Hlavní obsah

Sparta bez viny? UEFA dává zelenou rasismu, zuří Kamarův právník

Glasgow

Zuří a nechápavě kroutí hlavou. Na Spartě že nešlo o rasismus? Aamer Anwar, právník skotského fotbalisty Glena Kamary, je nejspíš vzteky bez sebe po pátečním verdiktu UEFA. Ta rozhodla o tom, že během utkání Evropské ligy na Letné neshledala chování dětských fanoušků vůči hráči Rangers tmavé pleti Kamarovi jako rasistické a nebude Spartu nijak trestat. „UEFA dala rasismu zelenou,“ ohrazuje se právník ostře proti verdiktu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Glen Kamara z Rangers utkání proti Spartě nedohrál.

Článek

Hráč Glasgow Rangers Glen Kamara a jeho právník Aamer Anwar nebudou vzpomínat na Prahu v dobrém. Jen několik měsíců po podání žaloby na slávistického obránce Ondřeje Kúdelu, který měl během duelu na půdě Rangers hráče Jezdců údajně rasisticky urazit, se podobný scénář opakoval. Tentokrát se jednalo o údajné rasistické chování dětí z Letné, které však UEFA nepotvrdila. Finální rozhodnutí označil Anwar za špatný vtip.

Podle hráčů i vedení Sparty na Letné panovala skvělá atmosféra vytvořená dětmi. Hosté to však vnímají jinak. Celý zápas doprovázelo bučení dětských fanoušků na adresu Glena Kamary, který byl v duelu vyloučen po druhé žluté kartě, což publiku udělalo zjevnou radost.

„Mám podezření, že tato nečinnost ze strany UEFA bude zelenou pro další rasistické žluče, které budou následovat A poté politici buď požadují schůzky s naším velvyslancem, nebo možná někteří vtipálci budou chtít „vyhlásit válku" a nechat mě vydat," zlobil se právník v narážce na to, že si český ministr zahraničí Jakub Kulhánek předvolal britského velvyslance v Praze Nicka Archera.

„A dost! Záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne," napsal Kulhánek na Twitter a následně si britského velvyslance skutečně předvolal.

„Je jasné, že v České republice jsou tací, kteří věří, že žijí ve společnosti zcela bez rasismu. Bohužel nedávné události ukázaly, že tomu tak není. Chování obou těchto klubů (Sparty a Slavie) právě odhalilo špičku ledovce," zuřil Kamarův právník, aniž by bral v úvahu, že třeba po utkání Slavie v Glasgow Kamara Kúdelu fyzicky napadl a vyvázl s menším trestem než český obránce.

Teď je ovšem cílem právníka Sparta. Ta hostila Glasgow Rangers před dvěma týdny, do hlediště mohlo jen deset tisíc dětských fanoušků, protože Sparta pykala za rasistické chování části příznivců v duelu s Monakem. Právník Anwar však stejně po duelu obvinil české děti z rasistického chování vůči hráči Kamarovi.

Ve Skotsku se pak celá událost stala sportovním tématem číslo jedna a osobnosti se předhánely v úsudcích, jaký by měl letenský klub vyfasovat trest. Nejhorší scénáře volaly po vyloučení pražského klubu z evropských pohárů. Celou kauzu však následně prošetřila UEFA a v pátek vydala verdikt. Pro nedostatek důkazů se Spartu rozhodla netrestat.

Letenský klub se v rámci Evropské ligy představí ještě v zápase na půdě Rangers. Dá se čekat, že atmosféra duelu bude pořádně vyhrocená a padlo už i varování, aby si příznivci Sparty cestu na tento zápas řádně rozmysleli.

Reklama

Související témata: