V Brně zahájili výstavu k uctění památky válečných letců 310. peruti RAF, k vidění bude ale v Praze

V brněnském Muzeu českého a slovenského exilu 20. století si v sobotu pozvaní hosté připomněli československé válečné letce na vernisáži výstavy s názvem Rytíři nebes - 310. československá peruť Royal Air Force (RAF). Dodnes žije poslední z jejích pilotů, 98letý generál Emil Boček. Do Brna dorazily desítky rodinných příslušníků hrdinů, kteří ve druhé světové válce bojovali za svobodné Československo.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spitfire Mk.IX v barvách 310 československé perutě RAF

Jan Kratochvil postupně připravuje výstavy o všech perutích Royal Air Force, v nichž českoslovenští letci působili. Celkem byly čtyři, 310. byla perutí stíhací, která působila u britského letectva nejdéle a sestřelila nejvíce nepřátelských letounů (ilustrační foto) | Foto: Jan Suchý | Zdroj: CC0 Public Domain

Výstavu však lidé v Brně neuvidí, musí se na ni přijet podívat do pražského Muzea Policie České republiky, kde bude až do května příštího roku, řekl provozovatel brněnského muzea Jan Kratochvil.

Politici, vojáci i zahraniční diplomaté uctili památku Čechoslováků sloužících v britském letectvu

Číst článek

Připomínání českých a slovenských bojovníků za svobodu se věnuje už řadu let, a to i kvůli tomu, že s komunismem současný sedmdesátník udělal neblahou zkušenost jako syn Josefa Kratochvila, který by významným pedagogem, vůdčí osobností českých skautů a také ministrem školství v exilové vládě.

Po roce 1948 fungoval jako agent-chodec a pomáhal řadě lidí s emigrací. Se synem se setkal až po sametové revoluci, protože zatímco on žil v exilu, syn v komunistickém Československu.

„Máme dlouhodobé vztahy s rodinami těch, kteří bojovali za Československo, důvěřují nám, a proto můžeme na výstavách ukázat spoustu vzácných artefaktů,“ řekl Jan Kratochvil.

Záchranná vesta, hodinky, tisíce úlomků kostí. Nizozemci zkoumají ostatky československých letců

Číst článek

Postupně připravuje výstavy o všech perutích Royal Air Force, v nichž českoslovenští letci působili. Celkem byly čtyři, 310. byla perutí stíhací, která působila u britského letectva nejdéle a sestřelila nejvíce nepřátelských letounů. Prvním velitelem byl Alexander Hess a do boje letci vzlétli poprvé v srpnu 1940.

„Připomínáme všechny, kteří u perutě nějak působili, nejenom konkrétní osoby. Důležitý byl každý včetně mechaniků, nejen piloti,“ uvedl Kratochvil. Ke každé výstavě organizátoři připraví i obsáhlou publikaci.

Příští rok chystá Kratochvil výstavu o 312. stíhací peruti Royal Air Force.

„Snažíme se dělat výstavy o perutích, z nichž ještě někteří lidé žijí,“ popsal Kratochvil. Faktem však je, že drtivá většina těch, kteří se aktivně účastnili bojů druhé světové války, již zemřela. Letos v květnu od konce největší války v dějinách lidstva uplynulo 76 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme