(DOKUMENT) Poslední vzkaz Jana Hamáčka členům ČSSD

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, je po volbách a sociální demokracie se do sněmovny nedostala. Nezříkám se své odpovědnosti za volební výsledek, proto rezignuji na funkci předsedy.

Dovolte mi však posledních několik slov.

Předně chci poděkovat všem, kteří se podíleli na kampani a snažili se získat voliče, i když třeba nesouhlasili se vším, co jsme ve vedení strany dělali, od pojetí kampaně po účast ve vládě s ANO.

Zaznamenal jsem některé členy, kteří veřejně připustili, že svou vlastní stranu nevolili. To mě strašně mrzí, vůbec si neumím představit, že bych nehlasoval pro ČSSD!

Proti sociální demokracii hrálo několik věcí. Vysoká volební účast a úspěch velkých hnutí a koalic, které zmobilizovaly velký počet voličů, kteří se báli volit strany s preferencemi kolem pěti procent.

Volby byly především referendem o Babišovi, sociální demokracii se nepodařilo přesvědčit voliče, že ČSSD nerovná se ANO. Neměli jsme svá média a neomezené finanční prostředky, neměli jsme ani tak mediálně lákavý příběh.

Byli jsme do letošního léta hodní na ANO i Andreje Babiše, protože jsme věřili, že si voliči uvědomují, kdo hájí opravdu jejich zájmy a nechtěli jsme být strana, která okopává větší straně kotníky.

Naopak jsme se snažili o věcný přístup a naši ministři veškerou svou energii vrhli do prosazení našeho programu a opravdu se to navzdory odporu ANO dařilo. Ve vládě to bylo mnohdy tak, že jsme ANO donutili k ústupkům, ale než jsme dojeli na ministerstvo, premiér si všechny zásluhy přivlastnil.

Přesto si myslím, že účast ve vládě bylo správné rozhodnutí, protože politik demokratické tradiční strany má především hájit zájmy voličů, a ne populisticky šílet. Povinností je prosazovat program. Vůbec nemám radost z toho, že se politika v České republice ubírá tímto směrem.

A volby nerozhodly programy, ale emoce a milion voličů nemá ve sněmovně své poslance. To není dobré východisko pro vládnutí v ekonomické krizi. Já populista být nedokážu. Snažil jsem se bránit republiku a její obyvatele při boji s pandemií, při vyhošťování ruských agentů i při prosazování správných zákonů. Nepostupoval bych jinak, i když mě uráželi političtí konkurenti a média si vymýšlela nesmysly.

Bohužel se ČSSD nepodařilo přesvědčit veřejnost, že je jedinou opravdovou alternativou, která hájí zájmy zaměstnanců nebo seniorů a všech, kdo musí vyjít s normálním platem.

Nové vedení ČSSD to bude mít těžké, nebude mít zastoupení ve Sněmovně, bude mít nižší státní příspěvek, bude se muset prát o každou píď mediálního prostoru. Bude muset rozhýbat členskou základnu a přesvědčit ji, že nesmí sedět v koutě s rukama v klíně a čekat.

V něčem to bude mít paradoxně jednodušší. Nebude každý den před dilematem, jestli být ve vládě s Babišem. Nebude muset řešit covid.

Bude mít na stranu čas, který jsem neměl. To s lítostí přiznávám. Odpadnou ti, kteří stranu nepoužívali jen pro prospěch voličů, ale spíš svůj vlastní.

Zbydou opravdoví srdcaři, kteří budou mít jasný úkol: přesvědčit voliče, že to s nimi pravice nemyslí dobře, že jediná demokratická alternativa asociálním škrtům a reformám je sociální demokracie.

Jsem přesvědčen, že už za pár měsíců voliči pocítí, jak to s nimi nová vláda myslí. Přeji novému vedení ČSSD upřímně hodně úspěchů a vám všem děkuji za spolupráci v uplynulých letech

Váš Honza Hamáček

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů