesnil, že policista ho vyzvedl u vchodu do pavilonu ÚVN a doprovodil na oddělení. Přímo na pokoj ho podle jeho slov přivedl kancléř Mynář.

Hrad hraje na city a kupuje čas

V souvislosti s tím, jak Hrad informuje o zdravotním stavu prezidenta, oslovil Blesk experty na komunikaci. Všichni, se kterými Blesk mluvil, se shodují: Hrad si vykupuje čas.

Naposledy o stavu prezidenta referovala prezidentova manželka Ivana Zemanová (56) s oporou dcery Kateřiny (27). Poprosila všechny o trpělivost a empatii. Proč mluvila ona? „To byl podle mě apel na lidskou stránku, protože i přesto, že je to nějaký náběh ústavní krize, tak je to také lidská tragédie,“ řekl Blesku Karel Komínek z Institutu politického marketingu. Dodal také, že totéž by si nemohl dovolit Jiří Ovčáček. „Bylo by nepřípustné, aby mluvčí odešel bez dotazů,“ dodal.

Příjezd sanitky s prezidentem Zemanem do Ústřední vojenské nemocnice. Příjezd sanitky s prezidentem Zemanem do Ústřední vojenské nemocnice. | Aktu.cz

Co se mohlo na JIP stát?

Jak to na jednotkách intenzivní péče funguje a fungovat má, popsal pro Blesk prezident lékařské komory Milan Kubek (53). „Ten režim určuje ošetřující lékař a vedoucí lékař. Každá návštěva se musí hlásit a mít povolení vstupu. V žádném případě se nedoporučují návštěvy velkých skupin. Je tam velké riziko zanesení nějaké infekce, pacienti, co tam leží, jsou oslabení, mají řadu vstupů do žil atd., mají dýchací přístroje. Chodí se tam přes takový hygienický filtr, kdy si člověk musí obléct jednorázový sterilní oblek přes své oblečení,“ popsal lékař.

Jak to má být správně?

Je to nestandardní situace, i tak by ale měla platit nějaká pravidla, jak prezidenta během hospitalizace kontaktovat. To si alespoň myslí bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (43). Pokud podle něj mají ústavní činitelé pocit, že by z nějakého důvodu mohlo být kontaktování prezidenta problematické, třeba kvůli hospitalizaci, mají několik možností. „Mohou kontaktovat osobu blízkou, což je paní Zemanová, a poprosit ji, zda by panu prezidentovi nemohla předat vzkaz, že by s ním chtěli mluvit. Anebo tento vzkaz předat do ÚVN a požádat ošetřujícího lékaře, aby prosbu tlumočil,“ uvedl pro Blesk Forejt.

clovekdobry ( 16. října 2021 16:38 )

Kdyby nám napsali po pravdě, že Eman leží na patologii, tak by jsme byli hned klidnější.

dr.x.crement ( 16. října 2021 16:22 )

Zažil jsem okupaci českých vysokých škol a kolejí Slováky,kteří se vzdělávali na úkor českého lidu.

dr.x.crement ( 16. října 2021 16:20 )

Zajímavé je,jak je ta Zemanova nemoc selektivní : pro funkcionáře ANO 2011 je zcela zdravý,funkční; pro ostatní je chorý.
----------------------------------------------------
Česko si zaslouží fungující hlavu státu,která by byla oporou pro všechny občany .

rozez ( 16. října 2021 14:09 )

Také tam nikdo nezřízeně nešmajdal.

1pravda1 ( 16. října 2021 13:52 )

HLAVNĚ VYHODIT MYNÁŘE, CO SI DĚLÁ, CO CHCE, ZEMANOVÁ ŽEBRÁ O KLID PRO MANŽELA, ALE TU HRADNÍ SEBRANKU TAM NECHÁ CHODIT NEOME­ZENĚ­....­....­....­.... Mynář nemá žádnou slušnost, stačila ta jeho zabíjačka za covidu, jak lhal a lhal, pak z toho udělal zdravotní porážku - dobrou chuť­....­....­....­....­..... Vondráčkovi nevyčítám nic - byl pozván prezidentem, doveden ochrankou a Mynářem a rozhodně nemohl vědět, že si tam Mynář úřaduje jak chce, a také ale ho tam pustili s Mynářem zdravotníci, od JIP nemá Vondráček klíče

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa